Zöld kedvencek

Elvis él és élni akar

  • Linder Bálint
  • 2009. január 29.

Lélek

A dolgok jelen állása szerint a házi kedvenceknek is ki kell venniük a részüket a Föld megmentéséért folytatott küzdelemből. A kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező kutyák és macskák állítólag jobb egészségnek is örvendenek.

Háziállataink általában masszívan fogyasztó családtagok, ezért aligha szemlélhetik tétlenül, ahogy a bolygó lassan felforr alattuk, az éltető bioszféra hétről hétre sivárul. Vessünk egy pillantást a számadatokra! Az egyesült államokbeli kutyák és macskák évi tízmillió tonna ürüléket hagynak maguk után, ami műanyag zacskókban a szemétlerakókba, rosszabb esetben talajvízbe, folyókba kerül. Wisconsin állam vérmes kandúrjai harminckilencmillió madár nyakát tekerik ki évente. A kisebb-nagyobb jószágok etetése, ápolása, gyógyítása és szórakoztatása a világ jelentős részén komoly teher a természetnek, ezért igen nehéz a hobbiállattartást elfogadhatóan indokolni. Enyhítő körülmény, ha kertünkben házőrző vigyáz a szélkerékre, vagy az állat tevőlegesen is bekapcsolódik a természeti erőforrások védelmébe, mint az a bizonyos Elvis nevű nagy-britanniai hörcsög, aki generátorral kiegészített mókuskerekét hajtva éjszakánként feltölti gazdái mobiltelefonjait.

Édes otthon

Állatok esetében az úgynevezett impulzusvásárlás (nem előre megfontolt mérlegeléssel hozott fogyasztói döntés) ökológiai veszélye és következményei a szokásosnál is nagyobbak, ezért sose feledjük, hogy a kis nyusziból hamarosan testes kártevő lesz. A természet még akkor is jobban jár, ha a gyereknek egy rakás plüssjátékot veszünk. A senkinek sem kellő háziállatok túlnépesedése globális probléma, a világ nagyvárosaiban elképesztő méretű kóborkutya- és -macska-populációk tengődnek. Ha mindenképp növelni akarjuk családunkban a fogyasztók számát, fogadjunk közülük örökbe egyet, a tenyésztőknek úgy sincs más céljuk, mint hogy a zsebüket degeszre tömjék - kerüljön ez bármibe a jövő nemzedékeknek. Szálljunk buszra, keressünk fel egy állatmenhelyet, a szerelem nem ismer pedigrét. A befogadott jószágok hálásak és nagyságrendekkel ragaszkodóbbak. A környezetvédők szerint ezzel magyarázható, hogy együttműködőbbek a családi zöldülés rájuk eső feladatait illetően is.

Az ivartalanított kutya, macska biztosan nem termeli újra a szegénységet, ráadásul tovább és egészségesebben él. A méh-, petefészek-, hererák veszélyét minimálisra csökkenthetjük, a prosztatabántalmak valószínűsége is csekélyebb, a párzási időszakban pedig kedvencünk nem tűnik el egy életre. A természet védelmében a jószág mozgási szabadságát is korlátoznunk kell. Erdőbe vitt kutyánk legyen tökéletesen szófogadó, vagy tartsuk pórázon, egy zöld cica sorsa az életfogytig tartó házi őrizet. A macskánál csak az ember pusztít el több madarat, még a szélkerék és a repülőgép is messze lemarad. A lakásban tartott állatot nem üti el autó, nem falja fel egy még nagyobb ragadozó, és nem kap el annyi betegséget - várható élettartama három helyett tizenöt év. Az elveszett kedvenc egyébként is ökológiai fekete péntek: ilyenkor rengeteget autózunk, hátha valahol megpillantjuk a szökevényt, több száz cetlit nyomtatunk és ragasztunk ki - merőben feleslegesen. Esélyeinket javítja, ha az állatot megjelöljük. Az elektronikus azonosító csip túlzásnak tűnik, megteszi egy olcsó, gravírozott alumíniumtábla is. Kiegészítésnek jó szívvel ajánljuk a pesti Városligetben megfigyelt módszert, ahol egy környezettudatos, de erősen rövidlátó gazda tacskóját a nyakörvre kötött "GPS" feliratú lufival sétáltatja.

Füvet az ebnek

Szőrös kedvenceink ökológiai lábnyomát legeredményesebben táplálkozási szokásaik céltudatos átalakításával csökkenthetjük. Az Animal Friends állatbiztosítással foglalkozó brit cég honlapja arról tudósít, hogy a szigetország kutyáinak, macskáinak már közel negyede vegetáriánus, vagy a legjobb úton halad afelé. A trendet állattartó vega hírességek (itt Alicia Silverstone színésznő úttörő szerepét szokás kiemelni), a kormány egészséges életmód programja és a hitelválság lendíti előre, de nyilván sokan vannak, akik a kisebb környezetterhelés miatt döntenek így. A dolog persze megfelelő árukínálatot, fokozatosságot és óvatosságot igényel, feltétlenül kérjük ki az állatorvos tanácsát, mielőtt egy szivárványos boát falafellel kezdenénk tömni. Az ember legjobb barátja viszont mindenevő, jól megvan állati eredetű tápanyagok nélkül is - állítja a veggiepets.com. Webáruházukban a legkülönbözőbb növényi eredetű, magas fehérjetartalmú, de zsírszegény kutyaeledelt találjuk a főételtől a desszertig, mesterséges aroma és színezék nélkül. A cég sztárterméke, a Happidog idén ünnepli huszonötödik születésnapját. A húsmentes étrend kutyáknál enyhíti és megelőzheti a köszvényt, a bőr-, illetve szőrproblémákat, de csillapítja az elhízás egészségkárosító következményeit is. A macska hús nélkül elpusztul. De csak a természetben. A létfontosságú tápanyagok egy része a növényekben számukra túl alacsony koncentrációban fordul elő, a cicáknak gyártott húsmentes készétel viszont a megfelelő dózist tartalmazza. (Ezt többnyire szintetikus úton érik el, de ez a hagyományos macskaeledelekkel is előfordul.) Sokan beérik azzal, hogy a gyanús konzerv kosztról áttérnek a fenntarthatóbb organikus eledelekre. Itt a hús humánus körülmények között tartott állatból származik, amelyet nem etettek gyógyszerrel, hormonnal és génkezelt takarmánnyal sem. A terméket csak kismértékben dolgozzák fel, és természetes anyagokkal (E- és C-vitaminnal) tartósítják. A nyulak, tengerimalacok, egerek és egyéb rágcsálók egészséges étrendjéről többek között a Nesta cég termékei gondoskodnak. Az sem mindegy, mi jut be véletlenül az állat szervezetébe. Ezért is jobb, ha télen a kapu előtti csúszós járdaszakaszt az ipari só helyett hamuval, faforgáccsal szórjuk fel.

Hulladékkezeléssel kapcsolatos döntéseink is alapvető hatással lesznek az állat zöld pedigréjére. A kutyaürüléket sose hagyjuk a járdán, összeszedéséhez próbáljunk lebomló szatyrokat beszerezni. Családi házas gazdáknak lehetőségük van arra is, hogy a kutyapiszkot komposztálják, persze biztonságos távolságban a veteménytől, mert a coli baktérium megmérgezi a zöldséget. Egy kiszolgált szemeteskukából magunk is könnyen készíthetünk komposztálómasinát (megvalósítás lépésről lépésre: plantea.com/dog-waste-compost.htm), az észak-amerikai előfizetők a doggiedooley.com weboldalon esztétikus késztermékek közül válogathatnak, ugyaninnen a piacvezető segédanyag, a "Waste Terminator" nevű enzimkoktél is beszerezhető. Nagyobb üzemméret esetén a kutyagumi még hozhat is a konyhára. San Francisco városvezetése néhány éve úgy döntött, munkára próbálja fogni a naponta termelődő 300 tonna állati eredetű ürüléket (a háztartási szemét csaknem négy százaléka a városban). A köztisztasági vállalat olyan rendszert próbálgat, ami a kutyapiszkot metángázzá alakítaná, amit aztán fűtésre, villanyáram-termelésre lehetne hasznosítani. A macska ürüléke több olyan dolgot hordoz, ami jobb, ha nem kerül a talajba, így csak az a kérdés, milyen, ökológiailag is vállalható almot használjunk. A bentonit egy víz hatására eredeti térfogatának sokszorosára duzzadó agyagfajta, az ebből készült macskaalom a gyártók szerint környezet- és állatbarát. A zöldek szerint viszont veszélyes - ti. a karcinogén kovasavpor árthat a kismacska tüdejének, a tisztálkodással a szervezetbe kerülő anyag nedves közegben megduzzadva károsíthatja a belső szerveket -, ráadásul a bolygó felszínén a külszíni fejtésű agyagbányák ütik a legcsúnyább tájsebeket. Nem csoda, ha sokan inkább az ökoalmokban bíznak, ami állhat feldolgozott búzából, újragyártott újságpapírból, de fűrészporból is. A szag így kevésbé kontrollálható, de ez a legkevesebb, ha szeretteink biztonsága a tét.

Állhatatosnak kell maradnunk az egyéb használati tárgyak, a kikapcsolódás és a kozmetika területén is. Szerencsésebb sorsú országokban már kapható feldolgozott műanyagból gyártott csont, hulladék fából készült macskaköröm-koptató (ezt mondjuk házilag sem nehéz előállítani), PET palackból nyert fekhely vagy törmelék üvegből származó madáretető. Az organikus kenderből készült nyakörv a hozzá illő pórázzal méltó születésnapi ajándék egy zöldülő eb számára.

Menta és porszívó

Kedvenceink és a Föld azt is megérdemlik, hogy a mosdatást ne erős és káros vegyszerekkel, hanem biológiailag lebomló samponnal végezzük, Nyugaton ilyet már menyétek és vadászgörények számára is kínálnak (vigyázat, a görény bundaszaga a túl sok fürdetéstől intenzívebb lesz!). Az élősködők egy részét környezetkímélő módszerekkel is távol tarthatjuk. A bolhák ellen használt porok, tabletták ugyan hatékonyak, de hosszú távú egészségügyi és természetre gyakorolt hatásaikat nem ismerjük elég alaposan, ezért az ökológiai elővigyázatosság elvét követve forduljunk inkább a népi gyógyászat jól bevált eszközeihez. Megelőzésként a kutya vacsorájához adagolhatunk fokhagymát vagy sörélesztőt, amitől a vérszívóknak garantáltan elmegy az étvágyuk, a citromhéjból főzött teával - ázzon egész éjjel! - bedörzsölt viszkető bőrfelületen pedig a bolhák gyorsan elpatkolnak. Az is beválhat, ha édesköménnyel, bazsalikommal, mentával dörgöljük az ebet; a csombormentából készült sampontól pedig a tetvek és egyéb paraziták mind elpusztulnak. Persze a bunda kitisztítására bevethetünk egy energiatakarékos porszívót is, csak ne felejtsük a végén a papírzacskót gyorsan kicserélni (lásd még: zsák bolha). Ezt a műveletet mindig a kutya beleegyezésével végezzük, különben fuccs a gyümölcsöző együttműködésnek.

Figyelmébe ajánljuk