Ujhelyi a NATO-csatlakozás blokkolásáról: bicepszméregetés és kedveskedés Putyinnak

  • narancs.hu
  • 2023. március 26.

Külpol

A baloldali képviselő szerint Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal. 

„A Fidesz minden magyar nevében packázik Svédországgal és Finnországgal, de önöknek tudniuk kell: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal! A Fidesz-kormány nem a teljes magyar nemzet, hanem pusztán egy szűk, pénzhajhász elit érdekeit képviseli, ráadásul jól láthatóan egy bonyolult világhatalmi játszma sötét zsarolásaiba beszorult, harmadrangú szereplőjeként” – írja Ujhelyi István baloldali EP-képviselő az Europaportalen nevű svéd portálon megjelent véleménycikkében. 

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI
 

A fideszes többségű parlament hónapok óta halogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról szóló határozat elfogadását, amivel kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója épp vasárnap mondta azt, hogy a magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival. 

Ujhelyi szerint „a finn és svéd NATO-csatlakozás blokkolása a magyar kormánypárt részéről pitiáner dolog. Átmeneti bicepszméregetés és némi kedveskedés Moszkva fura urának. Arról lehetne vitatkozni, hogy a magyar jogállamiságot minősítő svéd és finn vélemények mennyire voltak megalapozottak (sajnos, többségük igen), de jelen helyzetben arról van szó: Magyarország a NATO tagjaként akarja-e, hogy Svédország és Finnország csatlakozzon ehhez a katonai, védelmi szövetséghez. Naná, hogy akarja. Hülyék lennénk, ha nem bővítenénk azt a közösséget, amely minket is megvéd, ha kell”. 

Ujhelyi István 2019-ben az MSZP képviselőjeként jutott be az Európai Parlamentbe, tavaly októberben kilépett a pártból

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?