Törökországban terrorizmussal vádolják a jogvédőket, az ellenzék pénzét pedig államivá teszik

  • narancs.hu
  • 2017. július 7.

Külpol

"Erdogan Törökországában nincsenek civilek, nincsen kritika."

Egyre aggasztóbb a helyzet Törökországban: egyrészt terrorizmussal vádolják a tegnap letartóztatott jogvédőket, köztük Idil Esert, az Amnesty International törökországi igazgatóját; másrészt több, mint 3 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget koboztak el az ellenzékiektől, amit most egy állami alapba tesznek.

Idil Esert és másik hét jogvédőt, illetve két IT trénert a török rendőrök tegnap délelőtt vettek őrizetbe az isztambuli Büyükada szigeten lévő hotelben, ahol éppen egy workshopon vettek részt. Egyikük sem találkozhatott az ügyvédjével több mint 28 órán keresztül, ami ellentétes a török jogszabályokkal, amely ezt az időt 24 órában maximálja. A letartóztatottak egyike sem léphetett kapcsolatba a családjával, ami szintén jogsértő.

Mára kiderült: a tíz fogvatartottat azzal gyanúsítják, hogy egy fegyveres terrorszervezet tagjai. "Ha bárkinek még kétsége lett volt, hogy a puccskísérlet utáni leszámolásoknak mi a célja, most már világossá kellett válnia. Erdogan Törökországában nincsenek civilek, nincsen kritika és elszámoltathatóság sem - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. Hozzátette: „Ha a világ vezetői a mostani G20 csúcson nem emelik fel a szavukat a török civilek érdekében, akkor már nem lesz miért felemelni majd, amikor legközelebb találkoznak.”

És ha mindez nem volna elég ma Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az az óriási vagyon, amit a tavalyi puccskísérlet után rendeleti úton sajátított ki a török állam (965 intézménytől és 107 embertől nagyjából 3 ezer milliárd forintnyi összeget), azt egy állami alapba teszik bele. Ennek a pénznek nagy részét azért vették el az ellenzékiektől, mert a török állam szerint kapcsolatban álltak Fethullah Gülen állítólag terrorszervezetével, akiket a nyári puccskísérlet felelősének hirdetett ki a török vezetés. Hogy a rengeteg pénzből létrejött állami alapot mire fogják használni, arról egyelőre nincs információ.

öbb,mint 3 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget vettek el a török ellenzékiektől, most az egészet egy állami alapba teszik át.

Figyelmébe ajánljuk