Miért nem érti az MLSZ elnöke, mi az a rasszizmus?

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Narancsblog

Csányi Sándor csak akkor mondta el a véleményét az Újpest edzőjének szerencsétlen nyilatkozatáról, amikor a miniszterelnök is fontosnak tartotta megszólalni az ügyben.

„Hát nem szerettem én se játszani egy ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja és megcsúsztatja a labdákat. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni” – mondta Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője a Diósgyőr elleni győztes meccs után, csereként beállt játékosáról, a nigériai Franklin Saseréről még február közepén, de valószínűleg még most sem érti, hogy mi volt a probléma e megszólalással. Hogy miért indított ellene fegyelmi eljárást a Magyar Labdarúgó Szövetség, és tiltotta el egy plusz két hónapra. Az edző úgy véli, nyilatkozata nem volt sértő, sőt dicséretnek szánta. „A színesbőrű labdarúgók kifejezetten büszkék lehetnek kitűnő fizikai adottságaikra. Mindez tehát nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részemről” – szögezte le Mészöly, és úgy tűnik, hogy nemcsak ő nem érti, hogy e „dicséret” miért számít rasszista megnyilvánulásnak.

Az elmúlt héten boldog-boldogtalan azt próbálta bizonygatni elsősorban a kormánysajtóban, hogy a „feka” kifejezés egyáltalán nem sértő, épp ellenkezőleg. A Mandiner szerzője Akik most Mészölyt rasszistázzák, maguk is orrba-szájba fekáztak című írásában egészen odáig ment, hogy olyan cikkek után nyomozott a régi Indexen, a 444-en, a 24.hu-n, amelyekben benne van ez a szó. Ugyanakkor Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azzal állt elő, hogy „a »feka«, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés, hiszen ezzel általánosított és a bőrszínhez kapcsolt képességeket”.

Mindezt azért kell felidézni, mert épp a feka szó „értelmezése” világított rá mindennél fényesebben világított arra, hogy az ilyen-olyan sajtómunkások mellett

az MLSZ elnöke sincs tisztában azzal, hogy valójában, mit jelent a rasszizmus, és hogy nem azt jelenti, hogy valaki azt mondja, hogy feka vagy azt, hogy néger.

Ha precízek akarunk lenni, a rasszizmus röviden az, amikor valaki az emberek közötti fizikai különbségeket helyezi előtérbe. Nem számít, hogy ezt elismerően vagy lekicsinylően teszi.

Szerencsésebb országokban egy ilyen „félreértés” a megfelelő alkalom lehetne ahhoz, hogy szakemberek segítségével megkezdődjék a rasszizmus kényes és gyakran félreértett témakörében valamiféle érzékenyítés, felvilágosító munka, társadalmi párbeszéd. Amely tisztázhatna bizonyos félreértéseket, és Mészöly Géza vagy Csányi Sándor is megérthetné, hogy valójában mit jelent a rasszizmus. És egyúttal azt is, hogy miért lehetnek a másik emberre nézve sértők az amúgy jó szándékú kijelentések is.

Nálunk azonban szó sem lehet ilyesmiről. Az MLSZ eljárása kizárólag az UEFA felé tett gesztusnak tűnik, amit itthon senki nem vesz komolyan. Legalábbis erre utal, hogy Csányi Sándor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szövetség fegyelmi szabályzata alapján a a három hónapra szóló eltiltás volt a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén a testület kiszabhatott. Az pedig különösen visszatetsző, hogy az MLSZ elnöke csak azután állt a nyilvánosság elé, hogy egy kibic is beszólt a pálya széléről. „Je suis Mészöly!” – írta Orbán Viktor egy kommentben, akinek ismét muszáj volt olyasmibe beleütnie az orrát, ami nem rá tartozik – ahelyett, hogy az ország ügyeivel foglalkozna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?