Ellenzéki cukrászda

Az LMP az összefogásban
szerző
Hadházy Ákos
publikálva
2016/43. (10. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat.

Ez az alapja annak, hogy elérjük, hogy Magyarországon tisztességben felnevelhesse az ember a gyerekeit a tisztességes, alkotó munkájáért kapott tisztességes bérből. Csak kormányváltással tudunk olyan államot teremteni, amelyik elég szerény ahhoz, hogy ne akarja megmondani, miként kell mindenkinek élnie, és elég erős ahhoz, hogy megvédje a védteleneket, felemelje a kiszolgáltatottakat és hatékonyan képviselje a magyar érdekeket a világban.

Ezért az LMP mindent megtesz a kormányváltás érdekében. Ennek az első lépése az, hogy nem hagyjuk, hogy az ellenzék ugyanazokat a hibákat kövesse el, amelyeket már kétszer elkövetett, és amiért a kormány kétszer kétharmadot kapott. A mostanáig folytatott ellenzéki stratégia nem hatékony, nem szolgálja a kormányváltás célját. Ez a stratégia tévedések sorozata, de ez a kisebbik baj. A nagyobb baj az, hogy unalmas is, márpedig ellenzéki párttal kevés szerencsétlenebb dolog történhet, mint az unalomba fulladás.

Az ellenzéki pártok és vezetőik úgy próbálnak meg osztozkodni a parlamenti helyeken, hogy közben vállalhatatlannak tartják egymást. Ezt a sehova sem tartó vitát legfeljebb a kormánypártok és szavazóik nézik hosszan örömmel. Ez a vita két évvel a 2014-es választások előtt kezdődött, két évvel utána is tart és sajnálatos lenne, ha további két évig folytatódna. Ez összesen hat elvesztegetett esztendő. Nincs az a rezsicsökkentő vagy félelemkeltő kampány, amely ilyen hosszú ideig fenn tudná tartani az érdeklődést!

Az LMP ismeri a számokat, de tudjuk, hogy a politikában a matematika szabályai nem minden esetben érvényesek. Egy rossz szövetség esetén kettő meg kettő néha négy se lesz, sőt, lehet éppenséggel zéró is.

Az ellenzéki oldalon mindenki csak azzal foglalkozik, hogyan lehetne az adott nagyságú, többfelé felvágott tortát összeragasztani, hogyan lehetne az ellenzéki szavazatokat összeadni. Nehéz cukrászati mutatvány, ha egy dobos-, egy alma- és egy oroszkrémtortát akarunk összetenni – és még nehezebb politikai feladvány, ha egymástól gyökeresen különböző ideológiájú, de még inkább különböző szavatosságú pártokat akarunk összetenni. Ha azonban hiszünk abban, hogy csökkenteni lehet a kormánypárti szavazatok mennyiségét, akkor mindenképpen közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Az LMP nem az ellenzéki szavazatok újraelosztásában érdekelt, hanem a kormány szavazóinak higgadt, értelemre ható meggyőzésében és átcsábításában. Ha ez sikerül, minden onnan elhozott szavazat az ellenzék győzelmét segíti. Ez az első mód, amivel az LMP hozzájárulhat a kormányváltáshoz. Alkalmatlan és depressziós politikus az, aki szerint a kormánypárti vagy a bizonytalan szavazóktól nem érkezhet támogatás.

A második, hogy újra és újra elmondjuk: az ellenzék rosszul teszi, ha tárgyalásai középpontjába a képviselői helyek elosztásának mikéntjét helyezi. Hibázik, amikor csak arra összpontosít, hogy milyen technika alkalmazása a megfelelő a 2018-as választásokon. Az ellenzéknek e helyett egyetlen dologgal kellene foglalkozni: milyen garanciákat tud adni arra, hogy 2018 után ne csak az előző 8, hanem az előző 28 évhez (rossz leírni ezt a nagy számot) képest is gyökeresen új irányt adjon az országnak. Az ellenzéki együtt gondolkodás egyik alapfeltétele, hogy az ellenzéki pártok leginkább a kormány kritikájával foglalkozzanak. De saját magukra is figyeljenek; hogy hihetően képviselik-e azt, hogy valóban akarják az ország és a politikai élet teljes megújulását.

Ijesztő probléma, hogy jelenleg ez az alapfeltétel sem teljesül.

A harmadik mód, hogy felhívjuk a figyelmet a gordiuszi csomó elvágásának a lehetőségére. A kormánypárt azért olyan borzasztóan magabiztos, mert az általa 2012-ben önkényesen átalakított, súlyosan aránytalan választási rendszer biztosítja a számára, hogy 40 százaléknyi szavazattal is elérheti a képviselői helyek kétharmadát a parlamentben. Mindeközben több százezer külföldön dolgozó magyar választót a legnagyobb cinizmussal zár ki a választásból. Nyilvánvaló: az ellenzéknek közös érdeke, hogy ezt megváltoztassa, és egy igazságos választójogi törvényt hozzon létre. Demokratikus választást csak ott lehet tartani, ahol annak a szabályaiban minden részvevő egyetért – ebben az ügyben tehát könnyebb megteremteni az egyetértést. Az új választójogi törvény megteremtése érdekében, átmenetileg létrejöhet a szoros technikai együttműködés.

Az LMP nem szeretné, hogy minden ellenzéki párt további két évig csak magáról, a mandátumairól és az árulások kicsiny vígjátékáról beszéljen. Arról kell beszélnünk, hogy mit akarunk kezdeni Magyarországgal. Ez a feladat nem könnyű, sőt egyre nehezebb a könyörtelen fideszes médiaharc következtében beszűkült csatornákon. Mégis ezt javasoljuk másoknak – mi ezt fogjuk tenni.

A szerző az LMP társelnöke.

szerző
Hadházy Ákos
publikálva
2016/43. (10. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23
  harcolj
  2016. november 27., 13:02
  22 Az a baj, hogy Magyarország már leszavazott, tette ezt a lábával. Mert a ca. 3-5 százezer külföldre távozott közül vegyünk csak 100 ezret aki felsőfokú diplomásként ment el, ez éppen elég ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyképességét örökre lenullázza. Nyilván mi a termelőágazatban nem rughatunk labdába, mivel saját ipari innovációnk nincs, de az is kamu hogy máshol - tudomány, digitalizáció -, nagyhatalom lennénk. Már csak azért sem, mert a fejlesztésre 0- hoz közelít a befektetésünk. Az Eu-s pénzek hatékonysága is minimális ezen a téren. Úgy néz ki a pénzt csak költeni tudjuk, megtermelni nem. Az egyetlen ami valóban valamit hozhatott volna, a kaszinóváros, sikeresen elkaszálták. De van remény : kerítésdrót, határvadász - nagyhatalom pl. Tipp?
 2. 22
  Világos
  2016. november 27., 12:45
  Nagyon szép elképzelés.
  A valóság:
  Tessék összeadni a NEM Fideszes várható szavazatokat. Mindenki Jobbiktól-Eggyüttig.
  Csak ez a megoldás.
  Semmi más. Lehet gondolkozni és felébredni. A többi csak szép álom.
  Gondolkozzon mindenki de ne sokáig. Mennyi is a kormányfüggő fizetett ember.
  Nahát. Minden máshogy gondolkozónak egy hangos ébresztőorát.
  Aki ellenzéknek valja magát tegye fel a plépofát legalább a győzelemig.
  Ne vitatkozzanak cselekedjenek !
 3. 21
  harcolj
  2016. november 27., 12:23
  20 Jó módszer, és is így szoktam, sőt ha csak az első és utolsó mondatot olvasom , az még elég frappáns is.
 4. 20
  Cyrano
  2016. november 27., 12:21
  harcolj:

  Sajnos nem érdemlem meg az italt, mert nem olvastam el Gyuricicát.:(

  Egy ideje már tudom, hogy Gyuricica szösszenetei hatékonyabbak, mint az agyrágó bogár, így csak a bekezdésekre nézek rá.
  Így akadtam erre a gyöngyszemre.

  A linket köszönöm.:)
 5. 19
  harcolj
  2016. november 27., 12:05
  18 Kedves Cyrano, ha Ön valóban elolvasta Gyurika írását , minden elismerésem. Hajlandó vagyok Önnek felajánlani egy üveg italt - kérdés hogyan tudom eljuttatni.
  Grátisz egy link, mely tartalma legalább annyira bizarr, mint Gyurika gondolatai :http://444.hu/2016/08/08/elkepeszto-modszerrel-lepleztuk-le-hogy-egetett-el-tobbmilliardnyi-eurot-a-kormany-ozdon-odamentunk-megnezni-a-vegeredmenyt
 6. 18
  Cyrano
  2016. november 27., 11:46
  "Olyan csavaros legyen az agyam, mint a Szekszárdon búgatott malac fasza"

  Gyuricica kívánsága teljesült. Olyan lett az agya,mint a malac csavaros farka.
  Annyi agysejt van benne, mint malac csavaros farkában.
 7. 17
  harcolj
  2016. november 27., 11:27
  16 Jó reggelt okos bácsi ! Megvolt a reggeli , most jön ide flatulálni egy cseppet. Kár hogy nagyobb a szaga mint a lángja. De majd csak elillan. Kegyednek nem tudták lenyomni a torkán, csak a gallér mögé csurrant mind.
 8. 16
  Gyurica úr
  2016. november 27., 11:19
  „mindent lenyomtak a torkunkon”
  *
  A tiéteken, hülyegyerek. Az enyémen nem.

  ================================

  „értelmes fórum ne alakulhasson ki, mert az értelem ellensége mindig a hatalomnak”
  *
  Vagyis az értelem fő jellemzője, hogy mindent lenyomnak a torkán. Még a „félregépelést” is. Te mondád.

  Egyébként az „igazi ellenzéknek” nem az a dolga, hogy megakadályozza, hogy a hülyegyerek benyelje, amit lenyomnak a torkán, hanem az a dolga, hogy megbuktassa a kormányt. Mármost ebben a vonatkozásban csak MA NINCS „igazi ellenzék”. Semmilyen sincs. Talán 2010-ben még akartak (volna) nyerni (de bürökpohárt erre sem ürítenék!), míg 2014-ben biztosan nem.

  Nullák vagytok, nem értelmesek. Nickestül, politikusostul, mindenestül. Nyeljétek híven azt, amit a torkotokra nyomtak! Ez a sorsotok, többre nem vagytok képesek.
  .
 9. 15
  harcolj
  2016. november 27., 10:56
  Ebben az országban soha nem volt igazi ellenzék, igazából a regnáló kormányok mindig mindent lenyomtak a torkunkon. Találó grrr logója (aki Gyurikaként fekszik) amely jól mutatja minek tekintenek minket. Ugyanakkor minden kormány nagy erőket mozgósított arra, hogy csírájában elfojtson minden alulról jövő kezdeményezést. 56-ban sem a fegyveres ellenállás jelentett veszélyt, hanem a munkástanácsok , őket kellett eltiporni. Itt a narancson is megjelenik a Fidesz-kommandó, eljátssza nekünk grrr-t és Gyurikát, hogy értelmes fórum ne alakulhasson ki, mert az értelem ellensége mindig a hatalomnak.
 10. 14
  grrr
  2016. november 27., 10:55
  Így jár aki tévét néz.

  Meg parlamentet, ebből én csak egy keveset vettem magamhoz, az is nagyon megviselt.

  Én nagyjából a mostani írásból indultam ki és maradtam is annál.

  Emlékszem heveny felszólalásokra, a kormánynak az ő leleplezésére, aminél inkább a felturbózott hisztériát látom vacaknak. Az én parlamentnézésem éppen a tonyó röptének időszakára esett és amikor az 587-ik ellenzéki képviselő mutatott rá, hogy repked a tonyó akkor levettem a hangot és akkor már nagyon utáltam az ellenzéket.

  Kíváncsi vagyok, sikerül-e gatyába rázni az LMP-ét. Ráférne. Ha az eddigi vonal lesz nyomatva - tartsuk a jó irányt, csak még jobban - abból nem lesz kormányváltás.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Blog

még több cikk