Hoppálesz! – Megvédjük Pálinkaországot

  • narancs.hu
  • 2014. április 15.

Narancsblog

Nagy igazságtalanság érte nemzeti italunkat. Elmegyünk tehát a falig. Bepálinkázva általában sikerülni szokott. Sose halunk meg!

„Pálinkás jó reggelt kívánok! Ahogy ez a köszönés is mutatja, a magyar pálinka a kultúránk része, elválaszthatatlan a hagyományainktól” – kezdte rendhagyó módon hétfői sajtótájékoztatóját a Fidesz szóvivője. Hoppál Péter aláhúzta, ezért is döntöttek úgy a 2010-es kormányváltás után, hogy szabaddá teszik a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést, mert nem szerették volna, ha a „nemzeti italunk és a hozzá kapcsolódó szokások feledésbe merülnének”. A Fidesz honlapjáról vett idézetet látva elsőre azt gondolnánk, hogy Hoppál Péter még mindig nem tért magához a választási győzelem mámorából, ám a továbbiakból kiderült, hogy nem erről van szó. Hanem arról, hogy nagy igazságtalanság érte nemzeti italunkat. „Az Európai Bíróság április 10-én úgy döntött, hogy amit lehetett évszázadokon keresztül, azt többé nem, vagyis nem lehet szabadon pálinkát főzni Magyarországon. Ez egy felháborító, és mondjuk ki: ez egy ostoba és a nemzeti értékeket abszolút semmibe vevő eljárás” – mondta Hoppál, majd gyorsan hozzá is tette, hogy „a Fidesz felszólítja az alakuló kormányt, hogy menjen el a falig a nemzeti értékeink védelmében!”

Hoppál Péter

Hoppál Péter

Fotó: MTI – Kovács Attila

Rugózhatnánk azon is, hogy mikor láttunk olyat utoljára, hogy a párt szólítja fel bármire is a kormányt, pláne ha ennek is, annak is ugyanaz a vezetője, de inkább maradjunk a pálinkánál. Ami a „kultúránk része”, amit „nagy igazságtalanság ért”.

Nos, ha így áll a dolog, Hoppálnak meg a többi jómadárnak nemcsak az Európai Bíróság döntéséről kellene azt mondania, hogy „ostoba és a nemzeti értékeket abszolút semmibe vevő eljárás”, hanem a WHO tavalyi jelentéséről is, mely szerint a világon a legmagasabb, alkoholfogyasztáshoz köthető halálozási arány Magyarországon figyelhető meg, vagy arról, hogy egyes becslések szerint hazánkban minden tizedik ember alkoholista.

Erről miért hallgatnak? Vagy talán a pálinka már annyira „nemzeti” és annyira „kulturált”, hogy csak bebaszni lehet tőle, meghalni nem?

Figyelmébe ajánljuk