Magyarországon az állatok is jobban teljesítenek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2014. október 25.

Lokál

Úgy tűnik, az MTI az ünnepekre tekintettel a legmagasabb fordulatszámra kapcsolt, ami a cukiságokat illeti: kedd óta nincs nap, hogy ne tudósítanának valamelyik hazai állatkertből. Képes heti összefoglaló vombattal, rinocérosszal, nanduval.

Gyásszal indult az MTI-állatsereglet, kedden elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán. 1996-ban került Hollandiából a Nyírségbe, és hogy mennyire jól érezhette magát, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az oroszlánok állatkerti, 15 éves átlagéletkorát 4 évvel meghaladta, végelgyengülésben múlt ki. Tíz nősténye volt, ezért számos kölyke is. Gajdos Lászlónak, az állatkert igazgatójának pátoszt sem nélkülöző visszaemlékezése szerint „Elek gyönyörű alakú oroszlán volt, és igen jó természetű. Előfordult, hogy egyszerre nyolc kölyökkel kellett játszania, de tűrte és bírta a csintalan kicsik fárasztó életre nevelését, ragaszkodását.”

false

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A gyászhír után egy nappal már valami vidámabb érkezett Nyíregyházáról: négy nandufióka bújt ki a tojásból – keltetőgép segítségével. Ezzel immár nyolctagúra bővült a strucchoz hasonló, ám Dél-Amerikában honos futómadár-populáció az állatparkban, így még nagyobb az esély arra, hogy mázlista látogatók is tanúi lehessenek a madár legnagyobb mutatványának, amikor párzás idején az erősebb kakasok rúgásokkal távolítják el riválisaikat a tyúkok közeléből.

Alig másfél órával a nanduk eljövetele után a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett hír, hogy a tavalyi után újabb utóda született Mollynak és Wallynak, az állatkert vombatpárjának. A Városligetben ugyanekkor mutatták be a közönségnek a születése után elárvult, két hónapos orangutánkölyköt, Bulumatát.

Ám ezzel még nem ért véget a szerdai örömszerzés, délután Pécs jelentkezett: pápuavaránusz érkezett a helyi állatkertbe. Az akár 2,5 méteresre is megnövő, agresszív és kiszámíthatatlan hüllőt az anakonda melletti terráriumban helyezték el, s a pécsi állatkert Halloween-programján mutatják be a közönségnek.

false

 

Fotó: Pécsi Állatkert/Facebook

 

Nemzeti ünnepünkre időzítették Aruna, a hároméves, 2000 kg súlyú nőstény rinocérosz érkezését Nyíregyházára. Az indiai orrszarvút Berlinből hozták, s daru segítségével emelték ki, majd helyezték el a park elkülönített, fedett helyén. Aruna az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tenyészprogramja keretében került Nyíregyházára, az állatpark munkatársai remélik, hogy gyorsan összebarátkozik az 2006 óta itt élő bikával és a 2010-ben érkezett nősténnyel is.

false

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Tegnap a Szegedi Vadaspark gazdagodott különös egyeddel. Egy helyi család kutyája figyelt fel arra az albínó sünre, akit immár biztonságos helyen, a vadasparkban gondoznak, megsokszorozva ezzel túlélési esélyeit.

false

 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Figyelmébe ajánljuk