A Papa szolgálati útjai

  • 2000. november 9.

Publicisztika

Az újabb olajbizottsági jegyzőkönyvben ötvenegy oldalon vall Sándor István ("Papa") nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) volt főnyomozója a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatáról. Politikusokról, rendőrökről, ügyészekről és vámparancsnokokról. Többükről ugyan megjegyzi: érintettségüket bizonyítani nem tudja, de olajos körökben ezt meg azt lehet hallani az illetőkről. (Más helyütt viszont azt fejtegeti, hogy a maffiózók bevett szokása ismert emberekre hivatkozni. Kiss Ernő rendőr tábornok, a KBI volt főigazgatója múlt heti bizottsági meghallgatásán többször is jelezte, hogy Sándor Istvánnak szerinte nincsenek olyan jellegű "olajos információi", amelyeket a testület érdemben tudna hasznosítani.)

n Az újabb olajbizottsági jegyzőkönyvben ötvenegy oldalon vall Sándor István ("Papa") nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) volt főnyomozója a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatáról. Politikusokról, rendőrökről, ügyészekről és vámparancsnokokról. Többükről ugyan megjegyzi: érintettségüket bizonyítani nem tudja, de olajos körökben ezt meg azt lehet hallani az illetőkről. (Más helyütt viszont azt fejtegeti, hogy a maffiózók bevett szokása ismert emberekre hivatkozni. Kiss Ernő rendőr tábornok, a KBI volt főigazgatója múlt heti bizottsági meghallgatásán többször is jelezte, hogy Sándor Istvánnak szerinte nincsenek olyan jellegű "olajos információi", amelyeket a testület érdemben tudna hasznosítani.)

Sándor István értelmezésében Magyarországot 1990 óta kizárólag a pénz rángatja, aminek következtében példátlan mértékben demoralizálódott a haza; egy-két bűnözői csoport mozgatja a szálakat, útjukat kilóra megvett közhivatalnokok egyengetik, befolyásuk a legmagasabb szintig terjed, ezért is van az, hogy senki nem tud ellenük tenni semmit, még az olyan megvesztegethetetlen rendőrnyomozók sem, mint amilyen ő maga (volt), sőt az állhatatos bűnüldözők maguk is üldözöttekké válhatnak, ha nem állnak be a sorba.

Sándor Istvánt tíz nappal ezelőtt - közvetlenül olajbizottsági meghallgatása előtt - tartóztatta le az ügyészség. A volt főnyomozó vallomásában (amelyet múlt kedden az ügyészség épületében tett Pallagéknak) felvázolja elfogása hátterét. Állítása szerint a "conticarosok" (az olajbizniszben érintett egyik legerősebb társaság) már évekkel ezelőtt alkut ajánlottak neki: ha abbahagyja a csesztetésüket, semmi perc alatt elintézik az ügyészségen, hogy ejtsék azokat "a koholt vádakat", amiket a maffia beépített és megvásárolt hatósági emberei hordtak össze ellene. Mert hogy kamu az egész, ezt még Sándor ellenségei is tudják, mondta a testület előtt Sándor István, aki beszámolóját azzal zárta, hogy ellene koncepciós eljárás folyik.

Az olajbizottság múlt héten úgy döntött, hogy következő ülésén, 13-án nyilvánosságra hozza "Papa" vallomását. És Pallag tényleg nem variált: hétfőn szétosztatta a meghallgatás írott változatát. Ami akár kész szenzáció is lehetne: a KBI volt felderítőtisztje kicsinyt gurgulázik, majd: köp.

Miért vagyunk mégis, továbbra is szkeptikusak?

Egy. Sándor István letartóztatásának körülményeiről hivatalosan semmit sem tudni pontosan, az ezt megelőző feljelentést ugyanis államtitoknak minősítették. A Világgazdaság eddig nem cáfolt értesülései szerint egy veszprémi "vállalkozó" felrobbantásával hozható összefüggésbe a nyugalmazott alezredes lesittelése. A megölt férfinak állítólag az ukrán maffia érdekszférájába tartozó "üzletemberrel" voltak elszámolási gondjai, ezért kellett meghalnia. Az "üzletembert" Sándor többször is említi vallomásában mint olyat, akivel jó kapcsolatban volt.

Kettő. Túl kerek a Sándor István által előadott magyarázat, túl könnyen átlátható minden: a rosszfiúk mindenhol ott vannak, és betartanak az őket üldöző makulátlan jófiúknak. Ha jól hüvelyeztük ki az általa elmondottakat, a korrupt egykori rendőrtisztek leginkább a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor környezetében burjánzanak.

Három. Sándor Istvánnak az volt a munkája, hogy információkat szerezzen az alvilágtól. Ennek érdekében óhatatlanul kapcsolatokat kellett kialakítania a bűnözőkkel: egyes vélemények szerint idővel már a volt rendőrnyomozó irányított - manipulált - egyes alvilági figurákat. Hogy a rendőrségi feladat érdekében-e, avagy épp ellenkezőleg, a rendőrség megtévesztésére, nem sejthetjük. Csak azt tudjuk: egyesek az előbbit állítják, mások az utóbbit.

Négy. Az eddigi olajbizottsági meghallgatások során tett vallomásokban valós és álinformációk keverednek. Nógrádi Zsolt alighanem balek volt, és talán maga sem tudta, mikor mond igazat és mikor nem. Sándor profi: ha figyelmesen olvassuk vallomását, feltűnik, hogy jórészt olyan dolgokról beszél, amit már eddig is tudtunk (a szocialista Karl Imre az egyik olajcég felügyelőbizottsági tagja volt, a Fidesz közeli Tóth Bélát a KBI adócsalással gyanúsította stb.), és amit vagy más források is így tudnak, vagy papír van róluk. Ami új, azok az ügyészségi és a rendőrségi tisztségviselők (akik Sándort úgymond "üldözik") korrumpálásáról szóló részek. Azok megvásárlásáról, akik most hűvösre tették a volt nyomozót.

Sándor István ügyében két ellentétes álláspont van. Mindegy, hogy melyik az igaz, mert mindkettőben olajügyekben érintett magas beosztású köztisztviselőkről van szó. És ez a lényeg.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.