Babarczy Eszter: Trump: az ismeretlen lefolyású betegség

szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. nov. 10., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem lesz politikailag korrekt. Nem lesz az emberi jogok védelmezője, sem a kisebbségeké. Nem fogja számon kérni a demokráciát senkin, rajtunk sem.

A Brexitre szavazók nem tudták, hogy Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból mikor, hogyan és milyen feltételekkel történik majd, talán abban sem hittek, hogy győznek, de elmentek szavazni, mert „változást” akartak. A maradás hívei olyan biztosak voltak a dolgukban, hogy otthon maradtak. Donald Trump szavazói nem tudják, hogy Donald Trump pontosan mit fog csinálni elnökként, az ígéreteinek egy részével – az exit pollok szerint, ha még lehet hinni bármiféle felmérésnek – nem mind értenek egyet, 61%-uk egyenesen úgy vélekedik, hogy Trump nem elég felkészült a kormányzáshoz. De elmentek szavazni, mert „változást” akartak. Clinton néhány ezer vagy tízezer szavazattal elbukta a rozsdaövezetet – a dezindusztrializáció sújtotta Ohiót, Pennsylvaniát, Wisconsint, Michigant – és Floridát, olyan államokat, ahol Obama 2012-ben még győzni tudott. A potenciális demokrata választókat az a „terepmunka” sem mozgósította, amelyről a sajtó csak szuperlatívuszokban tudott beszélni. „Van egy kiszámítható hazudós és egy kiszámíthatatlan hazudós” – elmélkedett egy magát libertáriusnak valló bizonytalan szavazó a választás előestéjén. Az amerikai választók inkább vállalták a kiszámíthatatlanságot, mintsem hogy tovább viseljék a kiszámíthatót.

A választásokat végső soron az nyeri, akinek a választói elég motiváltak ahhoz, hogy elmenjenek szavazni, és ki motiváltabb, mint az, aki „változást” akar, és lát egy jelöltet, aki megtestesíti a változást? Obama első, elsöprő kampánya is a változás („change” és „hope”) ígéretére épített, és az első fekete elnökjelölt olyannyira megtestesítette a változás egy formáját, hogy az elbűvölt európai értelmiség pusztán a győzelméért hozzávágott egy Nobel-díjat. Aztán jött a valóság, a republikánus kongresszussal folytatott harc, az összeomló bankrendszer és a rendeleti kormányzás. Azt a kevés intézkedést, amit Obamának sikerült átvinnie, most a változás újabb (vagy talán még ugyanazon) vágya könnyen elsöpörheti. A mostani Trump-szavazók között kiábrándult Obama-szavazók is voltak; többen el is panaszolják a New York Times online oldalán, mennyire csalódtak. A „változás” mindenki privát illúziója; a kiábrándulás közös.

Hogy pontosan mi az a változás, amit a Trumpra szavazók akarnak, a saját szavaikkal egyszerűen kifejezhető: „ezek”, a „washingtoni mocsár” tűnjenek el, és minket, „kisembereket”, védjen meg a globalizációtól és tegyen naggyá a jelöltünk. Ugyanezt közpolitikai szinten megragadni sokkal nehezebb. Így a mexikói határ mentén építendő fal – amiért Mexikó fizet –, az összes illegális migráns azonnali kitelepítése vagy a kínai importra bevezetendő 45%-os vám jelenleg inkább metaforaként értelmezhetők. Egyéb ígéretei közül a nyereségadó-csökkentés könnyen megvalósítható, de aligha tölti el majd örömmel munkásosztály szavazóit, a klímaegyezmény felmondása és az olaj- és gázkitermelés jóváhagyása sem juttatja majd mindőjüket munkához. Azt is homály fedi, hogyan akarja az új elnök a „nagyarányú infrastrukturális beruházásokat” összeegyeztetni az adó- és hiánycsökkentéssel és a katonai költségvetés növelésével. Trump, saját bevallása szerint a kampány során a győzelemre koncentrált, nem arra, hogy elnökként mihez kezd majd. Nincs olyan ember e pillanatban, aki meg tudná mondani, mi Trump programja azon túl, hogy eljátssza önmagát elnöki szerepben. Így az sem lehetetlen, hogy a nárcisztikus bohóc – egy republikánus kongresszussal megtámogatva – végül ügyesen politizál. Az viszont előre látható, hogy mit nem fog csinálni: nem fogja azt a liberalizmusban gyökerező nyelvet beszélni, amit a második világháború vége óta Nyugaton megszoktak és természetesnek tekintenek. Nem lesz politikailag korrekt. Nem lesz az emberi jogok védelmezője, sem a kisebbségeké. Nem fogja számon kérni a demokráciát senkin, rajtunk sem. Könnyen lehet, hogy ráhagyja Putyinra a Közel-Keletet.

A legtöbb elemző és a legtöbb Trump-szavazó egyetért abban, hogy a Trump-„mozgalom” lényege az elitellenesség. (Kontextusként hozzácsaphatjuk ehhez, hogy a Brexit, az AfD előretörése és általában a jobboldali populista politika növekvő népszerűsége is mind elit- és politikaikorrektség-ellenes.) Trump sok választója dühös, időnként olyan ronda módon, ahogyan egy lincselő tömeg. A kampányeseményeken lelkesen skandálták, hogy börtönbe Hillaryval, és egy percig sem rendítette meg őket, hogy a jelöltjük az esetleges vereséget nem fogadná el. Ezt a haragot egy darabig kielégíti az alkalmi beszólogatás, a média és a liberális elit érzékeny pontjainak nyomogatása, de második ciklust nem lehet kihozni belőle, hacsak nem indul el Trump a két háború közti jobboldal útján, újabb és újabb szimbolikus vagy tényleges háborúkkal és erre hivatkozó szabadságkorlátozásokkal. Nehezen tudom elképzelni, hogy az Egyesült Államok elnöke állandó harcban álljon különféle idegen hatalmakkal, összeesküvésekkel, kisebbségekkel és migránsokkal, okkult erőkkel és belső árulókkal, Kínával és Kanadával, és ennek nevében korlátozza az elégedetlenkedő amerikaiak szabadságjogait, de a fantáziám korlátolt, tévedtem már nagyot – például Orbán Viktor remekül boldogul ezzel az eszköztárral kicsiny hazánkban.

Egy elitellenes jobboldali betörés lehet átmeneti –  Jörg Haider jött, mi megijedtünk, aztán nem történt semmi különös. Trump is csúnyán megbukhat, de a Trump győzelmét hozó elégedetlenség nem fog eltűnni vele. Ugyanis nemcsak a globalizáció miatt vesznek el az ipari állások, hanem a technológiai fejlődés miatt is (arra nem utal viszont semmi, hogy a bevándorlók a náluk képzettebb munkásosztály állásait vennék el). Az iparban és a mezőgazdaságban a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődésével egyre kevesebb (és magasabban képzett) emberre lesz szükség, akik aligha a középfokú végzettségű Trump-szavazók közül fognak kikerülni. A kisebb területen gazdálkodókat már most is különféle juttatásokkal védik Amerikában (és Európában). A kiskereskedelem és a szolgáltatási szektor az elemzők szerint nem tud olyan termelékenységnövekedést produkálni, amely látványos bérnövekedéshez vezetne, vagy akár csak garantálná a középosztályi életszínvonalat. Egy nacionalista és protekcionista kurzus rövid távon talán kedvére tesz a sebeiket dédelgető veszteseknek, de hosszabb távon, amikor az árak emelkednek, a gazdagok gazdagodnak, de jó állások még mindig csak elvétve akadnak, újratermelődik a harag is. A kérdés az, lesz-e rá tartós és civilizált megoldás.  

szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. nov. 10., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23 rworse
  rworse
  2016. november 11., péntek 10:40
  Korlátozott Felelősségű Társaság - írtam volna bon mot-ként, de látom, törölte a moderátor a "hozzászólást" (mostanában itt megszokott link az ominózus weblapra), ami kapcsán írtam volna a bon mot-t. Nem értem a törlés okát, feltételezem, nem a szerzője kérésére történt. Ezért, bár korábban jeleztem a szerzőnek, hogy nem szívesen lennék Voltaire-je, most mégis "életemet adom", hogy elmondhassa, amijével szokás szerint egyáltalán nem értek egyet.
  Ez a link volt az illető "hozzászólása".
  https://www.facebook.com/laszlo.vagreti/posts/1023769314415428
  Erre írnám tehát bon mot-ként: Korlátozott Felelősségű Társaság.
  Sapienti sat.
 2. 22 grrr
  grrr
  2016. november 11., péntek 07:09
  Cyrano, én olvasok rózsaszín lányregényeket, az áll bennük hogy nincsen kvóta nem is volt, csacsiság az egész

  A népszavazásra sem kellett elmennünk mert nem arról szólt amiről szólt, egészen másról szólt, arról szólt hogy ültessünk-e csicseriborsót a kakukkos órába.

 3. 21
  Gyöngyi Kristóf
  2016. november 11., péntek 01:12
  Valami jós írta ezt a vackot, vagy ki nem látom a nevét.
  Röhej amit ír és van aki komolyan vesz .
  Sajnos!
 4. 20 Cyrano
  Cyrano
  2016. november 10., csütörtök 20:15
  grrr 19:
  Olvasson rózsaszín lányregényeket.
  Minden szempontból jobb lenne.
  Önnek is, nekünk is.
 5. 19 grrr
  grrr
  2016. november 10., csütörtök 19:44
  A Schilling szövegével nem foglalkozom mivel már a múltkor is kiakadt tőlem.

  Inkább nem szólok semmit, csak hosszan sóhajtozom.

  Nem mintha ő lenne az egyetlen akinek a publicisztikájától görcs áll a pájslimba.

 6. 18 Kovacs
  Kovacs
  2016. november 10., csütörtök 17:35
  Grrr 17: Inkább Schilling szövegével foglalkoznál, mint velem. Ugyanis: "De aki nem tiszteli az ember szabadságát, méltóságát, önálló döntéshez, maga által választott boldogsághoz való jogát, az a természet ellen vét. Ki meri azt állítani, hogy hatalmasabb, mint a természet. Na, ki?" Például ide beírhatod magad.
 7. 17 grrr
  grrr
  2016. november 10., csütörtök 16:05
  "S. Kurz (valóban más pártból) de úgy viselkedik, mint Orbán V. asszisztense,.."

  Van megoldás, ovács!

  Toljál be szászezer migránst Ausztriába és döntsd meg velük az osztrák kormányt.

  És minden migráns aki megy megdönteni az osztrák kormányt vigyen a hóna alatt egy játékgépet.
 8. 16 rworse
  rworse
  2016. november 10., csütörtök 15:32
  yoyo, 14

  +1

 9. 15 Blama
  Blama
  2016. november 10., csütörtök 15:31
  rworse-nek: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/nov/09/globalisation-dead-white-supremacy-trump-neoliberal
 10. 14 yoyo
  yoyo
  2016. november 10., csütörtök 15:05
  Az önzésre, a felelőtlenségre, az önkorlátozásmentességre alapozó demagóg politikát lehetséges alternatívaként kezelni, rácsodálkozni, hogy "né, az emberek változást akarnak", egyre riasztóbb jelenség.

  Naná, én se szeretném, ha beleugatnának abba, hogyan ócsárolhassam a buzikat, a zsidókat, poénkodhassak a nőkön, és úgy zavarhassam el a pázsitom közeléből, akinek sötétebb a bőre az enyémnél, ahogy jól esik.

  A globális felmelegedés hazugságával is hagyjanak békén, és kedvemre gyűlölhessem a multikat, a fogyasztói szemléletet, a bulvármédiát, hollywoodot, a szemét bankokat, az egész rohadt liberális pénzhatalmat, most eltekintve attól, hogy fluoreszkáló nike cipőben ülök itt az apple laptopom előtt, és hamarosan megyek a két gyerekkel disneylandbe kikapcsolódni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs