Nagy Kriszta az új Semjén Zsolt

  • narancs.hu
  • 2014. július 18.

Narancsblog

Egyszer csak könnyezni kezdett valamelyik Orbán-portré, nem is egy, mind a húsz. Másnap egy Szűz Mária nevű nő kért terhességi vizsgálatot, aki szűz is volt meg várandós is.

Soha nem fogjuk megtudni, mi lett volna Nagy Kriszta Tereskova Portréfestést vállalok című kiállításának következménye Lévai Anikó közreműködése nélkül. A rengeteg Orbán-fejjel gyönyörködtető tárlat nem okozott botrányt, Kerényi és Fekete Györgyök sem emelték fel hangjukat, ezért ha nem nyílik meg az a bizonyos pénztárca, akkor a finisszázst követően legfeljebb annyi történik, hogy a művésznő életrajza, egy újabb – némi készpénzzel is járó – geggel gazdagodik, aztán törhette volna fejét, merre tovább?

De közbelépett Lévai Anikó, méghozzá hasonlóképp, ahogy az európai államfők feleségei is eljárnának ilyenkor: nagyvonalúan. Nem borult ki, nem háborodott fel és hívta Bayert vagy Borókait, nem kezdett el sipítozni, hogy máglyára a boszorkával, mert ez a luvnya (aki még a Parlament tövébe is odaszart) hülyét csinált az én országépítő uramból. Nem. Inkább vásárolt magának két Viktort, s ezzel nemcsak lenullázta a tárlat „ellenzéki” üzenetét, ha egyáltalán volt ilyen, de azt is kifejezésre juttatta, hogy érti a humort, értékeli a bátorságot stb. (Eljátszadozhatunk persze azzal a gondolattal is, mi lett volna, ha Nagy Kriszta Tereskova Lévai Anikó-portrékkal rakja tele a kiállítótermet, akkor a miniszterelnök úr is hasonlóképp járt volna el? Inkább hagyjuk.)

Ami a lényeg, hogy Krisz. Ter. eddig 6,5 milliót karmolt az Orbán Viktor-képekkel. Miként arról a Blikk beszámolt, a művésznő annyi megrendelést kap, hogy alig győzi teljesíteni, eladott már 115 Orbánt, és hol a vége? Mi több, rajongója is akadt a képeknek, Argay László miskolci nőgyógyász, akiről két évvel ezelőtt azt írta az origo.hu, hogy az ő közbenjárására került egy semmiféle egyészségügyi képzettséggel nem rendelkező, magyarul is alig beszélő műkereskedő a törökbálinti tüdőgyógyintézet élére. A kiválasztott véletlenül Argay veje is volt...

Ennek azonban semmi jelentősége nincs. Argay nem a külföldi hozzátartozóval akar seftelni, vagyis a doktor nem azért vitt haza 16 Orbánt a kiállításról, sőt rendelt még négyet, mert busás haszonnal akar túladni a képeken. „Szeretnék állandó kiállítást csinálni belőlük a magánklinikámon, valamint szeretném támogatni a kortárs művészetet. Nagy tisztelője vagyok Orbán Viktornak, ő az első miniszterelnök, akiről portrésorozat készült” – nyilatkozta a Blikknek, amiről elsőre ez ugrott be:

false

 

Vagy ez:

 

false

 

Csakhogy ez holtvágány, mi több, demagógia. Inkább arról lehet szó, hogy a doktor valamiféle varázserőt tulajdonít a képeknek, csak nem meri bevallani. Van-e más épkézláb magyarázat arra, hogy egy nőgyógyászati létesítményt a minisztelnök húsz portréjával dekoráljanak, mint az, hogy feltételezik, bizalmat ébreszt a páciensekben. És innen már csak egy apró lépés a képek csodatevő erejébe vetett hit, majd az azt követő csodák sora. Aztán egy reggel azt olvassuk, hogy Argay magánklinikáján, ahol eddig is meddő asszonyok váltak termékennyé, gyógyíthatatlan betegek makkegészségessé, s ahová elkeseredett nők légiója zárándokol szerte a világból, egyszer csak könnyezni kezdett valamelyik Orbán-portré, nem is egy, mind a húsz. Másnap egy Szűz Mária nevű nő kért terhességi vizsgálatot, aki szűz is volt meg várandós is.

Ha pedig ez bekövetkezik – márpedig bekövetkezik –, akkor az a minimum, hogy megválasszák Nagy Kriszta Tereskovát a KDNP elnökének, de akár lehetne az első esztergomi érseknő is.

Figyelmébe ajánljuk