Az vagy, amit megeszel

  • Kincses Gyula
  • 2018. február 28.

Materia Medica

Mit ér a legkorszerűbb berendezés, ha az életmódon nem változtatunk?

Íme, egy igazán jó hír az egészségügy területéről: nemrég átadták az Országos Onkológiai Intézetben Európa egyik legmodernebb sugárterápiás készülékét. Ez a gép egy „CyberKnife”, azaz nem a régen jellemző sörétespuska elven lő beteg és ép szövetre, hanem sebészi pontossággal lehet a sugarat irányítani, centrálni, azaz a daganatot a legminimálisabb mellékhatással megsemmisíteni. A készülék nagyon modern, nem sok ilyen gép működik Európában közfinanszírozással. Az Emmi háttérintézete, az ÁEEK szerint a kontinens egyik legkorszerűbb besugárzó-központja jön létre Budapesten, miután hamarosan újra cserélik az összes régi berendezést. Ez nagyon jó hír, és az egészségügy területén végre valamiben Magyarország nem hátul kullog, hanem éllovas.

És ez tényleg jó. De azt is tudjuk, hogy akár az EU tagállamokat, akár az OECD államokat nézzük, Magyarországon a legmagasabb az összehasonlítható (standardizált) daganatos halálozás. Még elborzasztóbb a kép, ha az „idő előtti”, azaz a 65 év alatti halálozásokat nézzük. Nemcsak a régi tagállamok, de a velünk, vagy utánunk csatlakozott államokhoz képest is tragikus a helyzet.

false

Ennek vége lesz, hiszen itt az új csodagép? Nem egészen. Ez az új szuperkészülék várhatóan több száz (több száz, de nem több ezer!) ember életét fogja megmenteni. (Megmentés alatt azt értem, hogy hány olyan beteg lesz, aki az életét kizárólag ennek a készüléknek köszönheti, mert a régiekkel nem lett volna gyógyítható.) És persze tudom: egy új technológia gyógyeredménye a legtöbbször nem igen-nem típusú (gyógyít, vagy nem gyógyít), hanem statisztikailag jelent jobb gyógyulási arányt. Így a megmentett többlet-életek száma akár ezres nagyságrendű is lehet. És lesznek többen, akiknek ez a készülék sem menti meg az életét, de ad még pár ajándék évet, ahogy az sem lesz elhanyagolható nyereség, hogy több ezer beteg gyógyul kevesebb mellékhatással ennek következtében. De harmincezren halnak meg évente rákban, tehát a drámaian rossz halálozási adatainkat ez a csodakészülék nem oldja meg.

Miért is ilyen magas a daganatos halálozás?

Ilyen csapnivaló a magyar onkológiai ellátás? Egyáltalán nem. Ahhoz hogy megértsük a „miért?”-et és a megoldásról beszéljünk, muszáj megmutatni az Országos Onkológia Intézet ábráját.

false

Az ábrán az alsó fekete sáv a daganatos halálozásokat mutatja, a felső világosabb pedig az új esetek számát. Jól látható, hogy a (standardizált) halálozások száma viszonylag változatlan, miközben folyamatosan nő az új megbetegedések száma. Ez pedig nem az egészségügy sara. Az ábra azt bizonyítja, hogy ugyan fejlődik az orvostudomány, javul a rákos betegek gyógyulási esélye, de az új esetek számának növekedése miatt ez a halálozási adatokon nem látszik. Akkor meg: mi lenne, ha nemcsak a gyógyításra, de a megelőzésre is tennénk zsetont? (Tudom, ott nem lehet szalagot átvágni, híradóban villogni…)

Bármilyen közhelyszerű, de mindez tényleg az egészségügyön kívüli tényezőkön, elsősorban az életmódon és a környezeti hatásokon múlik. A médiát bejárta a nyáron a hír, hogy „egy kisvárosnyi ember hal meg a rossz egészségügy miatt, mert 32 ezer ember halála lett volna megelőzhető”. Igen, megelőzhető, és nem elkerülhető, azaz ez a kisvárosnyi ember nem az egészségügy, hanem az életmód és a káros környezeti hatások miatt halt meg. Ezért kiemelten fontos az életmód szerepe a nemzet egészségi állapotában. Hogy is állunk ezzel? Tesz ezért, vagy ez ellen valamit a kormány, vagy a szuperkórházat gondolja megoldásnak mindenre?

Ősi jussunk

Tudom, a dolog bonyolultabb, mert ebben minden szereplőnek megvan a maga sara, így az egészségügynek is. Az egészségügyi rendszerünk még mindig kárkezelő személetű, és nem a szűrés-gondozás egységes rendszerére épül. És ha valaki mégis elmegy szűrésre, és találnak valamit, akkor mikorra jut diagnózishoz, mikor kezdődik meg a kezelése, és a megfelelő helyen történik-e mindez? A kezelés megkezdéséig elveszett hetek-hónapok elvesztett éveket jelenthetnek. Ezek mind benne vannak a rossz halálozási adatokban, és az így elvesztett életévek száma a sokszorosa annak, amit egy-egy szuperkészülék megment. Fontos, hogy ez nem jelenti a megelőzés és az egészségügyi fejlesztés szembeállítását. Ahogy 2005 körül a szakmával közösen terveztük: Nemzeti Rákellenes Program kellene, ami egységben kezeli az elsődleges megelőzést, a szűrés-gondozást és a ráépülő csúcs-intézményekben (centrumokban) a legkorszerűbb eszközökkel végzett gyógyítást. De ez nem változat azon a tényen, hogy a legsúlyosabb, és leginkább alábecsült ok az egészségtelen életmód, amit szokásaink, azaz kultúránk részének tekintünk.

Ha van valami dicsérhető az elmúlt nyolc év (nem a zelmútnyócév) egészségpolitikájában, akkor az Szócska Miklós népegészségügyi megközelítése. Az elmúlt 28 év legkomplexebb (és sajnos félresikerülten, félbehagyottan végrehajtott) népegészségügyi intézkedéscsomagja volt, amely a legkorszerűbb (WHO konform) egészségpolitikai alapelveken nyugodva alapvetően a felnövekvő nemzedéket célozta a menzareformmal és a mindennapos testneveléssel. De a csomag része volt a „csipsz-adó” és a dohányzás (legalább a passzív dohányzás) visszaszorítása érdekében hozott törvény. (A trafikmutyit ne akarjuk Szócska nyakába varrni, ezt a problémát hagyjuk Lázár kompetenciájában.)

Tehát a rendszerváltás utáni korszak legkomplexebb, legjelentősebb népegészségügyi programját indította el az egészségügyi államtitkárság. A baj csak az, hogy az államtitkárság magára maradt ebben a harcban, mert a kormány mindent elkövetett az ellenkezőjéért. Saját minisztere is ellene kampányolt: a birkapörköltet tartja a humán tárca ikonikus esszenciájának, és természetesen hozzáteszi: „előtte egy pálinkát illik meginni, (…) utána meg egy pohár bort, vagy kettőt, vagy hármat…”.

Sajnos az egylépcsős erőltetett bevezetés miatt a menzareform mérsékelt eredményű lett, és az iskolai testnevelés feltételei sincsenek még országosan megoldva, pedig erre bizonyosan elég lett volna a „profi” futballba öntött pénz töredéke. Stadionok és kidobott TAO pénzek helyett közösségi terekre, szabadtéri fitneszparkokra, kispályás focira, kézi- és kosárlabdázásra, gördeszkázásra alkalmas „dühöngőkre” kellett volna költeni. És azt is tudja mindenki, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett a dohányzás és az alkoholizmus az, ami szedi az áldozatok zömét. Minden szakember egyetért abban, hogy az alkohol legártalmasabb formája a házi főzésű pálinka. Kormányunk ezt ősi jussunknak tartja, és nemzeti büszkeséggel itatja velünk. Mi meg isszuk is rendesen, mert a NAV beszámolója szerint terjed a házi főzés.

false

 

Fotó: MTI - Mohai Balázs

A bogrács mellett

Ebbe a sorba illik Fazekas miniszter úr bornírtsága. Nem egy egészségügyi blognak a témája, de ez a rovarevéses történet, ugye, nem túl burkolt rasszizmus. (Tudjuk, milyenek a tücsökfalók, vagy puliszkazabálók…) Tény, hogy a nemzeti identitás része a táplálkozáskultúra, és ennek a fellazításától félt most minket Fazekas miniszter úr, vagy Rezsiszilárd. Félreértés ne essék: én büszke vagyok nemzeti kultúránkra, hagyományainkra. De ezt nekem nem a velőspacal jelenti, hanem Arany János, Esterházy Péter, Csontváry, Enyedi Ildikó, Bartók és a Kallós Zoltántól Eötvös Péterig terjedő ív, de akár Semmelweis Ignác, Neumann János és a gömböc feltalálói, vagy a Prezi alapítói. Nem idegenszívű vagyok, csak szeretnék legalább addig élni, mint egy átlagos albán. (Albániában a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 2015-ben 76,20 év volt, Magyarországon ez 4 (azaz négy) évvel kevesebb: 72,09.) És nem gondolom, hogy az albán egészségügy annyival fejlettebb, mint a magyar, a GDP-jük is érdemben kevesebb, és nem is egészségtudatosabbak az albánok, mint mi, csak szerencsésebbek. Az ő tradicionális étkezési kultúrájuk mediterrán konyhára épül, és a rendes, disznóhús – disznózsír – tészta (fehérkenyér) kombó helyett olíva, hal és zöldség alapú. Nekünk pechünk van: a világ egyik legegészségtelenebb táplálkozása vált kultúránk részévé. Ezt őrzi Fazekas Sándor ilyen bőszen, és ehhez kontráz öblös hangján Németh Szilárd. Így sok új és drága gépet kell telepíteni a jövőben is az onkológiákra és szívcentrumokba.

Ha őrizni akarjuk kultúránkat, akkor az oktatása tessenek némi pénzt szánni, meg a kultúrára, és nem a bogrács mellett kellene múltba révedni. Ha Kósa mama bízna abban, hogy a fiáék egy modern, versenyképes országot akarnak, akkor nem sertéstelepet vásárolt volna, hanem egy innovációs céget, amelyik a korszerű fehérjeforrások előállíthatóságát kutatja, mert a világ élelmezése igazságosan („minden gyermek lakjon jól”) nem valósítható meg pusztán a hagyományos mezőgazdasági technológiákkal. (Ebben sajnos benne van a rovar alapú élelmiszer-alapanyag kutatás is.) A globalizációt nem kell szeretni, de ettől még van, ez nem egy (már nem is) tízmilliós nép döntésén múlik. Az nem opció, hogy magasítsuk meg a kerítést, és rezervátumként éljünk a magunk historius módján.

Mert Fazekas Sándorra is lehet igaz, hogy az vagy, amit megeszel.

Kövesse a Magyar Narancs egészségügyi blogját! Materia Medica – minden szerdán a magyarnarancs.hu-n.

Materia Medica

A Magyar Narancs új, egészségügyi problémákkal foglalkozó blogja. Fogyasszák egészséggel!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.