Magyarságra hátrányos rész

  • 1996. szeptember 19.

Publicisztika

Nem sokkal azután, hogy a spanyol király a parlament plenáris ülésén támogatásáról biztosított minket abban, hogy végre részt vegyünk egy "új Európa" felépítésében, vita kezdődött arról, hogy a zsidó is része-e a nemzettestnek, vagy nem, ami csak azért volt európai vita, mert Le Pen és Haider is európai. Ezúttal Torgyán József vetette fel a már megannyi zsidót identitáshoz segítő problematikát, mégpedig abból az alkalomból, hogy ötven év, valamint egy hároméves alkotmánybírósági határozat után akadt magyar kormány, amelyik végrehajtja a párizsi békeszerződés előírását, és visszaadja a nácik által ellopott, a sztálinisták által államosított zsidó közösségi vagyont azoknak, akiket anno éppen azért lehetett kifosztani, majd leölni, mert már akkor is akadt valaki, aki felvetette: a magyarság része-e vajon
Nem sokkal azután, hogy a spanyol király a parlament plenáris ülésén támogatásáról biztosított minket abban, hogy végre részt vegyünk egy "új Európa" felépítésében, vita kezdődött arról, hogy a zsidó is része-e a nemzettestnek, vagy nem, ami csak azért volt európai vita, mert Le Pen és Haider is európai. Ezúttal Torgyán József vetette fel a már megannyi zsidót identitáshoz segítő problematikát, mégpedig abból az alkalomból, hogy ötven év, valamint egy hároméves alkotmánybírósági határozat után akadt magyar kormány, amelyik végrehajtja a párizsi békeszerződés előírását, és visszaadja a nácik által ellopott, a sztálinisták által államosított zsidó közösségi vagyont azoknak, akiket anno éppen azért lehetett kifosztani, majd leölni, mert már akkor is akadt valaki, aki felvetette: a magyarság része-e vajon a zsidó.

A Magyar Köztársaság Parlamentjében ma már finomabban kell fogalmazni, és ez nagy dolog, így most azt mondta a márciusi féregirtó, hogy a szerződés minden előírását végre kellene hajtani, nem csak "a magyarságra hátrányos részeit". Mi van a szovjet megszállás évtizedes káraival? - kérdezte a kisgazda elnök. Mi van a magyar hadifoglyokkal? - kérdezte a kisgazda elnök. Mi van az elrabolt kisgazdavagyonnal? - kérdezte a kisgazda elnök. Mi van a kisgazda elnökkel? - kérdezzük mi. Eddig ugyanis nem szólt olyat ez a magyarságra hátrányos rész, hogy a zsidóság kártalanítása a magyarság kárára történne, és hogy ez bizonyos szempontból két külön halmaz. Meg hát nem a reprivatizáció, a teljes tulajdonosi kártalanítás volt-e a pártprogram sarokköve, alfája és omegája, a kisgazda önazonosság legmélyebb mélyrétege egészen addig, amíg az Alkotmánybíróság azt ki nem vette onnan? Nem az FKgP elnöki jogásza, a Liberális Tagozat egyetlen tagja, a képviselő Tímár doktor harcolt-e évekig a Munkaszolgálatosok Szervezetével együtt a zsidóság teljes vagyoni kártalanításáért, a párizsi békeszerződés végrehajtásának igazságtalan elmaradása miatt? Lassan, ha már a spanyol király is úgy látja, hogy ideje Európát csinálnunk, le kéne szokni arról, hogy a Kondratyev-ciklushoz hasonló gyakorisággal időnként meg kelljen vitatni, mekkora a zsidók magyarságteljesítménye.

Pótcselekvésből, a zsidó újév előtt két nappal a képviselők még gyorsan elfogadták a pitbulltartás szigorítására vonatkozó Fidesz-javaslat megtárgyalását. Ki tudja, egyszer majd a zsidók is jól járnak vele.

Figyelmébe ajánljuk