„Senki nem kezd illegális városfelújításba” – Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt városszépítő megmozdulásairól

Lokál

Kiszínezték a fél nyolcadik kerületet, padokat és betonrepedéseket díszítettek, buszmegállót tettek használhatóvá. Eközben a Kocsis Máté vezette önkormányzat pedig mélyen hallgat.

magyarnarancs.hu: Megtévesztő, hogy értelmes dolgokat csináltok. Vége az ingyensörnek és örök életnek?

Kovács Gergely: Nincs vége, de tény, hogy az utóbbi időben megpróbálunk kicsit pártként működni. Lettek új aktivistáink, nekik kellene valami feladatot adni. Ezért indítottunk el három hónapja egy klubot, aminek a Müszi ad otthont.

magyarnarancs.hu: Mi történik ebben a klubban?

KG: Olyan feladatokat keresünk, amihez sok ember kell. Ez nekünk is új, hiszen eddig csak páran csináltuk a pártot, de most 40-50 ember rendszeresen eljár ezekre az alkalmakra. Különböző munkacsoportokat hoztunk létre, így most már mindenkinek van valami dolga, nem az van, hogy kiteszünk harmincan egy táblát – egy dolgozik, a többi 29 meg nézi. A klubban végigvesszük a különböző gerillamódszereket, hogyan lehet a városban vicces, szép vagy ne adj isten hasznos dolgokat csinálni. Olyan városrészekkel kapcsolatban ötletelünk, ahol érdemes valamit módosítani, és így esett a választás első körben a nyolcadik kerület járdarepedéseire. Amikor kampány van, akkor tök könnyű melót adni az aktivistáknak, és arra gondoltunk, hogy a köztes időben ne a párttal foglalkozzunk, hanem mással. Ha kézzel fogható dolgokat csinálunk, abból nagy baj nem lehet. Akárhogy is fogunk szerepelni a választásokon, a járda színes marad, a padok pedig rendesen le lesznek festve. Kampánynak se rossz, ha azt látják az emberek, hogy megcsinálsz dolgokat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

magyarnarancs.hu: Hogyan fogadták a járókelők azt, hogy kiszíneztétek a fél nyolcadik kerületet?

KG: Olyan város ez, azt csinálsz itt, amit akarsz, amíg nem zavarod a lopásban az urakat. Nyilván próbálunk melósnak tűnni, a festést is ebben a fehér festőruhában végeztük és bójákat is raktunk ki. A buszmegállótető építésénél különösen fontos volt, hogy melósnak tűnjünk, és mivel senki nem kezd illegális városfelújításba, így nem zavartunk sok vizet. De a járókelők lelkesek, sokan beszálltak a repedésfestésbe.

false

 

Fotó: ketfarkukutya.com

magyarnarancs.hu: Volt bármilyen kommunikáció köztetek meg az önkormányzat között?

KG: Nem volt. Amikor a padokat festettük, az RTL Klub stábja megkereste az önkormányzatot, hogy kire tartozik, de ők a fővárosra mutogattak, a főváros pedig az önkormányzatra. Lényegében mi sem tudtuk, hogy kihez kellene fordulni a padok ügyében, kinek mondhatjuk el, hogy mi ezt nagyon szívesen átvállaljuk, ha az önkormányzatnak vagy a fővárosnak nincsen erre pénze vagy embere. Ha valaki ezért fel akarna jelenteni minket, hát csinálja, nem érdekel. A buszmegállónál is jól alakulnak a dolgok, mert megkeresett minket az egyik tervező, aki azt mondta, hogy ezeket amúgy is interaktív buszmegállónak tervezték, és az volt a cél, hogy az emberek kezdjenek ezzel valamit. Persze nem történt semmi.

magyarnarancs.hu: Interaktív? Ezt ti elhittétek?

KG: Igazából teljesen mindegy, de azzal indokolták a tető hiányát, hogy a szabályok szerint pár méterrel beljebb kellene lennie a megállónak ahhoz, hogy lehessen rá tetőt tervezni, de mivel szűk a járda, ez nem valósult meg. Egyébként annyiban interaktív, hogy van egy idős bácsi, aki odajött hozzánk, amikor szereltük a tetőt, és mondta, hogy ő a csavarokat szokta pótolni, mert azokat rendszeresen kilopják belőlük. Időközben kiderült, hogy a buszmegálló a Rév8 (Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. – Cs. E. E.) projektje, és ők is jelezték, hogy szívesen leülnek velünk beszélgetni, így lehet, hogy a többi buszmegállónak is lesz teteje.

false

 

Fotó: ketfarkukutya.com

magyarnarancs.hu: Másfél millió forintba került darabja azoknak a buszmegállóknak, amelyeknek nincsen tetejük, ti harmincezer forintból csináltatok tetőt. Miből finanszírozzátok az akciókat?

KG: Adományokból, illetve pólóeladásokból ki tudjuk ezt fizetni, mivel nem csinálunk drága dolgokat. inkább az nehéz, hogy amit kitalálunk, az megmaradjon. Most a fejünkbe vettük, hogy növényeket ültetünk olyan utcákba, amelyeknek fa nevük van, például Akácfa, Diófa, mert ezeken a helyeken nem nagyon vannak fák. Dek úgy nincs értelme kiültetni valamit, ha azzal utána nem foglalkozunk, nem öntözzük, éppen ezért csövekbe ültetünk kövirózsát, amivel nem kell csinálni semmit és az említett utcákon villamos vagy buszmegállókba helyezzük őket. Szóval ezeket ki tudjuk fizetni… De ősztől vidékre is szeretnék terjeszkedni, bár azt még nem tudom, hogy miből fogjuk finanszírozni.

magyarnarancs.hu: Tagdíjból?

KG: Nem tudom. Az nyűgnek tűnik, mert mindig be kell szedni, és ha valaki nem fizeti be, azt fel kell szólítani, aztán meg ki kell rúgni. Egyelőre még jól működik ez így, ahogy van, mert tök olcsók a dolgok. Sok helyen van már kedvezményünk is, például a nyomtatóba kedvezményesen tudunk festéket venni… De valamit majd ki kell találni, mert vannak drágább ötleteink is, és ha azokat megvalósítjuk, akkor jó lenne, ha úgy is maradnának, mert például a Blahán lévő irányjelző tábláinkat, amelyek komolyan fel voltak csavarozva, hamar leszedték. Nem gondolom, hogy a járókelőket zavarta volna, az önkormányzatra tippeltünk. Azzal persze nem foglalkoztak, hogy a már olvashatatlan hivatalos táblákat lecseréljék. Nem tudom, hogy ilyen önkormányzattal mennyire van értelme tárgyalni, pedig lassan kéne, mert szeretnénk köztéri wc-ket is csinálni. Olyan rendszerűt, ami alkalmas lenne arra, hogy a vizelettel növényeket lehessen öntözni, ám ez nem lenne olcsó mulatság. És persze továbbra is szeretnénk megépíteni Felcsúton az űrállomást.

magyarnarancs.hu: Ahhoz viszont már tényleg tagdíjat kellene szedni.

KG: Lehet, bár azt gondolom, hogy az emberek szívesen áldoznának erre. Arra is gondoltunk, hogy neten meghirdetnénk projekteket, hogy mit szeretnénk – és amire adnak pénzt, azt megcsináljuk.

Figyelmébe ajánljuk