Korrupcióellenes csomag: két hónap haladékot kap Magyarország

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Külpol

Ha a jogállamisági eljárást sikerül december első felében lezárni, Magyarország még nem juthat rögtön a pénzéhez.

Az Európai Unió államainak nagykövetei szerdán abban állapodtak meg, Magyarország két hónap haladékot kap arra, hogy végrehajtsa a korábban kért korrupcióellenes intézkedéseket

A HVG EUrologus rovata a Bloomberg és a AFP értesülésére hivatkozva azt írja, a döntést a tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei várhatóan csütörtökön erősítik meg.

Ez nem újdonság, hanem a jelenlegi menetrend szentesítése az EUrologus szerint. 

Az Európai Bizottság szeptember 18-án terjesztett elő javaslatot arról, hogy a korrupciós kockázatok és az átláthatatlan közbeszerzések miatt a Magyarországnak járó forrásokból 7,5 milliárd eurót függesszenek fel. A kifizetés akadálya elhárul, ha Magyarország a Bizottsággal egyeztetett jogszabályokat hoz meg és hajt végre november 19-ig. Ez a törvényhozó munka zajlik az Országgyűlésben. A Bizottság említett javaslatáról a tagállamoknak október 18-ig határozniuk kell, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy ez a határidő két hónappal kitolódjon.  Ez történik most. Az EUrologus szerint ez azt jelenti, hogy a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás lezárásáról december 19. előtt kell dönteniük, minősített többséggel. A döntés lehet pénzügyi következményekkel járó elmarasztalás, vagy annak megállapítása, hogy a kifogásolt problémák megnyugtató módon rendeződtek, és nincs szükség a források megvonására.

Így is sietni kell: Magyarország novemberben jelentést készít a vállalt kötelezettségek teljesítéséről, az Európai Bizottságnak ezt értékelnie kell. Ha a jogállamisági eljárást december első felében lezárják, Magyarország még mindig nem jut hozzá a pénzhez, mert a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés tárgyalása egy másik folyamat.

Ha ez év végéig nem születik megállapodás, akkor a helyreállítási források vissza nem térítendő része, 5,8 milliárd euró 70 százaléka elvész Magyarország számára. 

 

Magyarország pénze eredetileg 7,2 milliárd euró lett volna, de egy év alatt nem sikerült megállapodni, és júniusban a GDP-növekedéssel korrigálták az elérhető összeget, ezzel pedig Magyarország veszített 1,4 milliárd eurót. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?