Orbán kinyitja a bukszát – Mese a tizenkét jegyű számokról

  • narancsblog
  • 2013. július 9.

Narancsblog

Felemelő esemény helyszíne volt az Országház Delegációs terme: itt írta alá Orbán Viktor miniszterelnök a 16 „kiemelt” sportági szövetség elnökeivel kötött megállapodást. (A megható jelenetsor közvetítése most is megtekinthető a kormany.hu nyitóoldalán és a sajtószobában.) Ebben az esetben mindez korántsem merő formalitás és protokoll: az ország első emberének akarata szerint 2014 és 2020 között röpke 135 milliárdot költenek a 16 érintett sportágra. A későbbiek miatt érdemes felsorolni: asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás – szemünk előtt máris megjelent megannyi klasszis hazai sportoló az érintett szakágakból.

Orbán szerint e megállapodás garancia arra, hogy egy eredményes magyar versenyzőnek vagy edzőnek se kelljen megélhetési okokból külföldön sportolnia – kedves szavak attól az embertől, aki egy csöppet sem zavartatja magát amiatt, hogy egészséges, életerős fiatalok százezrei teszik be maguk mögött az ajtót a kevéssé reményteli (ám rendre előremutatónak hazudott) hazai gazdasági, társadalmi, közéleti viszonyok miatt. De hát mit is beszélünk, hazánk napról napra jobban teljesít, s az „európai pénzügyi válság” idején is képes úgy beosztani gazdasági erejét, hogy abból jusson a miniszterelnök személyes passzióira – akarjuk mondani, a magyar sikersportágakra, még ha beledöglünk is! Különben is, ha gyermekekről van szó, akkor semmi sem drága – tette hozzá a lánglelkű és érző szívű kormányfő, a magyar sport ügyeiben járatos megfigyelő pedig kínjában felröhög, hiszen nagyon jól tudja, mennyi jut a „gyerekeknek” az élsportra költött milliárdokból. Amúgy ezzel kapcsolatban nincs illúziója miniszterelnökünknek sem, aki a kormányprogram megvalósult gyermekbarát lépései közül leginkább a mindennapos testnevelés iskolai bevezetését bírta említeni.

Félreértés ne essék, magunk is úgy véljük, a sport, sőt az élsport nagyon fontos szerepet játszik egy nemzet életében – a miénkben meg pláne! Valljuk, hogy nemtelen dolog az efféle, pénzben nehezen kifejezhető hasznot hozó, a nemzeti transzcendenciába történő befektetéseket átszámítani a materiális világ mértékrendszerére, s az összeget demagóg módon lefordítani gyerekétkeztetésre és lélegeztetőgépekre. Meg különben is: ha egy kormány elvégezte a maga – leginkább vakmerő rezsicsökkentésben, a bankok egzecíroztatásában és nemzeti, baráti tőke „helyzetbe hozásában” kifejeződő – dolgát, utána már azt csinál az adófizetők rábízott pénzével, amit akar. Voltaképpen örülhetünk neki, hogy nem hordják kazalba, s nem tüzelik el rögtön (pedig megtehetnék!) – az említett 16 sportágból legalább néhány nemesfém alapú érem kinéz. Nézzünk körül: napról napra újabb értékes magyar helyezések születnek a nemzetközi sportvilágban – legutóbb például a számszeríjász világkupán (itt tennénk fel a kérdést: vajon milyen sötét erők állnak amögött, hogy a fokos, a láncos buzogány, a kelevéz és a csontos kalabér még mindig nem olimpiai szám?).

És nem tudom, figyelték-e – a fenti tizenhatos listából már hiányoznak azok a más eszközökkel amúgy is kiemelten támogatott látványsportok (vízipóló, kézilabda, kosárlabda, jéghoki – s hogy a lényeget a végére hagyjuk: a labdarúgás), melyeket kormányunk egészen más módon, látszólag az államtól függetlenül (valójában az állam csecsén gyarapodó magáncégek által) finanszírozna. Ne feledjük, e pillanatban is épül Orbán Viktor kedvenc futballcsapatának stadionja – a faluban táblák figyelmeztetnek rá, hogy ez egy fillérnyi állami támogatásba sem kerül. Pusztán a CBA, a Mol, az OTP, a Közgép, a Suzuki no meg a Mészáros és Mészáros Kft. és társaik dobtak össze önként 5 milliárdot e nemes célra (s persze a labdarúgó-akadémia működtetésére) – meg kell a szívnek szakadnia ennyi jó szándék láttán. S egy percig se felejtsük el, hogy a számlát ekkor is mi fizetjük. A cégek zömmel a TAO-program (TAO = társaságiadó-kedvezmény) keretében adakoznak, azaz a vállalkozás vagy a társaság leírhatja a támogatás összegét adóalapjából, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével egyező adókedvezményt is igénybe vehet. Minden látszat ellenére mindez persze egyáltalán nem arra való, hogy az adófizetők elől leplezze, mire is költenek felhatalmazás nélkül az adójukból!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?