Elk*rtuk-gate: tiltakozik a Fidesz Jászberényben

Mikrofilm

A kormánypárt helyi szervezete szóvá tette, nem adják a városban a filmet. Az alpolgármester szerint igenis vetíteni fogják.

Tamás Zoltán jászberényi önkormányzati képviselő, a Fidesz helyi frakcióvezetője azt szeretné, ha végre levetítenék az Elk*rtuk című filmet a jászberényi moziban. A közösségi oldalon is hangot adott ennek a kívánságának. 

A frakcióvezető kedden hajnali 0 óra 2 perckor tette fel Facebook-oldalára a nyílt levelet, amely a mozit működtető Jászkerület ügyvezetőjének szól. Ebben az áll, hogy a maga és Pócs János országgyűlési képviselő nevében arról érdeklődik, mikor vetítik már le végre Jászberényben is a 2006-os eseményekről szóló alkotást. Mint írta, Jászberényből és a Jászságból nagyon sokan érdeklődtek nála személyesen is, mikor nézhetik meg a filmet a jászberényi mozi nagytermében.  Tamás Zoltán arra kérte az ügyvezetőt, hogy jelezze neki, mikorra tervezték Jászberényben a vetítést, mert szerinte több telt házas mozielőadás is lenne. Ha valamilyen oknál fogva nem lehetséges a vetítés – ebben az esetben Tamás kérte, nevezzék meg az indokot –, akkor szeretnék kibérelni 1-2 napra a mozit, hogy levetíthessék a filmet az érdeklődő embereknek. A frakcióvezető  azt írta, amennyiben nem érkezik reagálás kedd estig a megkeresésre, más úton kezdenek el szervezkedni a filmvetítés érdekében.

Pár perccel később, hozzászólásként azt írta, hogy a levelet azért juttatta el az ügyvezető asszonynak, mert úgy tudja, a városvezetés két tagja megtiltotta a vetítést Dukai Ritának. Tamás azt is közölte, hogy tudomása szerint az ügyvezető írásban engedélyt kért a városvezetéstől a vetítésre, és Gedei József DK-s alpolgármester írásban már támogatta azt. A Fidesz-frakció vezetője kíváncsian várta Budai Lóránt polgármester és másik, MSZP-s alpolgármestere döntését ebben a témában, bár megelőlegezte, hogy a baloldal cenzúráz.

Kérdésére az általa megszabott határidőig nem érkezhetett válasz, mert szerdán a Fidesz sajtótájékoztatóján is szóba került az Elk*rtuk. Tamás Zoltán elmondta, tudomásuk szerint a film a moziban van, ugyanakkor nem látta a műsorösszeállításban. Ezért fordult az ügyvezetőhöz, aki elmondása szerint azt felelte, erről meg kell kérdeznie a város vezetését.

 
Tamás Zoltán a sajtótájékoztatón.                                                                                                                                                                     Fotó: Jászsági Térségi TV
 

 Tamás szerint Budai Lóránt és egyik alpolgármestere nem engedi vetíteni az alkotást.

Mivel sem a városvezetéstől, sem az ügyvezetőtől nem érkezett válasz, a párt tiltakozott, mondván, Jászberényben nem vetítik le a Gyurcsány-filmet.

A magyarnarancs.hu-nak sikerült elérnie Balogh Béla alpolgármestert, aki határozottan cáfolta, hogy bármit is megtiltottak volna. Szerinte a mozi műsorrendjében novemberben már minden bizonnyal benne lesz a film, így Jászberényben is meg lehet majd tekinteni. Ők a film levetítéséből nem csináltak politikát, ahogy a Fidesz. Annyit még hozzátett, „csináltak már sok rossz filmet, most eggyel több vagy kevesebb, már nem érdekes”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.