Van egy ország Európában, ahol azért írtak ki új választásokat, mert a miniszterelnök apja zűrös ügybe keveredett

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 28.

Külpol

Kitalálta, nem Magyarország az.

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak szombaton Izlandon, mert az egyik párt szeptemberben kilépett a kormánykoalícióból, és Bjarni Benediktsson kormányfő lemondásra kényszerült. A miniszterelnök körül azután tört ki a botrány, hogy kiderült, az apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bűncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól „becsületének helyreállítását”, miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is. A kormánykoalícióból kilépő párt azt nehezményezte, hogy az ügyet a kormánytagok, köztük elsősorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől.

Bjarni Benediktsson az előző választások idején még örülhetett

Bjarni Benediktsson az előző választások idején még örülhetett

Fotó: MTI

Egy éven belül ez már a második előre hozott választás, a tavaly október 29-i választásokat 21 mandátummal a Benediktsson vezette jobbközép Függetlenségi Párt nyerte meg, amely több sikertelen kormányalakítási kísérletet követően, januárban a Reformpárttal és a Fényes Jövő párttal alakított kormányt. A Fényes Jövő a Benediktsson apja körül kipattant botrány miatt elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben, ezért kilépett a nehezen tető alá hozott koalícióból.

Az előre hozott választásokon kilenc párt indul, a közvélemény-kutatási eredmények szerint a választók körében a kormányzó Függetlenségi Párt és a feltörekvő Baloldali-Zöld Mozgalom a legnépszerűbbek. A szavazásra jogosultak száma 248 ezer. A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint szombat éjfélkor zárják be.

Az izlandi történet Magyarországról, a következmények nélküli országról nézve egészen furcsa lehet, hiszen nálunk az állami közbeszerzésekből gazdagodó Orbán Győző miatt a kormányfő az életben nem fog lemondani. Sőt!

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?