Májustól újra utcára lehet tenni gyermekes családokat

  • narancs.hu
  • 2018. február 19.

Lokál

A kormány szerint 2018 a családok éve.

A fideszes többségű házbizottság leszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a gyerekes családok kilakoltatását tiltó törvénymódosítást, így a téli kilakoltatási moratórium áprilisi lejárta után gyerekes családok kerülhetnek utcára.

A Város Mindenkié nevű csoport törvénymódosítását még múlt héten nyújtották be az LMP, az Együtt és a Párbeszéd politikusai. Az AVM pont azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés rendkívüli eljárásban, még a tavaszi ülésszakban tárgyalja a javaslatot, amely biztosítaná a gyermekes családok hajléktalanná válásának a megelőzését. A törvénymódosítás egyrészt előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi kötődésű gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az intézkedés azért is lenne fontos, mert a hajléktalanná válás a családoknak legtöbbször a gyerekek elveszítését, családból való kiemelését is maga után vonja. Hiába tiltja a gyerekvédelmi törvény, hogy anyagi vagy lakhatási okok miatt szakítsák el a gyerekeket szüleiktől, a gyámhatósági gyakorlat mást mutat. Csak a fővárosban évente több száz gyereket vesznek állami gondozásba vagy helyeznek el nevelőszülőknél anyagi és lakhatási problémák miatt.

Bár a kormány 2018-at a családok évének kiáltotta ki, úgy tűnik, a gyermekes családok kilakoltatásának tilalma más lapra tartozik.

Az üggyel kapcsolatban megszólaltak a kezdeményezést támogató ellenzéki képviselők is.

Szél Bernadett az Országháznál tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a kormánypártok a döntésükkel elismerték, hogy csupán kampányfogás volt a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása április végéig. Az előterjesztést szintén jegyző Szabó Tímea (Párbeszéd) független képviselő kijelentette: 900 ezer végrehajtás van folyamatban Magyarországon, ami azt jelenti, hogy milliók kerülhetnek az utcára. 
Szél Bernadett elmondta azt is: a kormánypártok – szintén indoklás nélkül – azon javaslatának tárgyalását sem támogatták, amely azt gátolná, hogy politikusok gyermekeket kampányeszközként használjanak. „A suszter maradjon a kaptafánál, a politikus a politikánál és ne a gyermekeken keresztül próbáljon szimpátiát szerezni magának” – fogalmazott. 
Arra a kérdésre, hogy miért szüntetnék meg a családok otthonteremtési kedvezményét az új lakásokra, úgy válaszolt: az Elios-botránnyal kapcsolatban is az látszik, hogy olyan mértékű korrupció van az országban, hogy bőven jut lakhatási támogatásra, még több is, mint amennyit a Fidesz adott.

A Város Mindenkié (AVM) nevű csoport kampányához több ellenzéki párt is csatlakozott, múlt heti akciójukról készült beszámolónkat itt olvashatják:

Nincs jól, hogy Magyarországon gyerekes családokat lehet az utcára tenni – Videó

Több ellenzéki párt összefogott a civilekkel, hogy ezt a kormány is belássa. A Város Mindenkié (AVM) nemrég kampányba kezdett azért, hogy a kormánynál elérjék: ne kerülhessenek az utcára gyerekes családok azért, mert kilakoltatják őket.

Figyelmébe ajánljuk