Feljutott a Felcsút – Orbán csapata harcban áll

  • narancsblog
  • 2013. május 14.

Narancsblog

A sokak által (ámde mind alaptalanabbul!) csupán bohócligának gúnyolt magyar NB I újabb rokonszenves kis csapattal gazdagodott: örömmel jelenthetjük, hogy a Stadler-birodalom központja, Akasztó, no meg a néhai Gázszernek otthont adó Agárd után Felcsút is felkerült a haza futballtérképére (a távoli múltból előhalászott előzményekről itt olvashatnak). Jelentős különbség azonban, hogy míg az előbbi csapatokat (mondjuk nem mindig a transzparens gazdálkodásukról és törvénytisztelő magatartásukról ismert) magánvállalkozók gründolták (hogy utána e csapatok nyom nélkül tűnjenek el a futballemlékezet mélyére), addig a felcsúti gárda mögött álló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát személyesen korunk legnagyobb hazai államférfija segítette a világra. Mi több, manapság is, ha teheti, kimegy megnézni a fiúkat. Maroknyi szotyit szorongatva-ropogtatva ott biztatja szelíd szóval a csapat legjobbjait (Margiticsot, Kleinheislert, Zsolnait vagy éppen a kis Szakályt, a Dénest) – máskor csak beugrik a pályára, s néhány zúgó bombát küld a kapura. Ahogy a minap, Tarlóssal évődve elárulta, néha együtt mennek Ajkára vagy Csákvárra a csapatbusszal is (amelyen kicsit jobb a klíma, mint az új Merciken).

 


Fotó: MTI

Nem kell akkorát nézni, volt már arra eset, hogy egy jeles ország, amúgy a mi miniszterelnökünk szívének és ízlésének kedves vezetője maga is saját (ráadásul klasszis!) futballcsapattal büszkélkedhetett. Ámde kifejezetten hamis és félrevezető, ráadásul igaztalan volna a Berlusconi birtokolta A.C. Milan és a Puskás Akadémia közti osztálykülönbséget a két ország, vagy pláne a két státusférfiú és futballvállalkozó közötti eltérések hangsúlyozására használni. Hiszen Orbán a hazai futball s azon belül is saját csapatának finanszírozására egészen újszerű módszereket talált ki. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia felépítésére és működtetésére például rendre talált nagylelkű szponzorokat, akik ellenszolgáltatás nélkül járultak hozzá például az akadémia évi 300 milliós költségvetéséhez. A Mol Zrt., a Demján-féle Trigránit Zrt., az MKB, a CBA Kft. vagy a Közgép Zrt. többször is nagylelkűen nyúlt a zsebébe, és volt is mit kivennie onnan. No persze, az akadémia (PFLA) elnöke korántsem Orbán Viktor – nem mintha nem lenne kedve ehhez is, ám holmi nevetséges szokások miatt nem illendő, ha egy miniszterelnök bokros teendői, az ország napi rendszerességű felvirágoztatása mellett egyben klubtulajdonos is. Éppen ezért a klubot az a Mészáros Lőrinc elnök vezeti, aki ettől nyilván függetlenül az állami földbérletek kiosztásakor az egyik legnagyobb nyertesnek bizonyult – megjegyezzük, az akadémiát aktívan és szintén önzetlenül támogató vállalkozók közül nem egyedül.

 

 


Fotó: MTI

No, de ideje a problémákra térnünk, hiszen Felcsúton még csak most épül az NB I-es körülményeket minden tekintetben kielégítő stadion – addig is a csapat kénytelen lesz Székesfehérváron, a Sóstói stadionban játszani a meccseit. S bár egyelőre még nem kíséri nagy érdeklődés a Felcsúti Orbán F.C., bocs, a Puskás Akadémia mérkőzéseit (a sportlap online tudósításának jóindulatú becslése szerint akár ötszázan is ünnepelhették a feljutást), az elkészült pálya vonzhatja a látogatókat – pláne, ha a nemrég megvásárolt vasúti szárnyvonalon is megindul a forgalom a tervezett nosztalgiavonaton (s lám, a néhai Felcsút-Alcsút állomást már fel is újították!). A felcsúti stadionberuházást, reméljük, nem zavarják meg az EU igazságtalan akadékoskodásai, holmi túlzottdeficit-eljárás, meg az emiatt ránk kényszerített megszorítások (akarjuk mondani: takarékoskodási intézkedések). Akkor inkább már a Puskás Stadion bővítése vagy a Kossuth tér módszeres szétbarmolása álljon le (szerencsére ez utóbbi helyen már kivágták a fákat), elvégre a főváros harmonikus külcsínének sem tenne rosszat, ha egyenletesen úgy nézne ki, mint a jelenlegi Baross tér.

 

Az pedig egyértelmű, hogy új stadionra szüksége van Felcsútnak – csak nem gondolják, hogy a szintén megszerzett alcsútdobozi arborétum bokrai között vagy Mészáros elnök államtól bérelt libalegelőin méltó körülmények között fogadhatnák a Fradit, a Debrecent vagy a Győrt?

Figyelmébe ajánljuk