Ó kapitány, kapitányom! – Robin Williams halott

  • - kg -
  • 2014. augusztus 12.

Narancsszem

Az olyan nappal, ami kedvenc komikusunk halálhírével indul, nincs mit kezdeni. Egy dolgot érdemes csak: összeszedni, miért is szerettük annyira. Első nekifutásra 6 filmet találtunk – de ennél persze sokkal több van.

Holt költők társasága

false

Akit épp akkor ért el a film, amikor a legjobban utálta a magyartanárt; aki úgy látta meg Robin Williamst az osztályterembe lépni, hogy a nap minden percében lázadt volna – nos, annak a jó esetben gimnazista korú kölöknek a Holt költők társasága volt (és maradt is, utólag biztos jócskán megszépülve) A Nagy Lázadó Film. Oh Captain, My Captain!

Jó reggelt, Vietnam!

false

„Vietnamban nincsen drogprobléma. Nincs hát, jut mindenkinek." És még hány agyonidézett poénnal lettünk gazdagabbak Williams vietnami rádiósa jóvoltából! Ahogy a csillapíthatatlanul pörgő, fékezhetetlen nyelvű dj megőrjítette a cenzúrát legkedvesebb szavuknak tartó főnökeit (tiszta MTI-hangulat!), az semmivel sem volt szürreálisabb, mint Marlon Brando a vietnami dzsungel mélyén. Csak az egyiken röhögni kellett, a másik láttán meg tök komoly képpel művészetet kiáltani. És hát röhögni mennyivel jobb, főleg, ha rögtön utána az It’s a Wonderful World következik.

A halászkirály legendája

false

Egy film (azon kevesek egyike, amiket Terry Gilliam nem csak elkezdett, de be is fejezett), amiben minden összejött. Robin Williams mint a Szent Grált üldöző New York-i hajléktalan. Jeff Bridges mint Jeff Bridges. Amanda Plummer mint a Grand Central Station-ön megtáncoltatott, kicsit sem szürke egérke. A pornótékás Mercedes Ruehl, aki mindenki helyett megkapta az Oscart. Williams divatot is teremtett: teliholdnál meztelenkedni a Central Parkban – A halászkirály legendája óta nem bűn, hanem filmes idézet.

Moszkva a Hudson partján

false

’84-es a film, Paul Mazursky (nemrég lépett le ő is) rendezésében Williams (még nem sztár, de már majdnem) a moszkvai cirkusz szaxofonosát játssza, aki egy New York-i vendégjáték alkalmával marad örökre a Nagy Almában. Nem tartozik a világ filmművészetének legnagyobb klasszikusai közé, de mint minden jobb Mazursky-filmben, ebbe is becsúszik egy kis valóságszag, és Williams hibátlanul – magához képest nagyon is visszafogottan – hozza a szép új világban talajt vesztett emberkét. Idézhető poén (1) innen is van:

- You FBI?

- No.

- KGB?

- No. G-A-Y.

Meghalsz újra

false

Kenneth Branagh első próbálkozása, hogy amerikaibb legyen az amerikaiaknál, ez a kellemes emlékű, Hitchcock-utánérzés volt. Ami viszont nem utánérzés, hanem ténylegesen ijesztő volt, az Williams feltűnése egy annyira kis szerepben, hogy ki sem írták a plakátra. Bekattant pszichiáterként kellett tikkelnie kettőt – de ezzel a két tikkel jól ellopta az egész filmet Branagh és díszes kompániája elől.

Álmatlanság

false


Williams második legrémisztőbb szerepét (harmadik hely: Sötétkamra, negyedik hely: Patch Adams) az épp csúcstámadás előtt álló Christopher Nolan fagyos hangulatú thrillerében játszotta a fogmosást is túljátszó Al Pacino partnereként. Történelmietlen, tudjuk, de mégis: ha Tim Burton megrendezi harmadik Batmanjét, és Williams eljátssza a Riddler szerepét, ez a sorrend is biztosan másként alakul.

Figyelmébe ajánljuk