Janisch Attila: Orbán önbíráskodásra biztat, avagy a jövő évi választások tétje

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. szept. 30., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

E pillanatban még csak a menekültekkel szembeni fellépésre, gyűlölködésre, kirekesztésre biztat.

Orbán Őcsényről és az ottani eseményekről tett kijelentéseit már nyilván sokan ismerik, és nem ebből az írásomból fognak értesülni róla. Mégsem tudok ezek mellett elmenni szó nélkül, mert ezek a kijelentések olyannyira szélsőségesek és veszélyesek, hogy azokat a lehető legtöbb választásra jogosulttal meg kell ismertetni.

false

 

Fotó: MTI

Ha ugyanis egy ország miniszterelnöke, aki a kormányzása teljes idejében – egyébként is – a társadalom szélsőséges megosztására törekszik, olyan kijelentéseket tesz, amelyekben

– megérti, pártolja, sőt biztatja az egyén mások ellen elkövetett önbíráskodását;

– felhatalmazást ad az ország vele egyetértő, az őt és nézeteit támogató polgárainak, hogy azok üldözhessék (elüldözhessék) a velük szemben vétlen és bűntelen másokat;

– és ilyen esetekben a testi erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartja (de legalábbis nem emel szót ellene);

– nem tartja törvénytelennek, ha az önbíráskodók nem tartják be mások magántulajdonhoz fűződő jogait;

nos, az az ember nemcsak alkalmatlan a miniszterelnöki poszt betöltésére, hanem veszedelmes felbujtó is, aki e pillanatban még csak a menekültekkel szembeni fellépésre, gyűlölködésre, kirekesztésre biztat, de ez előrevetíti a sötét árnyékát annak, hogy ha és amennyiben ez az ember – Orbán Viktor – továbbra is a politikai hatalom legfőbb birtokosa marad, akkor egy következő periódusban ugyanilyen elfogadhatónak tarthatja majd azt, ha Magyarország őt támogató, a vele és a szélsőséges eszméivel egyetértő polgárai azok ellen fordulnak – akár testi erőszakkal, akár azok magántulajdonának a megrongálásával, elvételével –, akik nem tartoznak az ő táborába.

Orbán mondatai elfogadhatatlanok bármely ember részéről, de politikai és társadalom elleni bűncselekménynek is (vagy arra való készségnek) minősíthetők egy miniszterelnök részéről.

Ugyanis az a politikai vezető – miniszterelnök –, aki az önbíráskodást elfogadhatónak tartja bármilyen (csakis) általa indokolhatónak vélt esetben, azt semmi sem fogja visszatartani, hogy – amennyiben a hatalma megtartása érdekében szüksége lenne erre – polgárháborús helyzetet teremtsen, vagy ahhoz vezető hisztériát keltsen az általa dominált és tudatilag befolyásolt hívei körében.

A jövő évi választásnak az a tétje, hogy Magyarország bármilyen politikai nézetet valló, bármelyik politikai szekértáborhoz tartozó polgárai ismételten a hatalomhoz engedik-e ezt az embert, aki szemmel láthatóan minden kapcsolatát elveszteni látszik azokkal a józan nézetekkel, amelyek egy társadalom és/vagy bármely szűkebb vagy tágabb emberi közösség, és az abba tartozók személyes biztonságát szavatolják.

Orbán: Semmi kivetnivalót nem találok ebben

Uploaded by Jeti Válasz on 2017-09-29.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. szept. 30., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. október 01., 14:03
  sachs, 3

  Azt ne felejtsük el megemlíteni, hogy a zsidóbérencek és sorosbérencek között is vannak néhányan, akik egyébként becsületes magyaremberek lennének, csak megtévesztette őket a zsidó vagy Soros propaganda. Őket segíti a Nemzeti Konzultáció és a társadalmi célú hirdetéskampányok, hogy felismerhessék tévedésüket, és visszatalálhassanak a becsületes magyaremberek közé. Mai kormányunk első- és másodsorban a zinformáció kormánya. Ha valaki tagadólag azt mondaná, hogy nem, annak én sajátkezűleg mondom, hogy de, zinformáció kormánya.
 2. 3
  sachs
  2017. október 01., 07:53
  Az emberek 80 éve háromfélék voltak:

  1) becsületes magyaremberek
  2) zsidóbérencek
  3) zsidók

  Most megint háromfélék lettünk:

  1) becsületes magyaremberek
  2) Soros-bérencek
  3) Soros (személyesen)
 3. 2
  rworse
  2017. szeptember 30., szombat 21:18
  A magyarember már csak olyan, mint a magyarember. A magyarembert meg kell védeni a nemmagyaremberektől.
 4. 1
  harcolj
  2017. szeptember 30., szombat 19:23
  A magyarembermárcsakilyen, nem hiszi el , hogy csak a gyerekek jönnek , a magyarembermárcsakilyen....
  A magyarembermárcsakilyen, elhiszi, hogy megvédik a nyugdíját, elhiszi hogy stadion kell a kiskertbe, elhiszi. hogy 47 ezerből meg lehet élni, elhizi hogy a velősfüstölthúsospacal javítja az agyi keringést, A magyarembermárcsakilyen...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk