Ezt kicsit benézték a katalánok: az európai államok nem állnak melléjük

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 27., 20:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Respublika van, csak éppen támogatás nincs.

Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt, amely arra készül, hogy az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva menessze a barcelonai kormányt, és átvegye a közvetlen irányítást Katalóniában. Miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Unió több vezetője is sietett leszögezni, hogy kizárólag Spanyolországot tekintik tárgyalópartnerüknek – írja az MTI.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az új katalóniai fejleményekre reagálva elmondta, hogy semmi nem változik az Európai Unió számára a barcelonai parlament döntésével, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere. A Twitteren közzétett üzenetében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az érvek erejét az erő érvével szemben.

A katalán kormány

A katalán kormány

Fotó: MTI/EPA//Jordi Bedmar Pascual

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával. Steffen Seibert német kormányszóvivő közleménye szerint a berlini vezetés aggódva szemléli, hogy a barcelonai parlament újabb alkotmánysértése miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a védett elveket. „Ezért a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot, és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett” – áll a közleményben.

Teljes támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is a spanyol kormányfőt a katalán válság legújabb fejleményeinek tükrében. „Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. A kormányfő be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt” – fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül. „Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió” – mondta Juncker.

Ünneplő tömeg a katalán parlament épülete előtt

Ünneplő tömeg a katalán parlament épülete előtt

Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A brit kormány is elutasította a katalán tartományi parlament döntését az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozásáról. A londoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazáson alapul, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek. „A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné” – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának állásfoglalásában.

Sebastian Kurz, az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője törvényellenesnek nevezte Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását. A kormányalakítással megbízott osztrák politikus szóvivője által ismertetett közleményben Kurz nyugalomra intett, és kiemelte a tárgyalások fontosságát, hogy enyhíthessék a feszültségeket. „A cél az, hogy a spanyol alkotmányosság keretében találjanak megoldást. Ugyanakkor világos, hogy az erőszak sosem lehet megoldás” – hangsúlyozta Kurz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet szerinte az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 27., 20:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2017. október 28., szombat 16:40
    Mario Vargas Llosa: "Viva la libertad. Viva Cataluña. Viva España"

    És akkor ezt oldja meg valaki, aki tudja...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...