Putyin negyedszerre is elnök lett

  • narancs.hu
  • 2018. március 19.

Külpol

Esélyes ellenfelét még decemberben eltiltották, így tudott hatalmas fölénnyel nyerni.

A szavazatok 99 százalékának összesítése alapján Vlagyimir Putyin a voksok 76,65 százalékát szerezte meg a vasárnapi orosz elnökválasztáson, így újabb hat évig vezetheti Oroszországot.

Fölényes győzelme előre borítékolható volt, miután decemberben eltiltották az indulástól egyetlen esélyes ellenfelét, Alekszej Navalnijt.

Putyint hivatalosan is újrajelölték, esélyes ellenfelét pedig eltiltották

Az EU kiborult, az oroszok készülnek a jövő évi elnökválasztásra. Az Európai Unió kedden elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt a jövő évi elnökválasztáson való indulástól. Az illetékes hatóságok döntése miatt „komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege” – írta közleményében Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő.

Második helyen a kommunisták jelöltje, Pavel Grugyinyin végzett 11,82 százalékkal, míg a „liberális demokrata” Vlagyimir Zsirinovszkij 5,68, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 1,66 százalékot kapott. Összességében Vlagyimir Putyin 3,5-szer annyi szavazatot kapott, mint a vetélytársai összesen.

Az elnökválasztást egyébként a Krím félsziget elfoglalásának 4. évfordulóján tartották, ezért Moszkva belvárosában nagy állami ünnepséget tartottak, ahol vasárnap éjszaka váratlanul Putyin is megjelent, hogy két koncert között megköszönje győzelmét.

„Köszönöm ezt az eredményt azoknak is, akik itt Moszkvában összegyűltek, és támogatóinknak az egész országban. Ebben az eredményben elismerését látom az elmúlt évek vívmányainak, amiket nagyon nehéz körülmények között értünk el. És látom a bizalmat és a reményt az emberekben, hogy továbbra is ugyanilyen keményen, ugyanilyen felelősségteljesen és még hatékonyabban fogunk dolgozni” – mondta többek között.

Szabálytalanságokról most is érkeztek hírek. Az állítólagos csalásokról még a Moszkvába száműzött volt amerikai titkosszolga, Edward Snowden is posztolt a Twitteren. Azt írta, el akarták csenni 140 milliónál is több orosz befolyását, úgyhogy jogot és bíróságot kell most követelni. Meg jövőt.

 

(MTI, 444.hu, 24.hu)

Figyelmébe ajánljuk