Putyint hivatalosan is újrajelölték, esélyes ellenfelét pedig eltiltották

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. december 26.

Külpol

Az EU kiborult, az oroszok készülnek a jövő évi elnökválasztásra.

Az Európai Unió kedden elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt a jövő évi elnökválasztáson való indulástól.

Az illetékes hatóságok döntése miatt „komolyan kétségbevonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege” – írta közleményében Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő. A tisztségviselő felszólította Moszkvát arra, hogy az átláthatóság jegyében hívja meg a voksolásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit.
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték. „Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben” – írta Kocijancic.
A központi választási bizottság hétfőn elutasította Navalnij felvételét a 2018-as elnökválasztás jelöltjei közé azzal az indokkal, hogy az ellenzéki politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő tartózkodott. 
Navalnij – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ellenlábasa – közölte, hogy minden lehetséges fórumon, így az alkotmánybíróságnál is fellebbez a döntés ellen. A politikus egyúttal a március 18-ra kitűzött elnökválasztás bojkottjára szólította fel híveit.

Közben kedden hivatalosan is jelölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport. A döntés egyhangú volt a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) az Oroszország – az én történelmem elnevezésű pavilonjában. A tanácskozáson az elnök nem vett részt.

Putyin a nagyobb támogatottság elérésének reményében független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb 300 fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak 300 ezer támogatói aláírást kell összegyűjteni. Ez várhatóan könnyedén összejön, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és az ugyancsak parlamenti Igazságos Oroszország párt is.     
A szavazás előtt a reprezentatív testület keddi ülésén Szergej Novohatszkij, Oroszország hőse, egy nukleáris meghajtású cirkáló kapitánya, Szofja Vojtko, a kirovi klinikai és diagnosztikai központ főorvosa, Szofja Velikaja olimpiai bajnok vívó, Jurij Szolomin, a moszkvai Kisszínház művészeti igazgatója és Gyenyisz Macujev zongoraművész szólalt fel. A Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező kezdeményezésére létrehozott csoport 30 fős szervezőbizottságába a felszólalókon kívül bekerült többek között Alekszej Anyiszimov, a Kreml-közeli Összoroszországi Népfront végrehajtó bizottságának elnöke, a parlament alsóházának alelnöke, Dmitrij Gubernyev sportkommentátor, Alekszandr Sohin, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke, Alekszandr Karelin háromszoros olimpiai bajnok birkózó és Joszif Kobzon énekes.
A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulójára tűzték ki.

Figyelmébe ajánljuk