Lázár Jánosnak nincs ujjlenyomata, és gátlásai sincsenek

  • narancsblog
  • 2016. november 17.

Narancsblog

Egyre vadabbul magyarázkodik a kormány Pharaon-ügyben. Hamarosan a békaemberek jönnek.

Amikor megírtuk, hogy a pénzmosás Paganinije, a nemzetközileg körözött Ghaith Pharaon cége megvette az Orbán Viktor házával szemközti telket, az első reakció az volt, hogy a szaúdi „üzletember” nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Aztán az, hogy ez a Pharaon talán nem is az a Pharaon. Hiába hoztunk fel 10 + 1 érvet amellett, hogy ez baromság, a kormánynak ezzel a mellébeszéléssel sikerült hetekre elbizonytalanítani mindenkit.

Most már nehezen tartható ez a hadoválás, kellett helyette valami új duma. Ráadásul tegnap egyszerre derült ki, hogy Pharaon vízumát a Fidesz-közeli jordán konzul, a fotóinkon Tiborcz Istvánnal tervrajzokat nézegető Zaid Naffa kérelmezte, illetve hogy Pharaon a vízum mellé kétéves tartózkodási engedélyt is kapott. Iszonyú kínos helyzet, amit csak súlyosbít, hogy ezeket az információkat eddig foggal-körömmel titkolta a kormány – és a jelek szerint a szája íze szerint nyilatkozó hatóságok is.

false

 

Fotó: MTI

Mit tehet ilyenkor az ember, ha Lázár Jánosnak hívják és egy sereg újságíróval áll szemközt, de nem mondhatja el az igazat? Igen, pont azt: előállhat egy látványos kamuval. Lehetőleg olyannal, ami eltereli a figyelmet a miniszterelnök családjáról és a hatóságok ijesztő magatartásáról.

A mai kormányinfón azt a feladványt kellett volna megválaszolnia a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy miért nem vettek Pharaontól ujjlenyomatot, amikor ez minden tartózkodási engedély kiadásához kötelező. Lázár külön kiemelte, hogy előzetesen tájékozódott az ügyben, mégsem közölt semmi tényszerűt. Helyette belemondta a nagyvilágba azt a légből kapott ötletét, hogy neki például nincs használható ujjlenyomata, tehát miért ne feltételezhetnénk, hogy Pharaonnak sincs. Nem volt jobb kibúvója ennél.

A sajtó gyorsan megírta, hogy a központi statisztikák szerint az útlevél-kérelmezők 0,8 százaléka nem tud használható ujjlenyomatot adni, de a nagy részük valamilyen átmeneti betegség miatt. Az ujjlenyomat nélkül születők megejtően kevesen vannak, az egész világon mindössze 4 ilyen kiterjedt család létezik. Vagyis – a 444 szellemes felvetése szerint – ezen a ponton nem lehet teljesen kizárni, hogy Ghaith Pharaon és Lázár János távoli rokonok.

Lázár nem viccelt, de amit mond, az persze nonszensz. Ki lehet röhögni. Vagy rá lehet mutatni, hogy ezzel megint önmagát hazudtolja meg, hiszen korábban maga is beszélt Pharaon ujjlenyomatairól (amit az amerikaiak állítólag rossz minőségben küldtek el stb.), vagyis pozitíve tudjuk, hogy tud ilyet produkálni.

De közben észre kell vennünk, hogy a kormány láthatóan pont ezt akarja: hogy rájuk figyeljünk, és ne Pharaonékra és Tiborczékra. A kezüket nézzük, ne azt, hogy csalnak. Nyilvánvaló és egymásnak is ellentmondó hazugságokkal, a fontos információk takargatásával és összeesküvés-elméletek kitalálásával (a Jobbik és az USA összejátszik, a Narancs titkosszolgálati módszerekkel dolgozik stb.) próbálják összezavarni és kifárasztani a sajtót és a közvéleményt.

Jól csinálják, kétségtelen. De hiába a kommunikációs káosz, akkor is egyre több információ derül ki az üzleteikről, és a végén úgyis felelniük kell. Csak az a kérdés, hogy mikor. És hogy ki teszi fel a kérdéseket.

Figyelmébe ajánljuk