Katinka for president?

szerző
Keszthelyi András
publikálva
2016. jan. 07., 23:35
kommentek
39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mielőtt az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltté választanák Hosszú Katinkát, hadd tegyek néhány kellemetlen megjegyzést. Keszthelyi András írása.

Értem én, hogy a demokrata lelkületű ellenzékiek jelentős része számára Hosszú Katinka valóságos hőssé nőtte ki magát alig 24 óra leforgása alatt. Mégis, mielőtt az ellenzéki pártok tárgyalásos úton miniszterelnök-jelöltté választanák őt a ballib értelmiségi hangadók nyomása és burjánzó Facebook-posztjainak hatása alatt, hadd tegyek néhány kellemetlen megjegyzést.

Először is, nem az úszónőt, hanem az ellenzéki lelkiállapotot minősíti, hogy egy szakmai-anyagi konfliktus pillanatok alatt politikai színezetet nyert. Magyarország lassan a 2 millió kremlinológus hazája lesz, már ha nagylelkű módon úgy tekintjük, hogy a lappangó baloldali szavazókkal ekkora tábora volna a demokratikus ellenzéknek. Ezért aztán nem meglepő, hogy apró jelekből jelenések lesznek, illetve a hatalom bármely nyúlványával való bármilyen jellegű szembenállás az új ellenállás alakzatát ölti magára, avagy a sziklaszilárdnak láttatott rezsim homlokzatán megjelenő első repedés benyomását kelti.

Így válik Hosszú Katinka is pillanatok alatt igazi ellenállóvá, valóságos hőssé, aki szembe mer szállni a gaz elnyomóval, de legalábbis annak helytartójával, az úszószövetség elnökével. Aki látványosan összetépi egy közmunkás 255 havi bérének megfelelő 12 milliós szerződését, mert nem hajlandó lepaktálni a rezsimmel.

A sajtótájékoztató nyomán született ellenzéki reakciók már-már hisztérikus méreteket öltenek. Van, aki Sándor Mária fellépéséhez hasonlítja, a DK ifjúsági tagozata és az Együtt versengve osztja meg a példaképek példaképének nevezett Hosszú Katinka fotóit, és ha így megy tovább, előbb-utóbb Facebook-csoport is alakul az úszónő ellenzéki szerepvállalását követelve, ahogyan alakult pár napja is egy – Simicska hirdetőoszlopait védendő, a szólásszabadság nevében

Az ellenzéki szavazók lelkiállapota érthető. E sorok írója jól emlékszik a Ceauşescu-kor csodaváró legendáira, a különféle beszámolókra az autóstopposként megjelenő jósnőkről, akik a Conducator rezsimjének végét jövendölték. A kétségbeesés állapotában örülünk minden jelnek, ami azt cáfolni látszik. De attól, hogy érthető ez a lelkiállapot, még nem válik értelmessé. És ennek két oka van.

Egyrészt az úszónő nem tett semmilyen olyan nyilatkozatot (a túlfeszült lényeglátó kremlinológusok kedvéért: még a sorok között sem), amely indokolná a konfliktus politikai dimenzióba emelését.

Másrészt a Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás szövetségi elnök közötti konfliktus legfontosabb ismérve az, hogy nem tudjuk, pontosan miről szól. Arról, amit az úszónő állít, hogy nem kap megfelelő szakmai-technikai támogatást az olimpiai (és véletlenül sem a 2018-as választásokra való) felkészüléshez, vagy arról, amit Gyárfás állít, hogy a történet mögött semmi mást nem kell keresni, mint Hosszú (amerikai) férjének vádaskodásait. A konfliktus tényleges természetének megfejtésére ugyanis sem a sajtó, sem más nem tett igazi erőfeszítést, így annak oka is ismeretlen marad.

A tét nagy. De nem politikai. Legalábbis közvetlenül nem az, mert nem a hatalomváltásról szól, hanem arról, hogy hány aranyat nyer Magyarország a riói olimpián. Fél éve még nyolcat jósoltak, manapság már csak négyet. Ebből pedig kettőnek Hosszú Katinka a várományosa. Ha tehát van látható tétje ennek a konfliktusnak, akkor az legfeljebb annyi, hogy melyik országé lesz az a két arany, melyet hazánk sportszerető közvéleménye és a sportból ismét politikai presztízskérdést csináló Orbán-kormány olyannyira vár, sőt elvár.

Ez sem kevés. De ahhoz bizonyosan nem elegendő, hogy Hosszú Katinkában a Resistance újabb tagját lássuk.

szerző
Keszthelyi András
publikálva
2016. jan. 07., 23:35
kommentek
39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Hosszú Katinka
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 39 grrr
  grrr
  2016. január 10., 21:01
  Drága Rumatám,
  engem nem az elfogadás-nem elfogadás érdekel és nem sok kétségem van afelől sem, hogy Hosszúnak igaza volt a kifogásait illetőleg.

  Én csak azt nehezményezem - , de azt nagyon - hogy nem állt szóba Kiss Lászlóval.

  Arról sem tudunk, hogy azóta felhívta-e téléfonon - tudod, van az a távolbabeszélő eszköz amivel lehet távolbabeszélni - szóval, hogy méltóztatta-e felvenni az távolbabeszélő kagylaját és beléjebeszélni, avagy megtartóztatta-e magát ettől.

  Föltehetőleg az utóbbi, mert ha az előbbi akkor már tudnánk róla amekkora nyilvánossága van az ügynek.
 2. 38 Rumata
  Rumata
  2016. január 10., 19:02
  "miért nem fogadták el a szövetség utólagos 12 milliós szerződését"

  Kedves grrr,

  látom, pont a lényeg kerülte el a figyelmedet.

  Katinka azért nem fogadta el a 12 milliós szerződést, mert a szerződés számára elfogadhatatlan feltételeket tartalmazott.

  Gyárfás ugyanis a szerződésben a 12 milliót NEM Katinka támogatására adta.

  Hanem arra adta, hogy Katinka leszerződjön Gyárfással a 2017-es úszó VB reklámozására.

  De Katinka nem akar Gyárfással 12 millióért leszerződni az úszó VB reklámozására.

  Maga akarja eldönteni, hogy konkréten milyen promóciós feladatokat vállal és mennyiért.

  Gyárfás Katinka szakmai javaslatainak figyelembevételét ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Katinka szerződjön le vele az úszó VB reklámozására.

  Katinka viszont felháborítónak tartja azt, hogy Gyárfás a VB reklámozásának ügyét megpróbálja az úszóválogatott felkészítésének szakmai kérdéseivel összekapcsolni.

  Katinka ezt okkal tartja zsarolásnak, és ezért vitte a nyilvánosság elé az ügyet.

  Ezért tépte össze nyilvánosan a szerződést, ahelyett, hogy egyszerűen csak a szemétbe dobta volna.
 3. 37 grrr
  grrr
  2016. január 10., 15:46
  Rumatám!

  http://24.hu/sport/2016/01/08/hosszu-katinka-ferje-epp-szetveri-sajat-mestermuvet/

  Ebből a cikkből másoltam ki az alanti részt, az eredetiben élő linkek vannak, érdemes elolvasni az egészet, kitűnő írás. Kálnoki Kis Attila a szerző.


  "Miért nem kellett a 12 millió forintos juttatás?

  A sajtóközlemények szövegéből az sem derül ki, Shane és Hosszú mit is akar pontosan, mi csípi a szemüket. Pásztory Dóra paralimpiai bajnoknő tíz pontba szedte össze azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolatlanok maradtak számára ezidáig.
  Az első Hosszú-sajtótájékoztatón megfogalmazott négy sérelem fele objektív okok – felújítás, uszodaépítkezés, közbeszerzés – miatt nem valósulhatott meg eddig, míg a privát masszőrt biztosította a szövetség, egy tudományos, edzéselméleti továbbképzést külföldi előadókkal nem két nap megszervezni.

  Okkal kérdezhetik, ha azt állítom, amikor ennyire a pénz dominál, miért nem kötöttek kompromisszumot, miért nem fogadták el a szövetség utólagos 12 milliós szerződését.

  Mert az első sajtótájékoztató és sajtóközlemény tartalma után nem tehettek mást. Nem fogadhattak el egy, a kívülálló számára elhallgattatásnak tűnő szerződést."
 4. 36 grrr
  grrr
  2016. január 10., 15:32
  Drága Rumatám!

  Sehol nem állítottam, hogy az úszóhölgynek netán nem lenne igaza. Azt viszont állítottam, hogy Kiss László ugyanazt akarta - néhány hónappal ezelőtt mondta is - amit az úszóhölgy.

  Én azt állítom, hogy mérhetetlen piszokság volt Kiss Lászlóval nem szóbaállni, kettő darab alkalommal is.

  Ilyen magatartás nincs, nem képzelhető el Kiss Lászlóval szemben.
  Akkor sem ha a hölgy a felhők felett is képes úszni és éppen tegnap egyeztette össze a relativitáselméletet a kvantumelmélettel, hobbiszinten, mosogatás közben.

  Én nem sajnáltam volna a 12 milliót az úszóhölgytől, ha már a kétmillió dollárt nem sajnálom, hanem azt jogosnak és helyesnek tartom akkor gondolod, hogy 12 millió forinton kezdek el problémázni?

  Egyébként, ha már a csekk összetépésnél tartunk ez jelképes gesztus, ezzel nem okozott egy fitying veszteséget sem senkinek. A pénz ott maradt ahol eddig is volt.

  Ha beváltja és az összeget elküldi pl. egy állatmenhelynek (csakis igazinak és tisztességesnek persze) akkor ott bele van menve a konfliktusba, akkor le van téve a garas.

  így viszont nincs letéve semmi.

  A garas pedig végképp nincs.
 5. 35 Rumata
  Rumata
  2016. január 10., 14:49
  @ grrr: "De kétmillió dollár birtokában az ember mégiscsak összetépdeshet 12 millió forintos csekket, nem olyan nagy áldozat az.
  Én mondjuk inkább elküdtem volna egy állatmenhelynek és az ezt igazoló blankettát lengettem volna, de hát én nem tudok úszni."

  Tévedésben vagy.

  Katinka a 12 milliót nem ajándékba kapta.

  Hanem csak akkor kapta volna, ha aláírja a Gyárfás által küldött reklámszerződést.

  Ami azt jelentette volna, hogy Katinka olyan reklámfilmekben köteles szerepelni, amelyekbe semmi beleszólása sincs, és amelyekért az úszószövetség a filmeket támogató szponzoroktól hatalmas pénzeket markolhat fel.

  Katinka nem pénzt kért a maga számára, hanem korszerűbb technikai felszerelést kért az úszóválogatott jobb felkészítése érdekében.

  Gyárfás tehát szimplána bunkó volt, amikor Katinka szakmai javaslataira válaszképen egy 12 millió forintos reklámszerződést küldött Katinkának.

  Katinka bármilyen reklámszerődés aláírása nélkül is tudja reklámozni a magyar úszósportot.

  Az úszószövetség vezetése viszont már a harmadik éve szabotálja Katinka szakmai javaslatainak figyelembevételét.

  Tehát itt kizárólag csak az úszószövetség vezetői voltak a bunkók, és kizárólag csak Katinkának van oka megbántottnak érezni magát.

  Ha Kiss László olyan pozitív személyiség, akkor hogy a fenébe nem hallottuk őt egyetlen nyilatkozatban sem támogatni Katinka szakmai javaslatait?
 6. 34 grrr
  grrr
  2016. január 10., 14:10
  http://propeller.hu/sport/3183334-megis-uszokapitany-marad-kiss-laszlo

  Helyes!
 7. 33 grrr
  grrr
  2016. január 09., szombat 17:05
  Pontosítok:

  Lassan már kétmillió dollárt úszott össze.

  http://24.hu/sport/2016/01/08/hosszu-katinka-ferje-epp-szetveri-sajat-mestermuvet/

  "A terv és az edzésmódszer bevált. Katinka lassan már kétmillió dollár nyereménynél tart, elmondásuk szerint (Sport and Style, 2013 ősz) az így szerzett jövedelmet Shane bankár édesapja kezeli."


 8. 32 grrr
  grrr
  2016. január 09., szombat 16:59
  Kiss Lászlóval nem szóbaállni - ez a hősiesség ám a javából!

  Olvasgattam az ügyről és többek között azt találtam, hogy Hosszú már eddig kétmillió dollárt összeúszott amely pénzeket a bankár apósa kezel.

  Egészségére váljék a kétmillió dollár, megdolgozott érte, tehetséges, megérdemelte és azt is meg fogja érdemelni amit ezután majd összeúsz.

  De kétmillió dollár birtokában az ember mégiscsak összetépdeshet 12 millió forintos csekket, nem olyan nagy áldozat az.

  Én mondjuk inkább elküdtem volna egy állatmenhelynek és az ezt igazoló blankettát lengettem volna, de hát én nem tudok úszni.

 9. 31 grrr
  grrr
  2016. január 09., szombat 16:47
  Kedves FGY8-as, honnan veszed, hogy mindenki lapít? Dehogy.
 10. 30 FGy8
  FGy8
  2016. január 09., szombat 15:46
  Nem a politika miatt lett hős, hanem egy olyan országban, ahol mindenki lapít a munkahelyén, a hivatalban, a rendőrrel szemben és a társasházban, mindenki hős, aki kiáll magáért vagy bármiért. Lásd:
  http://blog.atlatszo.hu/2016/01/nem-visz-el-a-fekete-auto-ha-kiallunk-magunkert/

Komment írásához vagy regisztrálj

Blog

még több cikk