Fegyverkeznek: rakétavédelmi rendszereket vásárolnak a lengyelek és a románok is az USA-tól

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Külpol

10,5 milliárd dollár értékben ad el az USA Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelországnak, a románok 3,9 milliárd dollár értékűt vennének.

Jóváhagyta pénteken a külügyminisztérium a Pentagon bejelentése szerint a rakétavédelmi rendszer eladását Lengyelország számára. A fegyvereladást az amerikai külügyminisztérium engedélye után – mivel kifejezetten fejlett haditechnológiáról van szó – még a kongresszusnak is meg kell szavazni.
Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter márciusban jelezte, hogy Varsó várhatóan aláírja a megállapodást a védelmi iparra szakosodott Raytheonnal a rakétavédelmi rendszerek vásárlásáról. Varsó elfogó rakétákat, robotrepülőgépeket, rövid hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat vesz. A megállapodásban szerepelnek a legkorszerűbb, továbbfejlesztett Patriot fegyverrendszerek (PAC-3), radarok, lövegek, szállítóeszközök, karbantartási felszerelések, tartalék alkatrészek és szoftverek.
A Pentagon közlése szerint a két szakaszban lebonyolítandó üzletkötés lehetővé teszi Lengyelországnak, hogy olyan NATO-szövetségeseivel együtt vehessen részt légi és rakétavédelmi hadgyakorlatokon, mint Hollandia, Németország, Spanyolország és Görögország, amelyeknek szintén Patriot rakétarendszereik vannak.
Az Egyesült Államok Klaus Iohannis román elnök júliusi washingtoni látogatásakor Romániával is megállapodott Patriot-rendszerek eladásáról. Bukarest 3,9 milliárd dollárért szerez be rakétavédelmi rendszereket.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?