Újabb településeket foglaltak vissza az ukránok Herszon megyében

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 12.

Külpol

Melitopolban és Herszonban is robbanások voltak, az orosz ellenőrzés alatti zaporizzsjai atomerőműből áramszünetet jelentettek. 

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszon városából öt, a szintén megszállt Melitopolból pedig legalább egy robbanást jelentettek a helyi hatóságok szerda reggel az orosz média beszámolói szerint.

Herszon az azonos nevű megye székhelye nem messze a Krím-félszigettől, és az első városok között esett el, amikor Oroszország februárban offenzívát indított Ukrajna ellen.

Melitopol Zaporizzsja megye déli részén fekszik, és a város elűzött polgármestere, Ivan Fjodorov a Telegramon számolt be arról, hogy a városban erős robbanás történt. A RIA orosz hírügynökség a helyi orosz rendőri erőkre hivatkozva azt írta, hogy a város központi piacán lépett működésbe robbanószerkezet, de áldozatok nincsenek.

A szerdai volt sorozatban a harmadik nap, hogy Kijevben megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Az ukrán hadsereg viszont bejelentette, hogy több településről kiűzte az oroszokat az annektált Herszon megyében található, orosz megszállás alatt álló Beriszlav környékén. Novovaszilivka, Novohrihorivka, Nova Kamjanka, Trifonyivka és Cservonye október 11-én újra ukrán kézre került – mondta el Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli parancsnokság szóvivője.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az éjszaka folyamán orosz rakéták csapódtak több épületbe, de áldozatokról nem érkezett hír.

Közben ismét áramszünetet jelentett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az orosz megszállás alatt álló ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből szerdán. Az Enerhoatom ukrán állami atomenergiaipari vállalat azt közölte, az orosz fél nem engedi be a területre a vészhelyzet esetén működésbe lépő aggregátorokhoz szükséges dízelolajat szállító járműveket.

Az Enerhoatom Telegramon bejelentette, az orosz erők rakétatámadást intéztek az erőmű dnyiprói alállomása ellen. Az értesülést egyelőre nem erősítették meg.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója Twitteren közölte, öt nap alatt ez már a második áramszünet a létesítményben, hozzátéve, hogy az erőműnek a vészhelyzetre tartalékolt dízelgenerátorokra kell átállnia.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter új korszak nyitányaként ünnepelte a Twitteren, hogy Németország kedden leszállította Ukrajnának az első Iris-T típusú légvédelmi rendszert.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk