Herman? Biztos valami komcsi!

  • narancsblog
  • 2014. április 16.

Narancsblog

„Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor munkásságát és életművét mutatja be kulturális programok, tematikus kiállítások és előadások segítségével a halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév.” Nem akárhonnan van az idézet: a kormány honlapjáról szedtük le, amelyből az is kiderül, hogy „az emlékév programjai között szerepelnek vándorkiállítások, tematikus bemutatók, vándor tanösvények, koncertek, koszorúzások és emléktábla-avatások is az ország számos pontján, valamint a határon túl is”, sőt „az év során helyreállíttatják és megkoszorúzzák a tudós Magyarországon található szobrait, domborműveit és emléktábláit, valamint miskolc-felsőhámori sírját is”.

Nos, ez utóbbit már tavaly megpróbálta helyreállítani egy helyi fideszes erő, bizonyos Kovács László, igaz, úgy, hogy csináltatott egy baromi ronda gránit sírkövet, amire rá is íratta, hogy „síremléket állíttatta dr. Kovács László önkormányzati képviselő, 2013”, amivel egyszerűen letakarták az eredetit. Lett is belőle országos balhé, igaz, csak annyi következménnyel, hogy a miskolci önkormányzat fülét-farkát behúzva visszacsinálta az egészet.

Lehet, hogy e blamázs miatt utálták meg szegény Herman Ottót? Merthogy a kormányzati dicshimnusz és a hivatalos emlékév ellenére is a miskolci önkormányzat fideszes többsége úgy döntött, indoklás nélkül elutasítja azt a javaslatot, hogy adományozzanak posztumusz díszpolgári címet a tudós polihisztornak.

Ha így áll a dolog, akkor még a nyilvánvaló ormótlanság ellenére is meg kell emelnünk a kalapunkat a miskolci fideszesek előtt, ugyanis az elmúlt négy évben nem emlékszünk egyetlen olyan esetre sem, hogy bármelyik kormánypárti önkormányzat szembement volna, sőt mi több: beintett arra, amit Budapesten eldöntöttek, és ez még akkor is karakán kiállás, ha odaföntről senki sem üzent le Miskolcra, hogy „avassátok már díszpolgárrá a vén lepkevadászt”.

Csakhogy épp ez a bökkenő. Mármint hogy nem szóltak le.

Ehelyett a miskolci szocialisták javasolták Herman díszpolgárrá avatását, amit ezek a szerencsétlenek csípőből elutasítottak. Nem azért mondtak nemet, mert annyira tökösek, épp ellenkezőleg, mert annyira gyávák.

Ők vezetik Magyarország harmadik legnagyobb városát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?