Narancsblog

Jól megszívjátok! – Fenyegetőzve „gratulál” Salgótarjánnak a Fidesz

szerző
narancsblog
publikálva
2016. febr. 29., 16:02
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Isten óvja Salgótarjánt” – így fejezte be azt a néhány sort Salgótarján fideszes országgyűlési képviselője, amelyet a vasárnapi választási vereség után írt ki Facebook-oldalára.

Becsó Zsolt aligha véletlenül fogalmazott kétértelműen, hiszen Salgótarján tegnap megválasztott baloldali polgármestere nem számíthat sok jóra attól a Fidesz-kormánytól, amely a kampány során egyértelműen jelezte: ha jót akarnak maguknak a nógrádi megyeszékhelyen élők, akkor a Fidesz jelöltjére kell szavazniuk.

Balra Becsó Zsolt, középen Simon Tibor

Balra Becsó Zsolt, középen Simon Tibor

Fotó: MTI

A vártnál jóval nagyobb arányú baloldali győzelmet vasárnap este óta sokan sokféleképpen magyarázzák, de egy biztos: a városban élők többsége hatalmas nemet mondott arra a fideszes kampánykommunikációra is, amely burkolt és nyílt fenyegetésekkel, hatalmi arroganciával és tudatos gyűlöletkeltéssel árasztotta el a várost. A helyi Fidesz stratégiája a következő volt: tudták, hogy az évek óta csak kormányzati segítséggel egyenesbe hozott éves költségvetésből hiányzik minimum néhány százmillió forint azt követően, hogy a 2014-es baloldali győzelem után a kormány direkt elzárta a csapokat, majd mindezt úgy állították be, hogy a hiányt kizárólag a betegsége miatt elhunyt előző polgármester és a jelenlegi vezetés hozta össze. Ennek fényében néhány hivatalos adat az elmúlt évekből: a fideszes polgármester által vezetett város önkormányzata 2011-ben 608 millió, 2012-ben 1,2 milliárd, majd 2013-ban 1,1 milliárd forint rendkívüli támogatást kapott a központi költségvetésből. Először úgy tűnt, 2014-ben is jön a segítség, de miután kiderült, hogy a baloldali közös jelölt került a város élére, a beígért 600 millió forint helyett már csak 60 millió érkezett meg. Egy évvel később sem lett jobb a helyzet, holott a kormány tudta, hogy Salgótarján önerőből nem tudja biztosítani a büdzsé egyensúlyát, hiszen a bevételekhez mérten – a nógrádi megyeszékhelyen a legalacsonyabb a helyi iparűzési adó címén behajtott összeg az összes megyei jogú város közül – túl magasak a kiadások a sokszor az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz kialakított közszolgáltatások drága fenntartása miatt.

Azt, hogy az utóbbi négy helyi önkormányzati választás legnagyobb arányú győzelmét aratta Fekete Zsolt, gyakorlatilag a Fidesznek köszönheti a helyi baloldal, amelynek a kampány során csak azt kellett elmagyaráznia, hogy mekkorákat hazudik a kormánypárt. Ráadásul Simon Tibor fideszes polgármesterjelöltnek gyakorlatilag semmilyen épkézláb programja nem volt azon kívül, hogy folyamatosan szajkózta Becsó Zsolttal és valamelyik kormányzati szereplővel az oldalán: Salgótarjánt csak ők tudják talpra állítani, hiszen mindenki láthatja, a baloldal a szakadék szélére vezette a várost. Se részletes programismertetés, se pontos megoldási javaslatok, csak az, hogy ha „jól dönt” a lakosság, ömlik a zsé a városba. Ezt egészítették ki a névtelen, de nyilvánvaló, hogy melyik oldalról érkező röpiratok, amelyeken például azzal riogatták a helyieket, hogy a baloldal migránsokat telepít majd a városba és bezár egy pár közintézményt, és az utcára kerültek gyalog járhatnak majd a munkaügyi központba, mert hogy a baloldal a helyi buszjáratokat is megvágja. Fekete csak cáfolt, bedobott egy brókerügyet, és a maga visszafogott módján néhány elképzelést is bemutatott. Arra viszont gondosan figyelt, hogy ne ígérjen semmit, mert ő maga sem sejtheti egyelőre, mennyire lesz bosszúálló kedvében a Fidesz-kormány.

Mai programok
Fekete Zsolt és a baloldal biztosan örül a győzelemnek, ám jobbról már megérkezett az első kijózanító „saller”. A Fidesz még vasárnap este kiadott egy közleményt, amelyben ott folytatták, ahol a kampány végén abbahagyták: vagyis fenyegetőztek és burkoltan jelezték, hogy a salgótarjániak ne számítsanak semmi jóra. Az új polgármesternek – a rövid gratuláció után – azt üzenték: elvárják tőle, hogy „(…) vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltüntetésében. Az új költségvetésben tisztázza, hogy miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését”. Arról egy szót sem szólnak persze, hogy a kormány miben segíti majd az évtizedek óta vergődő várost, és Orbán Viktor mikor látogat Salgótarjánba, hogy a Modern Városok Program újabb állomásaként fejlesztések tízmilliárdjait ígérje meg a helyieknek.

Nos, a nógrádi megyeszékhelyen egy darabig nem kell készülni a kormányfő látogatására. Addig is: Isten óvja Salgótarjánt!

szerző
narancsblog
publikálva
2016. febr. 29., 16:02
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  István Márkus
  2016. március 01., kedd 09:51
  azt üzenték: elvárják tőle, hogy „(…) vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltüntetésében" A fidess tárja fel a trafik mutyit a földmutyit a közgép mutyit, hová lett a magánnyugdíj megtakarításunk, számoljon el minden eurocenttel, az összes családi összefogásból lett százmilliós villákkal, hogy lett 4 év alatt milliárdos a nemzeti kiskondás, miből telik récsőlnek 60 milliós svájci tandíjra, miért van a klikknek milliárdos tartozása, az egészségügy és az oktatásügy állapotával, hogy tudnak a hűbéresek több száz millióért földeket venni elhappolva a gazdák elől, hová lettek a questor pénzek, minek ez a rengeteg üres stadion, a kisvasút, a vadbarom eltolcsy mire szórja el az MNB vagyis az ország pénzét.... most csak ennyi jut eszembe.
 2. 6 Cyrano
  Cyrano
  2016. március 01., kedd 08:07
  Nagyobb baj, reuters, hogy gondolkodni sem tudnak. Mert mi van, ha az új vezetés komolyan veszi, és elkezd vizsgálódni. A pénzügyi szabályok szerint az utolsó öt évben lehet kutakodni, ebből három év a fideszé. És ha kiderítik mik is történtek akkor?
  Egyszóval: gondolkodniuk kellene, mielőtt izomból akarnak mindent megoldani. XD
 3. 5
  Miklós Boda
  2016. február 29., hétfő 21:38
  ... Hajrá hajrá Salgótarján ! ... :D :D :D
 4. 4
  Istvan Dányi
  2016. február 29., hétfő 19:44
  Gerinctelen férgek..
 5. 3 Curry
  Curry
  2016. február 29., hétfő 17:52
  Gengszterpart, a megfelemlites a fo taktikajuk. Nem feltem a tarjaniakat, ha ilyen jol osszefogtak az ismert fenyegetesek kozepette, nem fogjak hagyni magukat. Tanuljanak Esztergomtol: nem eleg passzivan szenvedni, orditani es tiltakozni kell.
 6. 2
  Szabó László
  2016. február 29., hétfő 17:41
  Küldik az agyhalott kopaszokat?
 7. 1 reuters
  reuters
  2016. február 29., hétfő 17:38
  Már csak az ilyen sportos, birkózó alkatok nyomulnak a fideszben?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt