Mészáros Lőrinc a hegesztőpisztolyával gyújtja meg az olimpiai lángot – Orbán megint nagyot mondott

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 20.

Narancsblog

A fáklya már meg is van neki.

Az olimpia zárónapjaira Rióba röppent Orbán Viktor hazájától távol volt kénytelen ünnepelni az államalapítást, és ezért nem nagyon migránsozhatott. De szerencsére másik fő rögeszméjéről, a budapesti olimpiáról nem kellett lemondani.

A riói Magyar Házban rendezett államalapítási ünnepségre Thomas Bach, a NOB elnöke egy olimpiai fáklyát vitt Orbánnak, mintegy buzdításképp a ’24-es játékokért kifejtett erőfeszítéseihez. Arról ugyan nem érkezett hír, hogy az ünnepségen elhangzott-e, hogy már tulajdonképpen Szent István királyunk is nagyon szeretett volna egy olimpiát, de nem is ő lebegett ezúttal Orbán Viktor szeme előtt, hanem egy későbbi kolléga, aki a Helsinkiben rendezett – magyar szempontból máig legsikeresebb – olimpia idején vitte az ügyeket.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mert a 20. „században számtalanszor, a nehéz időkben, mikor a magyarok az identitásukat keresték, a túlélésért küzdöttek, az emberek egyetlen örömüket a sportsikerekben, az olimpiai sikerekben találták meg” – írja az MTI-re hivatkozó Index.

Ráadásul e közlését komolyan is gondolta, hiszen elég nyilvánvaló, hogy ma – az ő országlása alatt – sincs túl sok örülnivalója „az embereknek”. Mármost az persze elég rossz hír, hogy Magyarország miniszterelnöke szerint 2024-ig sem lesz…

S ami ezután jön, még kiábrándítóbb. Orbán nem viccelt, s angolul mondta, hogy mindenki értse: az olimpiai rendezéssel járó fejlesztések: az új utak, vasútvonalak, vagy zöld területek, kulturális és sportlétesítmények építése… Van e hazában olyan, aki ezt nem érti? Azért lefordítjuk: viszünk mindent, amit csak érünk. Mészáros Lőrinc az öngyújtójával röffenti be a hegesztőpisztolyát és gyújtja meg az olimpiai lángot, utat épít, vasutat, kicsit is és nagyot is. De nemcsak vasutat, hanem helikoptert is, mert Orbán azt is mondta, hogy a Budapest belvárosától maximum hat kilométerre elhelyezkedő összes olimpiai helyszín a magyarok 90 százalékának 90 perc alatt megközelíthető lesz. Ez a jelenlegi ismereteink szerint ordas tévedés, ha egy miniszterelnök ennyit tud a hazájáról, rég rossz. (Itt tényleg rég rossz.) Basszus, a békéscsabai kolbászfesztiválról még kék jelzést használó fekete kisbusszal sem lehet másfél óra alatt Pestre érni. Ehhez kellenek majd Mészáros közpénzen vett csapatszállító helikopterei.

Ilyen ez az egész olimpia is, mint Orbán ezen kijelentése. S ilyen ez az egész orbánság is, valami delejes alternatív valóságban játszódik, ahol a királynak mindig igaza van, akkor is, ha azt állítja, hogy másfél óra alatt körbefutja az országot. A furcsa az, hogy az ország meg a kezébe adja a játékszereket lidérces álmainak megvalósításához.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?