Narancsblog

Azért van eladósodva nyakig a Klik, mert a tanárok pénzéhesek

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 18., 20:25
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A közoktatás csődje milliárdokban is mérhető, de Lázár ezt is a tanárokra fogná. Ma bebizonyosodott, hogy az orbáni közoktatásban egyvalami biztos: az egyre nagyobb adósság.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az év végéig rendezni tudja kintlévőségeit – mondta tavaly novemberben az akkor még csúcson lévő Czunyiné, s örömmel jelentette be, hogy a kormány biztosította „azt a 26,7 milliárd forintot, amire még szükség volt”.

Nos, ma kiderült, hogy Czunyiné kissé elszámolta magát, a Klik nemhogy nem tudta rendezni kintlévőségeit, de további adósságba is verte magát. Ami biztos: az intézményfenntartó tavaly augusztusban 7,98 milliárddal tartozott, egy hónappal Czunyiné idézett bejelentése után már 10,1 milliárddal, most pedig – ahogy azt Lázár János mondta a kormányinfón – immár 17 milliárddal.

Noha nemrég az új Czunyiné, Palkovics László is arról beszélt, hogy rendezni fogják az adósságokat, egyelőre semmi jele ennek, úgy látszik, minden energiájukat leköti a Köznevelési Kerekasztal, no meg az, hogy iskolaigazgatóktól kérjenek mindenféle jegyzőkönyveket.

Mondhatnánk erre, hogy hétfőn a parlamentben Orbán Viktor is azzal jött, hogy a közoktatás átalakítására egyebek mellett az önkormányzatok óriási eladósodottsága miatt volt szükség, hát gratulálunk az eredményhez, ám egy percig sem gondolhatunk arra, hogy bárki illetékes ezután magába szállna. Jó példa rá Lázár mai megnyilvánulása. „Óvnám a szakszervezeteket attól a politikától, hogy gyerekekkel próbálják megzsarolni a kormányt egy béremelés érdekében” – mondta a miniszter, azt sugallva, hogy pont az ilyen nem létező bérkövetelések miatt növekszik a Klik adósságállománya.

De ha mégsem, akkor miért? Na, ez az, amit sem Lázár, sem Balog, sem Palkovics nem hajlandó elárulni. Már csak azért sem, mert ezzel a Klik totális csődjét kellene beismerniük. Azt tudniillik, hogy az összebarkácsolt rendszerük magától is össze fog omlani…

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 18., 20:25
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 alterego56
  alterego56
  2016. február 19., péntek 13:43
  " Orbán Viktor is azzal jött, hogy a közoktatás átalakítására egyebek mellett az önkormányzatok óriási eladósodottsága miatt volt szükség"
  Kedves Viktor ez ugye felér egy beismeréssel. Ha nem tévedek 2006 ősze óta narancssárga egy két kivételtől eltekintve az egész ország. Ergo akkor ki is adósította el az önkormányzatokat? 2010 óta pedig az ellenzék még csak asszisztálni sem tudott a 2/3 miatt a hülyeségeitekhez. Ergo a felelősség is a tietek, csak is kizárólag.
 2. 2
  Ágnes Irsi
  2016. február 19., péntek 12:05
  Nem halottamna hozzászólásokban és a tanárok megszólalásábannsem, hogy a bérekért tüntetnének.

  https://www.youtube.com/watch?v=ti42nAgV74s
 3. 1
  Somogyi László
  2016. február 19., péntek 09:32
  Tegnap azt nyilatkozták, hogy nem lesz vezetőváltás, mert nem a vezetők hibáztak, hanem a szervezet felépítése rossz. Könyörgöm, ki alakította ki a felépítést? Nem a vezetők? De legalább is hagyták a rossz rendszert rosszul működni. Egészen 17 milliárd hiányig. Akkor?

Komment írásához vagy regisztrálj