Valami elkezdődött – a hallgatói megmozdulásokról

  • narancsblog
  • 2012. december 11.

Narancsblog

Hisz minek a disznónak zsebóra – ezzel a hasonlattal temette Szegeden az egyetemisták megmozdulásán Szabó Gábor rektor a lézerközpontot. „Mert ha a Szegedi Tudományegyetem mint márkanév megszűnik, akkor a lézerközpont sem lesz már fontos. Hisz minek a disznónak zsebóra.”

Januárban erős értetlenkedésünknek adtunk hangot amiatt, hogy „miért nincsenek az utcán, miért nem láncolták magukat még a szóban forgó intézményekhez, miért nem üvöltenek torkuk szakadtából az egyetemi felső vezetők – a rektorok, dékánok, tanszékvezető egyetemi tanárok –, az egyetemi oktatók, a tudományok doktorai, a docensek, adjunktusok és tanársegédek, az egyetemre készülő harmadikos és negyedikes gimnazisták és egyéb érettségizők”.

Most mintha elkezdődött volna valami. A budapesti, szegedi, miskolci és pécsi megmozdulások a felsőoktatás tönkretétele ellen a tiltakozás más minőségét jelzik, mint a korábbi kedves, ám ártatlan akciók.

És nem a láncok megjelenése miatt.

Hanem azért, mert a diákok egyértelművé tették, hogy nem egyszeri akcióban gondolkodnak. Mert Szegeden maga a rektor is odaállt a fiatalok mellé. Mert a HÖOK nem fogadta el Balog miniszter mai meghívását, s végre nem köt a többi szervezet kizárásával elvtelen kompromisszumot a kormányzattal. És mert a kormány azon múlt heti bejelentése óta, miszerint az államilag finanszírozott keretszámokat a tavaly meghirdetett (ráadásul önkényesen és ésszerűtlenül elosztott) bő ötvenezerről idén tízezerre csökkentik, hirtelen megugrott az Oktatói Hálózathoz csatlakozók száma.

Mintha azok, akiket most közvetlenül érint a brutális rombolás, végre felfognák, mi is történik velük. Hisz a kormány nemcsak gazdaságpolitikájában unortodox, hanem oktatáspolitikájában is: míg minden állam fontosnak tartja a befektetést a tudásba, addig a Fidesz-kormánynak ez nem szempont. Talán túlzás is oktatáspolitikáról beszélni, valószínűbb, hogy egyszerűen csak annyi van Orbán fejében: szét kell verni a meglévő rendszert, hogy romjain a saját vazallusai az ő nótáját fújják.

Ám ez nem fog összejönni: a diákság hatalmas és szervezetileg jól integrált, jól mozgósítható tömeg, lassan pedig már veszítenie sincs mit. S egy pillanatig sem kajálja már be azt a hoffmanni érvet, hogy a tandíjnak nem nevezetett, az átlagember (hát még a szegényebb!) által kifizethetetlenül magas tandíj kifizethető, s hogy a diákhitel élhető konstrukció. Hogyan is kajálná? A gazdasági válság és a devizahitelek törlesztőrészleteinek durva megugrása miatt maga a kormány kiáltott az eladósodásra mumust (a Bajnai- és Gyurcsány-ellenes lejárató kampánynak is ez a kulcsszava), most meg annyival lerázná az egyetemistákat, hogy majd ha dolgoznak, akkor kifizetik a többmilliós hiteltartozást. Nem, egy felnőtt életet súlyos vétek volna ilyen nagyságrendű tartozással indítani. Egy életpályát vághat tönkre. Erre jöttek végre rá a hallgatók kellőképpen nagy számban ezen a héten. Idővel persze be kell látniuk azt is, hogy tandíj nélkül nem lehet felsőoktatást működtetni a huszonegyedik században, de arra van sokkal igazságosabb és élhetőbb megoldás is: többen fizetnek keveset, s működik egy szociális és teljesítményalapú balanszírozó rendszer is.

A felsőoktatásban oktatók pedig mintha elkezdenék végre érzékelni, hogy hiába féltik székeiket, ha egy egész egyetemet húznak ki alóluk, akkor minden mindegy.

A diákok, oktatók és a felsőoktatás vezetőinek összefogásán nagyon sok múlik. Nem csupán a jövő évi keretszámok, de még csak nem is a felsőoktatás jövője a (nem éppen kicsi) tét. A civil kurázsit kell vonzóvá tenniük a társadalom többi rétege felé, meggyőzni másokat, hogy érdemes nem engedni, mert egyébként Orbán addig tarol, ameddig nem szégyelli (és nem szégyelli). Ki másnak mehetne ez jobban, mint az energikus huszonéveseknek?

Figyelmébe ajánljuk