A polgármester a felújított egészségházban lakik, de hány ilyen áll üresen az országban?

  • narancs.hu
  • 2024. február 28.

Narancsblog

Ez feltehetően azokat sem érdekli, akik a pénzt adják az ilyen intézmények korszerűsítésére; bár rengeteg forrás megy a kistelepülések támogatására, mégis egyre kevesebben laknak falun.

Tavaly október 15-én nagy napra ébredt a déli határ közelében fekvő Bácsszőlős: átadták a felújított kultúrházat, és még új játszóteret is avattak. Az ünnepi eseményen Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő vett részt, de ott volt a megyei sajtó is. A Petőfi Népe beszámolója szerint azonban nemcsak e két létesítmény újult meg a faluban; pár hónappal korábban „teljesen új külsőt kapott” a helyi katolikus templom is. „Bácsszőlős újabb két álma vált valóra a Művelődési Ház és a játszótér fejlesztésével. Választókerületem legkisebb településén sem állhat meg a fejlődés” – posztolta Bányai Gábor az esemény után készült TikTok videója alá, amelyből kiderült, a falunak olyan látványosságai is vannak, mint a színes térkövekből kirakott magyar címer, mint ahogy az is, hogy összvissz 2 gyerek vette birtokba az új játszóteret. Vélhetően azért csak ők, mert nincs több aprónép a faluban. (Ha lenne, bizonyosan kirendelik őket az avatásra.)

De felnőttből sem áll jól a valaha háromezres lélekszámú település. A tavalyi népszámlálás adatai alapján összesen 305-en élnek Bácsszőlősön, az itt élők száma egyre fogy és azt valószínűleg csak Bányai Gábor képviselő képzeli, hogy ők 305-en valóban felújított művelődési házról és új játszótérről álmodoznak, nem beszélve a templomrekonstrukcióról. Amelyek különösen annak fényében tűnnek luxus beruházásoknak, hogy a faluban 2019 nyarán is nagyot avattak: felújították az egészségházat. Az volt csak a bökkenő, hogy a 46,5 millió forintos támogatás mellé nem adtak saját körorvost. „Bár még állandó háziorvosa nincs Bácsszőlősnek, de a fogadására készen állnak, ugyanis a felújított Egészségház nem csak új környezetbe fogadja a gyógyulni válókat, hanem szolgálati lakást is tud biztosítani leendő orvosa számára” – írta a megnyitó után a Bácsmegye.hu, a település fideszes polgármestere, Szarvas Róbert Norbert azonban derülátó volt, azt nyilatkozta a portálnak, hogy a Magyar Falu Program kereteiből új és modern orvosi eszközöket szeretne beszerezni.

Csakhogy Bácsszőlősnek több mint négy év óta sincs háziorvosa, és – ismerve az országos orvoshiányt – jövőben sincs erre sok esély, hiába szolgálati lakás, beígért modern eszközök. És ennek fényében akár praktikus döntésnek is tekinthető, hogy Bácsszőlős polgármestere egyszerűen beköltözött az egészségház szolgálati lakásába; Szarvas Róbert Norbert talán arra gondolt, hogy felelős vezetőként mégsem hagyhatja, hogy a több mint 45 milliós beruházás üresen álljon. Mégis vannak a olyanok, akik nem értenek egyet a polgármester lépésével, ám Szarvast hiába szólította fel a költözésre a körjegyző, majd többször is a képviselő-testület. Noha Hadházy Ákosnak köszönhető, hogy e beköltözésből országos hír lett, ám az már egyértelműen polgármester érdeme, hogy a független országgyűlési képviselő megkeresésére nyomán megint egy olyan abszurd komédia öltött testet, amit okkal lehet a pár méter magas kilátók, nem létező látogatóközpontok, és lombkoronasétányok mellé állítani. „Baszd meg! Valahol laknom kell – válaszolta Szarvas Róbert Norbert, amikor Hadházy kérdőre vonta, majd azzal zárta rövidre a beszélgetést, hogy közölte, hogy nem is ő a polgámester, és nem lakik a szolgálati lakásban.

Valószínű, hogy az már nem fogja elérni a sajtó ingerküszöbét, hogy Szarvas Róbert Norbert marad vagy távozik-e a szolgálati lakásból, de azzal biztosan nem foglalkozik senki, hogy az országban összesen hány olyan egészségház, kultúrház, faluház stb. áll üresen, amelyekre ugyanúgy súlyos pénzeket költöttek, mint Bácsszőlősön, legfeljebb kevésbé voltak gátlástalanok az ottani polgármesterek. Ennél is szomorúbb, hogy ez feltehetően azokat sem érdekli, akik a pénzt adják: januárban közölte az illetékes kormánybiztos, hogy a kistelepülésekre juttatott kormányzati támogatás mértéke meghaladta az ezermilliárd forintot, és e program az idén is folytatódik. Annak ellenére, hogy miközben e feneketlen költekezés „a kistelepülések megtartó erejének” jegyében zajlik, egyre kevesebben laknak falun.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?