Narancsblog

Csúcsra jár a téboly – Schöpflin György tudományosan magyarázza a disznófejet

szerző
narancsblog
publikálva
2016. aug. 23., 16:15
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Mandiner közölt villáminterjút a „képviselő-professzorral.” Ostobaság és cinizmus találkozása ritkán szül ennyire visszataszító elegyet.

Kezdődött azzal, hogy vélhetően néhány túlbuzgó önkéntes határőr cukorrépából faragott migránselrettentő maszkokat applikált a szerb–magyar határkerítésre. Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch munkatársa teljesen jogosan fakadt ki twitterén a performansz ellen, és azt is megjegyezte, hogy a menekülthullámot nem lehet ily módon megállítani.

Aztán jött Schöpflin György fideszes EP-képviselő – mit képviselő, képviselő-professzor! –, és azt mondta, hogy dehogynem, bár a disznófejek azért mégiscsak hatékonyabbak lennének.

Schöpflin György

Schöpflin György

Fotó: MTI

Gusztustalan kommentjét rögvest felkapta a világsajtó, és Twitter-fiókját is elárasztották a felháborodott vélemények. Professzor úr azonban nem érzi úgy, hogy bármiért is bocsánatot kellene kérnie, sőt, a Mandinernek adott interjújában úgy tesz, mintha nem is értené, miért lett egyáltalán ügy a szavaiból.

„Nem aláztam meg senkit. Szerintem az senkit nem aláz meg, ha azt mondom, hogy a disznófej haram. Azaz tiltott. Ez bizony ténymegállapítás. Lehet, hogy a liberális pártnak ez nem tetszik, de attól még így van, s ha valaki csak egy kicsit ismeri a muszlim vallást, akkor ezt pontosan tudja” – védekezik Schöpflin, majd kifejti, „antropológiailag” milyen érdekes, hogy egyes kultúrák érzékenyen reagálnak a sertésre, mások meg nem. A disznófejes határkerítés ötletét puszta „gondolatkísérletnek” nevezi, és ebben remek partnerre lel a Mandiner újságírójában, aki az affér élét a „vihar a biliben” jelzővel üti el.

Nem tudjuk, mi járhat Schöpflin György fejében, és őszintén szólva ez nem is nagyon számít. Persze nehezen hisszük el, hogy nem érti, mi a baj. Hogy miért szégyenletes a magyar határnál várakozó sokat szenvedett, jogaiktól nagyjából már eddig is megfosztott menedékkérőket még hitükben is megalázni. Akár csak egy „gondolatkísérlet” erejéig.

Mindenesetre az egykor egyetemen is tanító Schöpflin megszólalása – a többi cégéres „vallástudós” és „biztonságpolitikai szakértő” delirálásával együtt – rávilágít arra, hogy a kormányzati menekültellenes kampánynak korántsem egyedüli célja a gyűlöletkeltés.

Nem. A fideszes politikai és médiahenger szép lassan egy olyan közéletet hoz létre, amelyben az átlagpolgár egyre nehezebben tudja megkülönböztetni az igazat a hamistól, a tényt a véleménytől, a komolyat a nevetségestől, a lényegest a lényegtelentől, a valóságot a puszta manipulációtól. Nem a menekültek, hanem az ostobaságokat nagy magabiztossággal visszhangzó „tudósok” és a cinikus politikusok tehetnek arról, ha úgy érezzük, világunkban egyre kevesebb a biztos pont.

Ahogy Schöpflin professzor is megmondta, akár még az is lehet, hogy Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó remek ötletnek tartja majd a disznófejes határvédelmet. Tényleg nem lepődnénk meg rajta.

szerző
narancsblog
publikálva
2016. aug. 23., 16:15
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2016. augusztus 24., szerda 22:27
  Sertés, ez sértés!
 2. 7
  József Szabó
  2016. augusztus 24., szerda 20:37
  Igaza van.
 3. 6 grrr
  grrr
  2016. augusztus 24., szerda 16:20
  A cocafej ordenárá ötlet. Egy schöpflintől az ember nem várta volna el, elég jó csengésú neve van. Bár most már nem cseng olyan jól. Eszembe jut, hogy ugyanezzel a bornírtsággal már megkínáltak valakit akit nagyra tartok, nem ezen az oldalon. Az illető azonnal törölte. Ezt baromi jónéven vettem tőle. Vannak eszközök amiket nem használunk.
 4. 5 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2016. augusztus 23., kedd 21:17
  Persze, ahol már a korábban ezerszer körbenyalt pápa is közellenség, mert a krisztusi gondolatot képviseli nem a tévedhetetlen min.elnök hatalmi politikáját, ott nincs mese, a pápa messze van, a min.elnök meg a fazék közel, nincs itt min gondolkodni, hogy egy klasszikust idézzek némileg pontatlanul: ha egész pályás letámadás van, akkor egész pályás letámadás van.
 5. 4 Galamb
  Galamb
  2016. augusztus 23., kedd 20:34
  Ez az ember amúgy kereszténynek gondolja magát ? Mert akkor nagyon-nagyon el van tévedve ! Hogyan juthat eszébe értelmes, tanult embernek az, hogy vallásukban sértsen meg embereket ? Mit gondolna, ha bárki mondjuk fejjel lefele fordított , esetleg ürülékkel bekent kereszteket raknak ki bárhova is ? Persze a kérdés költői, ehhez gondolkodni kellene....
 6. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. augusztus 23., kedd 19:49
  Hol egészpályás letámadás van, ott egészpályás letámadás van, a műfordító és irodalmár-utód ugyanúgy csapattag, mint a sportcsatorna egyperces híreit felolvasó, bájos arcú bemondónő vagy a tündöklően kék óriásplakátokat megtervező grafikus.

 7. 2 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2016. augusztus 23., kedd 19:24
  Elkezdődött, megindultak a Fehér Agyhalottak, és ezek még a szelídebbek, a vadabbak még ezután jönnek.
  Fogadjuk őket kihegyezett nyelvvel, pengeéles ésszel, tántoríthatatlan humánummal, attól összecsuklanak, felzabálja őket saját rosszindulatuk, a testüket belülről mérgező-mardosó epe.
 8. 1 Block
  Block
  2016. augusztus 23., kedd 17:07
  Az sem volna rossz ötlet egy fideszestől,hogy a Disznófejű Nagyúrról tegyenek ki plakátokat a szögesdrótra kis hazánk még nagyobb dicsőségére.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt