Meghalt Orbán hírhedt tanácsadója

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 19.

Nekrológ

Arthur J. Finkelstein 72 éves volt.

Az amerikai kampánytanácsadó már Richard Nixon ’72-es újraválasztásánál közreműködött, Ronald Reagannek és Netanjahunak is dolgozott, de a 2000-es évek közepétől a Fidesz kampányaiban is részt vett. Finkelstein működéséről 2013-ban közöltünk hosszú portrét.
Ebből idézünk:

Arthur J. Finkelstein New York-i zsidó család gyermekeként, közelebbről egy brooklyni taxisofőr fiaként látta meg a napvilágot, 1945-ben. A Columbia Egyetemen és a Queens College-on matematikát és statisztikát tanult. Tanulmányai befejezése óta – negyven éve – az amerikai politika élvonalában dolgozik, a legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között tartják számon. Korábbi republikánus munkatársai és megbízói valóságos lángelmének tartják: a Republikánus Párt (Grand Old Party – GOP) berkeiben páratlan matematikai készségéről, egyedi meglátásairól és kiváló politikai ösztöneiről ismert.

false

 

Egykori kollégái közvetlen és inspiráló emberként beszélnek róla, de a Fidesz stratégáival folytatott kommunikációs egyeztetések menetét testközelből követő forrásunk is állítja: „Arthur kedélyes, jó humorú és megnyerő ember, aki nagy kedvvel anekdotázik világszerte összegyűjtött élményeiről magyar ügyfelei előtt is.” „Ő az a típus, aki inkább a színfalak mögött marad, és hagyja, hogy a politikusok szerepeljenek – szemben az új generációs elemzőkkel, akik szeretik a Fox Tv-ben fényezni magukat” – nyilatkozta róla Larry Weitzner New Jersey-i konzervatív tanácsadó, utalva arra, hogy legyen bármily barátságos figura is, Finkelstein szinte soha nem mutatkozik nyilvános politikai porondokon. Régi vágású háttérember: az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag nem készült róla nyilvános fénykép, és interjút is csak ritkán ad. Demokrata körökben emiatt egyfajta „démonizált” kép alakult ki róla: Jonathan Karl, a CNN újságírója egy 1996-os tudósításában a Közönséges bűnözők című film karakteréhez, Kaiser Sozéhoz hasonlította, akit ugyancsak soha senki nem látott, ellenfelei épp ezért rettegtek tőle.

Figyelmébe ajánljuk