A Fekete-tenger kalózai: Deszkások a parton

  • M. L. F.
  • 2007. szeptember 13.

Lokál

Vama Veche: a régi vám. Legenda, pőre valóság, plázs, igazodási pont a román kulturális és közéletben. Pár méterre fekszik a bolgár határtól, állítólag halászfalu.
Vama Veche: a régi vám. Legenda, pőre valóság, plázs, igazodási pont a román kulturális és közéletben. Pár méterre fekszik a bolgár határtól, állítólag halászfalu.

Reggelente valóban látni, ahogy a napfelkeltében kimegy egy csónak az öbölben kivetett hálókhoz. Talán így kerül a deszkákból összeeszkábált bodegákba a hámsi néven árusított apróhal. Egészben dobják a forró olajba, musdéj (fokhagymás öntet) és puliszka jár hozzá. Állítólag finom, de csak a kispénzűek és az ínyencek veszik. Azt is mondják, hogy a falu a nagyon régmúlt időkben vámként üzemelt - innen a neve. Nehezen hihető, hiszen kikötője nincs, a víz sekély, ezt a parttól ötszáz méterre a vízből kiálló hajóroncs is bizonyítja. Beszélik, hogy görög hajó volt, évtizedekkel ezelőtt futott zátonyra. Hallani azt is, hogy a kommunista időkben büntetőtelepként üzemelt, a lakosok között most is vannak kluzsánok, ami vélhetően kolozsvárit jelent. Az ötvenes-hatvanas években kitelepített erdélyi értelmiségiek lehetnek, talán a Duna-Fekete-tenger-csatorna építéséhez vezényelt ötvenhatosok. Mások szerint pusztán azokról a transzszilván képzőművészekről - az Erdélyi Iskoláról - van szó, akik az utóbbi években szoktak ide. De helyieket ritkán látni, legfeljebb háromszázan lehetnek, a többezres tömeg elnyomja őket. Csak télen kapják vissza a falujukat, nem csoda, hogy a vidéken igen magas az öngyilkossági ráta.

Az ötvenes korosztály emlékeiben a fantasztikus és olcsó nyaralások színhelye. Itt lehetett háborítatlanul nudizni, sörözgetni, flekkenezni, a nómenklatúrának fenntartott Mamaia vagy Mangalia elérhetetlen volt. Persze csak napnyugtáig, hiszen közel a határ, a rendőrök pedig mindenkiben potenciális disszidenst láttak. Állítólag ellenzékiek jártak ide, a homokban zavartalanul lehetett szidni Ceausüescut és megvitatni a francia posztstrukturalizmust. Ez is nehezen hihető, ismerve a Securitate éberségét, de a román entellektüeleknek szükségük van a legendákra, nélkülük elviselhetetlen a közelmúlt. Aki nem itt nyaralt, nem is számított ellenzékinek.

Egy magára valamit adó bukaresti egyetemistának manapság is a Vama Veche-i nyaralás jelenti az "évfordulót" - az időt ugyanis tengertől tengerig mérik, csak győzzék kivárni a következő júniust a betonrengetegben. A legpatinásabb román könyvkiadónak, a Humanitasnak homokba ásott bódéja van, a legfrissebb kiadványok is beszerezhetők. A román írófejedelem, Mircea Cartarescu legutóbb itt mutatta be a legújabb kötetét. Kiki Vasilescu nagy port kavart erotikus regénye is Vamán játszódik, egyik kiállítás, fesztivál éri a másikat.

De Vama Vechén folyamatosan háború dúl. A kilencvenes évek elején a fiatalok rendszeresen összeszólalkoztak a helyiekkel, akik végül kitoloncolták őket az egy szem kocsmájukból. Ekkor jelentek meg a part mentén felhúzott bódék, a Stuf vagy a Papa la Süoni. Később a hatóságokkal, a csendőrökkel gyűlt meg a bajuk, akik nem nézték jó szemmel az erkölcsi fertőt, a nudistákat, a hippik, punkok nyomában feltűnő dílereket. Most a sátorosok indítottak utóvédharcot a vendéglősökkel, apartmanosokkal, az északi üdülőtelepek felől nyomuló hoteltulajdonosokkal szemben. Lassan nincs hova hátrálni, a szomszédos bolgár tengerpartot ellepték a nyugati turisták, Mamaia, Mangalia, Neptun árai a dalmát és a görög tengerpart áraival vetekednek. Az utolsó menedék Süoni, alias Sanyi bódéja. A magyar gyökereire büszke Alexandru Padurean viskójáról van szó, az Erdélyi Iskola törzshelyéről. Persze Sanyi is kiváló üzletember, állítólag több romkocsmát üzemeltet országszerte, a Papa la Süoniban ebédidő tájékán helyet sem kapni. De a tárkonyos bárányért és a csíki sörért megéri sorban állni.

Az ezredfordulón jelentékeny vita zajlott a sajtóban Vama Veche jövőjéről, a legnevesebb írók, publicisták keltek a falu védelmére. Öt évvel ezelőtt Stufstock Greenfest néven fesztivált gründoltak, hogy felhívják a figyelmet a telep gondjaira, az értékek pusztulására. Idén a Dandy Warhols, a Klimt, a Defunkt muzsikált a parton, továbbá felvonult a román rock színe-java, az egyik nagy karriert befutott együttes a falutól kölcsönözte a nevét. Persze az ilyesmi esetenként tízezer embert vonz, a kereslet kínálatot indukál, s gomba módra szaporodnak a vendéglátó-ipari egységek, melyek előtt méregdrága terepjárók, luxuskocsik parkolnak. Hiába, az egyetemistákból és a hippikből előbb-utóbb részvényesek, jappik lesznek. Vama Veche menthetetlen.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.