Miért zárták be a Sirályt?

  • Kovács Bálint
  • 2012. május 11.

Kultúra

A Terézvárosi Önkormányzat és a főváros konfliktusa rajzolódik ki a Sirály művészeti központ csütörtöki rapid bezárása hátterében.

Tegnap a VI. kerületi önkormányzat illetékesei rendőrök társaságában jelentek meg a Sirályban, és az épület életveszélyes állagára hivatkozva bezáratták a szórakoztatócentrumot – adta hírül a hvg.hu. A meglehetősen kaotikusra sikeredett akció immár a kerületi és a Fővárosi Önkormányzat közötti konfliktus jele is – tudta meg lapunk.

Amint arról novemberben a Narancs is beszámolt, a Fővárosi Önkormányzat tavaly év végén rendezni kívánta a Sirály öt éve bizonytalan státuszát, és a jogviszony nélküli ingatlanhasználat megszüntetése érdekében pályázatot írt ki a hely üzemeltetésére. Bár a jelentős költségekkel járó új konstrukció miatt a Sirály addigi üzemeltetőinek útja kettévált, a szórakozóhelyet részben addig is vezető Marom Egyesület és az általa felkért vállalkozó megnyerték a pályázatot. A szerződéstervezetek elkészültek, ám január elsejével egy sor új törvény lépett életbe, így kezdhették elölről a szövegezést. Mindenesetre a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelője (a tárgyalások másik résztvevője) jegyzőkönyvbe vette, hogy a Marom a helyen tartózkodik, ezzel biztosítva hallgatólagosan az átmeneti időszakban is a működést. Az újrafogalmazott szerződéstervezet a múlt hétre el is készült, de ekkor egy csőtörés akadályozta meg az üzemszerű működés megkezdését – tudtuk meg a Sirály csapatának egyik tagjától, Forgács Annától. Ez végül nem csak múló kellemetlenség lett: a kerületi önkormányzat ugyanis május 10-én kivonult, és bezáratta az épületet.

A Sirály és környezetének együttélése nem volt súrlódásmentes: az egyik panaszkodó szomszéd kérésére az ő lakásának irányába is elvégezték a hangszigetelést; egy másik az utcán cigiző vendégeket nehezményezte, ám ezzel az új dohányzásellenes törvény miatt nemigen lehet mit kezdeni. Más lakosok pedig információink szerint sikeres aláírásgyűjtésbe kezdtek a Sirály ellen. A kerületi önkormányzat is lépett az ügyben: kiküldött két felderítőt, akik kávét rendeltek a pultnál, majd miután ennek kifizetésére kötelezték őket, számlát viszont nem kaptak, kijelentették, hogy bizonyítottnak látják az engedély nélküli kereskedelmi tevékenységet. Forgács Anna elmondása szerint a helyzet azonban az, hogy mivel egyelőre – aláírt szerződések hiányában – nem kaphattak engedélyt a kereskedelmi tevékenységre, ezért „támogatási rendszerben” működnek: a látogatók különböző ingyenes kulturális eseményeken vehetnek részt, és ezért cserébe támogatják a vendéglátóegységet. Hogy mi az igazság, az tulajdonképpen mindegy is, mert az önkormányzat emberei az épületet életveszélyesnek találták, úgyhogy meglobogtattak egy már meg- és aláírt papirost, a bejáratot pedig lepecsételtették. A Sirály vezetői ennek ellenére az oldalsó bejáratot használva megtartották az estére meghirdetett kiállításmegnyitót, amin a lakók annyira felháborodtak, hogy újra kihívták a rendőröket – akik viszont elfogadták a csendes egybegyűltek magyarázatát, és fél tízig engedélyezték a rendezvényt.

 


Fotó: MTI

Nem elég, hogy a kerületi önkormányzat jogilag, mondjuk úgy, meglepő módon nem adott át jegyzőkönyvet a Sirály üzemeltetőinek, magánakciójáról még a hely tulajdonosát, a Fővárosi Önkormányzatot sem tájékoztatta – mondta a narancs.hu-nak Schönberger Ádám, a Marom vezetője, érzékeltetve egyúttal azt is, hogy az ügy kezelésében mennyire eltér a kerület és a főváros habitusa. „Ez így olyan, mintha az önkormányzat lepecsételt volna egy magánlakást, amíg a tulajdonos nem volt otthon” – véli Schönberger. A főváros így arról tájékoztatta a Sirály üzemeltetőit, hogy mindenképpen kivizsgálja az esetet, kezdve azzal, hogy valóban életveszélyes-e az épület. Ez egyébként is fölvet néhány kérdést: mivel a Sirálynak helyt adó Király utca 50. szám alatti házban lakások is vannak, a feltárt életveszély pedig az egész házra vonatkozik, a lakóknak miért nem kell távozniuk a lakásaikból? És hogy adhat bérbe szegény, gyanútlan polgároknak az önkormányzat életveszélyes lakásokat?

 

A Sirály üzemeltetőinek így aztán a bezárt kapukat bámulva előbb érdemes megvárni a főváros és a kerület párbajának végét, és ha marad a jelenlegi állapot, sürgősen elkezdhetnek tárgyalni a vagyonkezelővel a szerződés mielőbbi aláírásáról. A Tűzraktér esete után egyre inkább úgy látszik: a kerület nem szíveli a környék fiatalos szórakozóhelyeit, és noha nem elsősorban anyagi érdekből, sokkal inkább a lakóknak kedvezve igyekszik megnehezíteni (ellehetetleníteni) ezek működését. A Fővárosi Önkormányzat azonban megegyezésre törekszik, ami érthető is, hiszen a Sirály bérleti díjából évente többmilliós bevételhez jutna.

Az üzemeltetők abban reménykednek, hogy nyáron kinyithatnak – igaz, erre korábban nem kapták meg az engedélyt a kerülettől, mivel az kijelentette: átlát a szitán, és pontosan tudja, hogy a Sirály vezetői valójában nem is kulturális tevékenységet kívánnak folytatni a hőségben, hanem vendéglátó-ipari tevékenységet. Még csak az hiányzik.

Figyelmébe ajánljuk