Szijjártótól azt kérték Brüsszelben, mutassa már meg a Soros-tervet, mert sehol sem találják

  • narancs.hu
  • 2018. április 26.

Külpol

A miniszter kínos magyarázkodásba kezdett, és persze nem került elő a terv.

Csütörtökön az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) vitatták meg azt a készülő különjelentést, amely egyebek közt kimondja: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

Az ülésen több képviselő is élesen bírálta a magyarországi helyzetet. Judith Sargentini zöld párti jelentéstevő a tervezetet bemutatva hangsúlyozta: mindenekelőtt azt vizsgálják, hogyan érvényesülnek a magyarok alapjogai, az állam hogyan bánik a polgáraival, s ezt látva, az EU-nak kötelessége cselekedni.

Roberta Metsola néppárti árnyékelőadó egyebek mellett a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó magyar törvényről beszélt, mely szerinte aránytalanul súlyosan érinti az NGO-k működését, és ellentétes az unió értékeivel.

Ezek aztán az érvek!

false

 

Fotó: MTI

A vitán többek között Szijjártó Péter is szólt, aki – az Index beszámolója szerint – alaposan beleszállt a kormányt kritizálókba: szerinte a választásokon a magyarok kijelölték Magyarország számára a megfelelő irányt, ezért

„Felszólítom önöket, hogy ne kérdőjelezzék meg és ne minősítgessék az egyértelmű népakaratot”.

A külgazdasági és külügyminiszter a már idehaza is ismert szöveget mantrázta: a szerinte bevándorláspárti hazai ellenzéket külföldről támogatják, és nálunk csak a magyar emberek dönthetnek arról, hogy kivel akarnak együtt élni.

„Minősített hazugságok gyűjteményének” nevezte a Magyarországról szóló különjelentés tervezetét Szijjártó Péter, és kijelentette, hogy annak összeállításakor nem vették figyelembe a tényeket és a valóságot – ezt már az MTI írja a brüsszeli vitáról. A távirati iroda megjegyzi: felszólalásában a külgazdasági és külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a tervezet „egy koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne”. Kijelentette: azért bírálják Magyarországot, mert az ország útjában áll „a szélsőséges bevándorláspárti terveknek”.

Hol van a terv?

Szijjártó Péter az ülést követően sajtótájékoztatót is tartott, ahol ott folytatta, ahol nem sokkal előtte abbahagyta. Szerinte a jövőben is fenn fog maradni a vita a magyar kormány és az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) között. Azt is elmondta, hogy a magyar kormány nem fogja hagyni a Soros-terv végrehajtását, és ez nyilvánvalóan kényelmetlen a szakbizottságban ülő képviselők egy részének.

Arról már nincs szó a Magyar Távirati Iroda rövid beszámolójában, hogy Szijjártót arra kérte egy holland újságíró, hogy mutassa már meg neki a Soros-tervet, mert ő sehol sem találta. A miniszter gyakorlatilag beismerte, hogy nincs olyan dokumentum, amely tényleg Soros György tervét írná le oly formában, ahogy a Fidesz és a magyar kormány erre rendre hivatkozik. Az Index tudósítása szerint Szijjártó azt tudta tanácsolni az újságírónak, hogy keresgéljen az interneten, ahol minden bizonnyal talál majd olyan dokumentumokat, amelyekben Soros György beszél arról, hogy több százezer migránst kellene beengedni az EU-ba évente. „Olvassa el az interjúkat, amelyeket vele készítettek, amikor arról beszél, hogy hogyan áll a nemzetállamokhoz.” Ezenkívül nézze meg a stratégiai dokumentumait azoknak a civil szervezeteknek, amelyeket Soros György támogat. „Akkor azt hiszem, meg fogja érteni, hogy mindez együtt tervnek minősül” – idézi a minisztert az Index.

Figyelmébe ajánljuk