Narancsblog

Nem azért vihette el a festményeket Habony, mert a múzeumigazgató a haverja, hanem azért, mert Orbán a haverja

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 16., 20:02
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sajna a Mars bolygó a róla elnevezett tévésorozat forgatásának idején nem képezte a Szépművészeti Múzeum tulajdonát, különben Habony azt is megkapja.

A Szépművészeti Múzeum – miután ezt lehetővé tette számára egy L. Simon László kezével beterjesztett törvénymódosítás – kikölcsönzött egy magáncégnek tíz értékes festményt, finoman szólva is baráti áron. A történet minden mozzanata Habony Árpádra, a miniszterelnök nem hivatalos, de nagyon is valóságos főtanácsadójára, Ibiza, Dubaj és a Gucci holmik nagy barátjára mutatott.

false

 

Amikor az egész kipattant, a múzeum körömszakadtáig titkolózott, végül kúriai ítélet kellett ahhoz, hogy elmondják az igazság töredékét. Mikor már az egész ország előtt világos volt e disznóság a maga teljességében, az intézvény vezetője, a cécó egyértelmű felelőse egyéb viselt dolgaitól (a Városliget átszabása a miniszterelnök Várba cuccolási tervei miatt) űzetvén olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy a nyilvánosság elé kellett lépnie.

Bár ne tette volna.

Baán László ugyanis azt mondta, hogy mindez teljesen rendben volt, ennek így kellett történnie, egészen pontosan idézve szavait: „józan, racionális megfontolás volt”, amin az sem változtat, hogy ő történetesen országos cimborája, esküvői tanúja a mondott Habony Árpádnak. Kellettek a képek a Marslakók forgatásához… (Tudniillik, Jáksó László és Halkó Gabriella az állami tévén nagyot bukó sorozatához.) Van ember, aki ezt beveszi?

A képek – kell-e mondanunk – nem játszottak a sorozatban, hogy is játszottak volna, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ki lehet egy ilyen dumával ma Magyarországon állni a nyilvánosság elé. Hogy a kármentés során ezt bírták kitalálni, hogy ide jó lesz ez a silány kamu is. Vagy lehet, hogy nem is volt kármentés, mondjál, bazdmeg, amit akarsz, nem tök mindegy? Ennyi erővel nyugodtan azt is mondhatta volna, sőt, mennyivel becsületesebb lett volna, hogy mindez nem rátok tartozik, kedves keményen dolgozó magyar emberek. Vagy azt, hogy mit ugráltok, inkább örüljetek neki, hogy kikölcsönözték, hiszen el is lophatták volna. De ez is teljesen mindegy. Hisz nyilvánvaló: tényleg nem azért vitte magával a festményeket Habony, mert az igazgató a haverja, hanem azért mert Orbán a haverja…

Még egy kis ideig eltart a hőbörgés, végtére is ordenáré egy gazemberségről van szó, aztán elül szépen. S akkor Baán László is a legnyugodtabb lelkiismerettel állhat be abba az élő lépcsősorba, tartani a hátát, amin Orbán Viktor szépen fölkaptat a Várba, hogy onnan uralkodhassék e fölött az ország fölött. S hát szép festmények is kellenek majd bizonyára a termeibe, de akkor már tényleg az lesz a legtermészetesebb dolog a világon. A „józan, racionális megfontolás”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 16., 20:02
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  kokovacs5
  2016. február 19., péntek 13:20
  Kiváncsi vagyok mikor derül ki, hogy a képek nem eredetiek. És kinek a szobájában jógnak az eredetiek. Ezért lehetett 2 évig egy üres lakásban mert ez sok idő. vagy van más értelmes magyarázat?
 2. 4
  tiszapolgári
  2016. február 18., csütörtök 07:45
  3

  Gondolom, az újságírók meg fogják kérdezni Lázárt, az már más kérdés, hogy a kormányzati szupermen el tud-e bennünket igazítani az igazságszolgáltatást illetően. Emlékszünk, a december 12-i Kormányinfón arra a kérdésre, hogy mit szól az ibizai videóhoz, azt válaszolta, hogy NEM LÁTTA a felvételt (amivel már napok óta tele voltak az újságok!), csak a barátaitól hallotta, hogy mi van rajta, egyébként pedig nem foglalkozik mások magánügyeivel.
  Ebből a tipikusan illetékes elvtársi válaszból én azt szűrtem le, hogy kettejük közül Árpi a jani. Egy Fazekasnak, egy Tarlósnak be lehet (vagy kell) szólni, de Árpi már nem az ő kompetenciája.
  Még az is lehet, hogy Lázár azt fogja mondani, a művészeti kérdésekhez nem ért. Vagy azt, hogy igen, az ügyet mielőbb ki kell vizsgálni. Na és? Tudnánk-e említeni olyan 2010 utáni Fidesz–KDNP-s botrányt, aminek jogi következménye lett volna?
 3. 3
  jhamori
  2016. február 18., csütörtök 04:49
  Baán László múzeumigazgató megtestesíti az abszolút fideszest. Hazudhat, csalhat, lophat – talán még gyilkolhat is – de ha Orbán lakája, akkor haja szála sem görbül. Bezzeg Kolompár Auréliót egy döglött csirke ellopásáért tizenöt év szigorítottra bünteti Orbán „igazságszolgáltatása”.

  Talán rá kellene kérdezni Lázár Jánosra, hogy akkor most hogyan is van ez a bizonyos „igazságszolgáltatás”? Nem kellene megkérdezni a népet arról, hogy mi legyen Baán-nal és Habonnyal? Nem jogilag, hanem csak úgy lazán „igazságilag”?
 4. 2
  Curry
  2016. február 17., szerda 04:56
  Ez a történet olyan gyomorforgató, hogy reggel óta a második kommentelő vagyok! Nincs rá jobb jelző: gyomorforgató. Es ezeknek az embereknek áll a világ, míg a tanárokat reggeltől estig szívatják perverz örömmel! Meddig tűr meg a nép?
 5. 1
  Eeyore2
  2016. február 16., kedd 22:38
  Lehet-e arról tudni /érdemes lehetne arról tudni/, milyen egyéb közös élményeik /milyen esetleges közös bizniszeik/ lehettek e két messzemenően rokonszenves, rendkívüli mértékben életrevaló, s az esztétikához egyként vonzódó konzervatív polgári fiatalembernek.

Komment írásához vagy regisztrálj