Alkotmánymódosítás a hajléktalanok ellen

Fagyhalál

  • Herényi Károly
  • 2012. december 3.

Publicisztika

Orbánnak hajléktalanokba nem érdemes fektetni, nincs megtérülés. Félelmetes felelőtlenség és cinizmus, határozott jellem- és személyiségrajz.

Lehet-e jó a társadalmi hangulat abban az országban, ahol úgy bánnak az elesettekkel, mint Magyarország miniszterelnöke?

Orbán kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság határozata, amely a hajléktalanok közterületen élését tiltó törvényt alkotmányellenesnek nyilvánította, nem életszerű. Ez a hozzáállás a kormány vezetőjétől több mint riasztó. Ráadásul nem előzmények nélküli: néhány éve egy belvárosi önkormányzat úgy gondolta megoldani a hajléktalanok kiszorítását a közterekről, hogy a padokra középre egy harmadik karfát szereltettek, nehogy a hajléktalan végig tudjon feküdni rajta. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa azonnal felemelte szavát, elítélte a rendkívül primitív, embertelen megoldást. Rámutatott, hogy magasabb társadalmi tőkével és politikai kultúrával rendelkező országok a hajléktalanság problémaegyüttesét a kialakulás fázisában, szociális munkások és családsegítők bevonásával igyekeznek megoldani.

 


Fotó: Narancs

A jelek szerint ez pusztába kiáltott szó maradt, hiszen a miniszterelnök elképzelése ezzel gyökeresen ellentétes.

Orbán azzal toldja meg ijesztő gondolatait, hogy ha az AB-n végső esetben sem megy át, akkor az alkotmányba foglalja a hajléktalanok üldözéséről szóló törvényt.

Az, hogy a leginkább kiszolgáltatottakkal, a normális társadalomból kiszorulókkal hogyan bánik, őt és kormányát minősíti. (Nem azon munkálkodik, hogyan lehetne a hajléktalanstátus kialakulását megelőzni. Nem tanulmányozza olyan országok gyakorlatát, amelyekben szinte ismeretlen a jelenség, és nem kéri ki hazai hozzáértők véleményét.) A hajléktalanságot (is) a szavazatmaximálás érdekében használja. Ki nem mondott üzenete az, hogy én megvédem a tisztességes embereket a hajléktalanok látványától és bűzétől. Nem úgy, hogy segíteni próbálok nekik, hanem törvényben tiltom meg nyomorúságos jelenlétüket az utcákon.

A hajléktalanokba nem érdemes befektetni, nincs megtérülés, ezért Iványi Gábor egyházától – amely nagyon sokat tesz a hajléktalanokért – megvonom a státust, egyesületté minősítem őket. A regisztráció a hajléktalanokat amúgy is végképp megfosztja választójoguktól.

Félelmetes felelőtlenség és cinizmus, határozott jellem- és személyiségrajz.

Az AB döntésének minősítése a miniszterelnök demokráciafelfogásának a tükre. Kép a hatalmi ágak orbáni szétválasztásáról. Kép arról, mennyire veszi komolyan az AB-t.

De még valamit nem vesz komolyan, a saját maga által összetákolt alaptörvényt. Ha az előzetes regisztráció után a hajléktalanok közterületről szóló kitiltása is bekerül az orbáni szentírásba, joggal számíthatunk rá, hogy a miénk lesz a világ legterjedelmesebb, egyre táguló alaptörvénye. A jelek szerint a kétharmad úgy látja, az alaptörvény arra való, hogy negligálhassák az AB döntéseit, ha az alkotmánybírók körében a szakmai önbecsülés felülírná a párthoz való lojalitást.

Itt a tél, a hajléktalanokat a fagy mellett Orbán is támadja. Egyre inkább rászorulnak a segítségünkre.

Figyelmébe ajánljuk