Mint legrosszabb rémálmaitokban – az NMHH leendő elnökéről

  • narancsblog
  • 2013. augusztus 15.

Narancsblog

Karas Monika jelölése újabb üzenet: erre számíthatunk a következő kilenc évben, ha Orbán marad hatalmon – és nem csak a médiában.

Emlékszünk még az új jegybankelnök kinevezését megelőző találgatásokra? Amikor valójában mindenki tudta, hogy Matolcsy lesz a befutó, de sokan egyszerűen nem akarták elhinni? Mármint azt, hogy tényleg a bohóc fogja vezetni a Magyar Nemzeti Bankot. Pedig már fél éve ez a helyzet, és sokáig ez is marad. Természetesen lehet úgy érvelni, hogy voltaképpen mindegy, hogy Orbán melyik kifutófiúja hajtja végre az utasításokat, hiszen a fontos döntéseket úgyis a főnök hozza. És valóban, akárki ülne Matolcsy helyén, kisebb befolyása lenne a monetáris politikára, mint a kiváló bútorrestaurátornak, Habony Árpádnak (van is róla szép fotó, ahogy a jegybankelnök és a koronaőr konzultálnak az euróövezeti válságról). De azért az mégse mindegy, hogy a politikai parancsokat milyen színvonalon hajtják végre, hogy a politikafüggetlen szakmai munka rendben zajlik vagy sem. Hogy a jegybankelnök a főnök kiszolgálása előtt és után a dolgát végzi derekasan, vagy úri passzióból kirúgja a fél stábot, esetleg mikrofonnal a kezében prédikál erkölcsről a székház folyosóin (Matolcsy eddig leginkább ilyesmikkel vétette eddig észre magát – lásd bővebben a ma megjelenő nyomtatott Narancs elemzését).

false

 

Fotó: Krokodiles Mária

A fentieket érdemes figyelembe venni, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vélhetőleg hamarosan hivatalba lépő vezetőjére gondolunk. Habony Árpádnak ezentúl nem kell messzire mennie, ha utasításokat oszt: a magyar média helytartója ugyanis az ő saját ügyvédje lesz. Karas Monikáról – Matolcsyval ellentétben – a szélesebb közvélemény nem sokat tud, a következő hónapok nagy élménye lehet a vele való megismerkedés. De ha áttekintjük azt a keveset, amit tudni lehet róla, kiviláglik, hogy életművének ékkövei a sajtószabadság korlátozása, a fideszes házi média védelmezése és a rágalmazás. Karas a magyar média legsötétebb bugyraiból érkezik: a HírTV-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet képviselte a tárgyalóteremben. Vagy épp a részben Lévai Anikó által tulajdonolt kft.-t, hiszen Karas az Élet és Irodalom elleni sajtóperben a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. jogi képviseletét látta el. Legutóbb a hvg.hu-nak írogatott hülyeségeket arról, hogy miért kellene azonnal leszedniük a Habonyról készült fotókat.

Talán ennyiből is érzékelhető, hogy milyenek a kilátások, úgyhogy most nem is részleteznénk tovább.

Most inkább figyeljünk az üzenetre, amelyet az ő kinevezése is hordoz. Figyeljünk arra, amit az a tény jelent, hogy megint egy Orbánnak vakon elkötelezett figura kerül egy kiemelten fontos állami intézmény élére, miközben akadna a közhangulatot kevésbé borzoló, szakmailag kompetensebb pártkatona is elég. De épp ez a lényeg, ez az üzenet: hogy a lehető legrosszabb döntést, a legpofátlanabb gesztust kell elfogadnotok. Hogy ezt is megteszem, mert megtehetem.

Ezzel a lépésével is azt mondja nekünk Orbán Viktor, hogy nincs enyhülés és nem lesz kegyelem. Ha száz évig kormányzok négyharmaddal, akkor se leszek méltányos vagy belátó. Nem lesz jobb, magyarok. A legrosszabb rémálmotokban fogtok élni – és hálásak lesztek érte

Figyelmébe ajánljuk