Rengetegen félnek Spanyolország széthullásától – Egységpártiak tüntettek a katalán elszakadás ellen

  • narancs.hu
  • 2017. október 7.

Külpol

Nem lesz sima ügy.

Egységpártiak tüntettek Madridban és Barcelonában válaszul a katalánok elszakadási törekvéseire. Tízezrek vonultak utcára politikai párbeszédet követelve.

Barcelonában a fehér öltözékkel (is) tüntetők egyik transzparensén az állt: „Spanyolország jobb, mint a vezetői”.

Az egész Ibériai-félsziget azt várja, mi lesz vajon a katalán parlament keddi ülésén, mit határoznak a múlt heti népszavazásról. Carles Puigdemont katalán kormányfő bejelenti-e az elszakadást, amire szerinte az erőszakkal levert, de részben megtartott múlt hétvégi népszavazás simán alapot adhat. A 43 százalékos részvételű népszavazáson a megjelentek 90 százaléka szavazott az elszakadásra, bár a kritikák szerint túl sok volt a szavazási szabálytalanság ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a katalán parlament ülését a spanyol alkotmánybíróság előre alkotmányellenesnek minősítette.

Közben a spanyol kormány pénteken elnézést kért a népszavazást kísérő, s közel ezer sérülttel járó összecsapások miatt, amiket sokszor az agresszív rendőri erők provokáltak ki a szavazóköröknél. A kormány álláspontja most épp az, hogy Katalóniában előre hozott választásokat kellene tartani, hogy új kormány álljon fel az autonóm tartományban.

Egyre több, Katalóniában székelő cég jelenti be, hogy máshova költözteti székhelyét. Elsősorban a bizonytalan helyzet miatt, bár nem elhanyagolható a spanyol kormány távozáskönnyítő rendelete sem.

(BBC)

Figyelmébe ajánljuk