Balog, Rétvári és az innovatív testnevelő tanár – Valahogy így képzelik az oktatás átalakítását

  • narancs.hu
  • 2016. március 2.

Narancsblog

Senki nem szavazott rá, mégis ő lett a befutó. A helyesírással küszködő testnevelő tanárt az államtitkár védte meg Balog Zoltán nevében. Lehet, hogy már a Klik átalakítása jegyében?

„El kell ismerni, hogy „beszorították« a vezetői jogköröket, vagyis a vezetői felelősség ma már nem olyan egyértelmű, mint korábban volt, szükség van ennek a részbeni helyreállítására” – mondta tegnap Balog Zoltán a közoktatásról tartott parlamenti vitanapon, és úgy tűnik, ez a bizonyos „részbeni helyreállítás” máris kialakulóban van, igaz, nem a miniszter, hanem a nevében eljáró Rétvári Bence jóvoltából. Az államtitkár ugyanis briliáns érveléssel védte meg Konkoly Béla testnevelő tanárt, akit úgy neveztek ki egy szegedi kollégium igazgatójának, hogy a nevelőtestület, a diákönkormányzat, az alkalmazotti tanács és az intézményi sportmunkaközösség is egyhangúan a korábbi igazgatót támogatta, és Konkoly az összes szavazáson nulla szavazatot kapott.

false

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

És akkor mi van? Rétvári Szabó Sándor szocialista képviselő kérdésére – „Miért hagyta teljesen figyelmen kívül a Klik a szegedi kollégiumigazgató választásnál a tantestület egybehangzó véleményét?” – ezt tudta válaszolni: a döntéshozatal „a tankerületi igazgató hatásköre, aki döntését nem köteles megindokolni”.

Vagyis tök mindegy, mit gondolnak, hogyan szavaznak az érintettek, hiszen úgyis a tantestületi igazgatónak van igaza, ráadásul – ahogyan ezt Rétvári kifejti – „a tankerület célja, hogy a Szegedi Városi Kollégium valamennyi tagintézménye élén olyan szakmailag elkötelezett, innovatív vezető álljon, aki eleget tesz a modern kori kihívásoknak és a magas szintű elvárásoknak”.

Mivel manapság mást sem hallani, mint hogy a közoktatási rendszer átalakításra szorul, hogy vannak hibák, de majd kerekasztal így meg úgy, nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy Konkolyt már ennek a jegyében védi Rétvári Bence. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a tesitanárnak milyen vezetői képességei, referenciái vannak, illetve hogy mennyire gyakorlott ismerője egy kollégium működésének, ám az bizonyos, hogy máris roppant innovatív eljárással módosította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, jelesül nem tudta helyesen leírni Klebelsberg nevét, azt írta helyette, hogy Klebersberg.

Látva az elmúlt hetek kormányzati törekvéseit, a minisztérium vagy a Klik reakcióit, Konkoly mellényúlása/tudatlansága jelképes dolog, mert mi ez, ha nem Balogék reformjának a metaforája? Bárki komolyan gondolja, hogy a változások jelentősebbek lesznek egy betűhibánál? Még szép, hogy Balogék kiállnak Konkoly mellett a parlamentben, ahogy arról sincs tudomásunk, hogy a Klik nagyasszonyának tárgyi tévedésektől hemzsegő, vérciki facebookos ámokfutását is bárki megszólta volna a kormányoldalról.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.