Habony legyünk vagy szabadok? – Orbán Viktor végleg behódolt

  • narancs.hu
  • 2016. március 15.

Narancsblog

A 48-as szabadságharcról semmi más nem jutott eszébe, csak a migránsok. A miniszterelnök már nem akar mást, csak szolgalelkűen követni a kommunikációs stratégiát.

Tavaly ilyenkor élete egyik legijesztőbb beszédét adta elő Orbán, de idén sikerült felülmúlnia magát. A két beszéd összevetése kirajzolja azt az utat, amelyet a kormány egy év alatt bejárt: a tanácstalanságtól és zavaradottságtól eljutott a magabiztos, célratörő gátlástalanságig.

A 2015-ös Orbán szakrális momentumról, hősvalóságról, csillagvillanásról és főnixpillanatról szónokolt iránytalan és erőtlen beszédében, de valójában nem mondott semmit. Nem tudott irányt mutatni a botrányoktól elbizonytalanodott tábornak. A 2016-os Orbán már kétely nélkül, magabiztosan vezeti lelkes híveit a semmibe.

Az ország miniszterelnöke a nemzeti ünnepen nem mondott semmit az országról. Nem beszélt azokról a problémákról és örömökről, amelyek meghatározzák az életünket. A kormányfő nem beszélt a kormányzás sikereiről és kudarcairól sem. Nem volt szava az egészségügyről, az oktatásról, a gazdaságról, a kultúráról. Orbán Viktor már egyetlen mondatot sem pazarolt a valóságra.

Nem mintha a migráció ne lenne valós probléma, nagyon is az. De Orbán beszéde nem a létező kihívásokról szólt, hanem egyetlen nagy összeesküvés-elméletet részletezett. Arra már többször felhívtuk a figyelmet, hogy az erre már korábban is fogékony magyar kormány tavaly óta egészen nyíltan összeesküvés-elméletekkel magyarázza legfontosabb lépéseit – és sajnos számos jel utal rá, hogy ezek jelentős részét el is hiszi. Most a kormány kommunikációs paneljeiből kaptunk egy újabb alapos összefoglalót.

Itt tartunk: Orbán Viktorból nem maradt más, mint a habonyi terv lázas robotosa, aki ügyesen ismételgeti a szlogeneket. Ezekre fölényesen legyinteni hiba lenne, hiszen a legostobább hazugság is igazi rombolásra képes a lelkekben. Képzeljük el, hogyan érzi magát az az ember, aki elhiszi, amit Orbán Viktor mond?

Mert azt mondta Orbán Viktor, hogy az országunk, a létünk forog azonnali veszélyben. A migráns hordák felrobbantanak a saját hazánkban, a nőket pedig megerőszakolják. „A rejtőzködő és arctalan világerők megszüntetnek mindent, ami sajátos, különálló, ősi, nemzeti”, és arra kényszerítenek, hogy "idegeneket szolgáljunk a saját hazánkban", végül odajutunk, hogy "kiadják az utunkat a saját országunkból".

Igen, ez már leplezetlen szélsőjobboldali szöveg: a háttérhatalmak titkos összeesküvést szőttek azzal a céllal, hogy felszámolják a nemzeteket és a kereszténységet. Ez az igazság, de "ma Európában tilos kimondani az igazságot".

Hát jó, akkor ez az őrült beszéd fogja egy ideig uralni a magyar közéletet. Lehet, hogy az ünnepi hangulat teszi, a március 15-én minden mocsok ellenére, csak azért is ránk törő elfogódottság és lelkesültség, de most hiszünk benne, hogy a magyar társadalom nem veszi be ezt a gyilkos hazugságot. Mert ennél szabadabb a lelke.

Figyelmébe ajánljuk