A szexuális zaklatási botrányok hatására idén már merőben más lesz a cannes-i filmfesztivál

  • narancs.hu
  • 2018. április 28.

Mikrofilm

Röplapokat osztogatnak és segélyvonalat hoznak létre.

Kampányt indítanak a szexuális zaklatások ellen Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, többek közt röplapokon hívják majd fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően.

A francia kormány nőjogi ügyekben illetékes legmagasabb rangú tagja pénteken jelentette be, hogy megegyeztek a világhírű seregszemle szervezőivel a kampányról, amelynek részeként segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára, hogy jelenthessék az eseteke

Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy Harvey Weinstein, a szexuális zaklatási botrányok sorozatába belebukott filmmogul többek között állítólag Cannes-ban is megerőszakolt és zaklatott nőket. A politikus irodájának tájékoztatása szerint a francia kormány sürgeti, hogy más fesztiválok és események is csatlakozzanak erőfeszítéseikhez.

A tavaly fesztivál zsűrije

A tavalyi fesztivál zsűrije

Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Weinstein-botrány kirobbanása óta a filmfesztiválok önvizsgálatot tartanak, átírják viselkedési kódexüket és megkettőzött erővel próbálnak tenni az egyenjogúságért – írta tudósításában az AP amerikai hírügynökség, amelynek cikkét az MTI szemlézte.

Az idei, 71. cannes-i filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik, egy korábbi cikkünkben a fesztivál és a Netflix közötti harccal foglalkoztunk.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk