Békés tüntetésnek indult, rendőrattak lett belőle

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2016. júl. 06., 19:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Újabb beszámoló a Városligetből.

Fél hat előtt vette kezdetét a Ligetvédők ma hipp-hopp megszervezett tüntetése. A rövid idő ellenére több százan gyűltek össze a Kertem bejárata előtt.

Először Bródy János énekelt, szólt a dal, hogy „ezek bizony ugyanazok”, meg hogy „nyílik még a sárga rózsa”, és „ne vágj ki minden fát”.

Két dal között zúgott a „Nem adjuk a Ligetet”, majd Galkó Balázs szavalt és szavaltatott József Attilát. Lányi András filozófus ezt követően elmesélte, hogy Lázár Jánosnak most sikerült a napokban egy májusi levelére válaszolnia, amelyben felvilágosította, hogy tudhatná, minden korszak kijelöli a Liget funkcióját, ők is csak ezt teszik. Lányi szerint ezzel a lenini útra lépett a kormány, kijelöli, múzeumi negyed vagy Disneyland lesz a Liget helyén, pedig József nádor anno jól kijelölte a Városliget „feladatát”, legyen liget a városban. Lányi hisz abban, hogy ez a harc még csak most kezdődik.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A konferanszié szerepét ezúttal Puzsér Róbert vette magára, aki hangsúlyozta, sok éve már, hogy elhittük, a Liget nem a miénk, pedig a Liget a mi közös kertünk. Erre nem teljesen váratlanul fel-felzúgott a „Legyen a Liget a kertem!”. Majd Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hangsúlyozta, hogy a Greenpeace június 30-án készíttetett reprezentatív felmérése szerint a budapestiek több mint 80 százaléka nem akarja, hogy beépítsék a Ligetet.

Garay Klára ligetvédő azt hangsúlyozta nagy taps mellett, hogy addig fogunk Gandhi módjára csendesen üldögélni, meditálni, időnként verselni, zenélni, amíg nem lesz jobb az állam, kivárjuk.

TGM beszédében elmondta, hogy épp kultúrát akarnak csinálni azoknak, akik erre így nem kíváncsiak. TGM keményen szólt, szkínhed kormányról beszélt, a köztársaság elvételéről.

A felszólalás után jött a „Szabadságot akarunk!”, majd Schmidt Hajnalka, a Greenpeace vezetője beszéde közben egyszer csak az egyik kapun kifelé tartó kopaszok mellett a civilek megpróbáltak benyomulni a bevett területre. Ezután folyamatos ostrom kezdődött több oldalon.

S jöttek a rohamrendőrök…

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2016. júl. 06., 19:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Ádám Joó
  2016. július 06., szerda 22:00
  Akkor mindenki felszólalt és elpuffogtatta közhelyeit aki mániákusan keresi a megszólalási lehetőséget :) az attackra én is kíváncsi lennék, de hát ma már ne várjunk konkrét tényeket sajnos a Narancstól sem :(
 2. 1
  Tibi_Lauda
  2016. július 06., szerda 20:42
  "S jöttek a rohamrendőrök…" - s aztán? Mi az a három pont? Dorka! Fejtsd már ki bővebben ezt a "rendőrattakot" légyszi. Pontosan mi történt? Köszi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs