Most kellene nagyon gyorsan abbahagyni az idegenellenes uszítást

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2015. jún. 28., 09:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ha bármilyen atrocitás történik a menekültek és a magyar állam vagy a magyar lakosság között, abban Orbán Viktor személyes felelőssége megkerülhetetlen lesz.

Debrecenben mintegy kétszáz fő tüntetett csütörtökön, egy üzlet parkolójából a migránsokat befogadó állomás bejáratához vonultak. A fideszes önkormányzati képviselőkkel megerősített demonstráció szervezője szerint a menekülttábor közelében élőkkel fejezték ki szolidaritásukat. Az MTI tudósítója hozzátette: 2014-ben és 2015-ben nem történt rendőrségi panaszbejelentés a táborlakók miatt. Egy darab sem.

false

 

Fotó: MTI

Ez a kép tökéletesen ábrázolja a kormány és a lakosság között menekültügyben folytatott úgynevezett konzultáció kapcsolatát a tényekkel. Hozhatunk további eseteket is. Simon Miklós, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes alelnöke például halál komolyan megkérdezte Pintér Sándortól, hogy tervezik-e határőrizet felállítását, miközben a határőrség nem hogy nem szűnt meg, de a belügyminiszter szerint ma is lekapcsolja az irreguláris migránsok 97-98 százalékát. Nem nagyon tudunk tehát hová fejlődni a szerbiai vasfüggönnyel. Az elmúlt napok nagy dumája az volt, hogy a gaz nyugati államok legalább 15 ezer, de év végéig akár 200 ezer menedékkérőt is visszatoloncolnának az országba, holott tavaly összesen 827 embert vettünk vissza, az idei év első négy hónapjában 522-t.

A közmédia által nagy erőkkel aládúcolt, ostoba pánikkeltésnek máris kézzelfogható eredménye van: a feszültség és a félelem a határ mindkét oldalán növekszik. Szintén csütörtökön, a röszkei átmeneti sátor- és konténertáborban kisebb lázongás tört ki, a menedékkérők szabadságot követeltek és az ENSZ segítségét kérték. Több híradás szerint a rendőrség helikopterekkel szállt ki a helyszínre. A MigSzol Facebook-oldal egyre-másra kap információkat kétségbeesett menedékkérőktől, akik Röszke és Szeged térségéből megalázó bánásmódra, kevés élelemre és férőhelyre panaszkodnak. A kritikus beszámolókat a rendőrség pökhendi stílusban utasítja vissza, és az sem kecsegtet sok jóval, hogy az Index videósának készülékéről felvételeket töröltek. Viszont péntektől lovas járőrökkel is ott vannak Szegeden és a Tisza árterében, „javítandó a lakosság szubjektív biztonságérzetét”

Utóbbira nagy szükség volna, ugyanis a lakosság egyre inkább hajlik rá, hogy saját kezébe vegye az irányítást. Az őrült nyugdíjasok és az ásotthalmi mezőőrök után az Ultras Liberi szurkolói oldal tanúsága szerint a futballhuligánok is megjelentek a déli határnál. Semmi meglepő nincs abban, hogy ha egy országban évek óta exponenciálisan nő a menedékkérők száma, az zavarja a határ mentén élők egy részét és a nettó rasszistákat. Az is borítékolható, hogy az ilyen helyzet leterheli az államapparátust, az üldöztetés, háború elől menekülő szerencsétlenek ugyanakkor minél gyorsabb eljárásra és/vagy továbbhaladásra számítanak az útjukba kerülő első uniós államban (tudjuk, tudjuk, Görögországon is átmennek, de ott évekkel ezelőtt összeomlott a menekültügyi rendszer). A probléma létezik, ám a kormány ahelyett, hogy a megoldáson dolgozna, minden mozdulatával tetézi a bajt. A kerítésépítés belengetése például további lökést adott a menekülthullámnak, a határzártól félve a macedón kormány állítólag még direkt utaztatja is a migránsokat Szerbia felé, ahonnan immár naponta 800 és 1200 közötti létszámban érkeznek Magyarországra.

Politikai értelemben mindez nem fáj a magyar kormánynak, még az Orbánnal ellenséges értékelések is elismerik, hogy a miniszterelnök nyerésre áll a nagy menekültügyi meccsben. Sikeresen tematizálta a közbeszédet, a haza védelmezőjének szerepébe állította magát, a bajok forrásaként az EU-t és a liberális jogvédőket jelölte meg. Gratulálunk! Azonban most, hogy sikerült a neonácikat is a frontvonalra küldeni, ideje lenne megállni, és venni egy mély levegőt. Adva van egyszer egy, a határ menti területen óhatatlanul feltorlódó, meggyötört, megalázott, családját féltő emberekből álló tömeg, amely indulatos lakossággal és indokolatlan rendőri erődemonstrációval találkozik. Ott van másodszor a helyi lakosság, amelynek az elmúlt hónapokban folyamatosan azt szajkózták, hogy a menekültek nem csak munkájukra és egészségükre, de puszta létezésükre is veszélyt jelentenek. Adjuk hozzá mindehhez, hogy nyilván a rendőrök és a bevándorlási hivatal ügyintézői sem tudják magukat kivonni az általános politikai klíma hatásai alól. Robbanásveszélyes kombináció.

Ha Orbán Viktor valóban az ország érdekeit tartaná szem előtt, a kerítésépítésre fordítandó 20-25 milliárdból azonnal ideiglenes és állandó menekülttáborok építésébe fogna, illetve javítana a menedékkérők ellátásán. Az EU-val való perlekedés helyett pedig azt próbálná elérni, hogy a hozzánk érkező menedékkérőket is bevegyék a közös kvótarendszerbe.

Tudjuk jól, hogy mindezeket totális arcvesztés nélkül már nem lépheti meg. Minimumprogramként arról kellene tájékoztatnia a magyar népet, hogy a határra érkező, útjuk során életüket is kockáztató menedékkérők nem élősködők, nyerészkedők vagy bűnözők, hanem olyan emberek, akiknek joguk van a magyarországi ellátáshoz és a fair menekültügyi eljáráshoz. Ellenkező esetben, ha bármilyen atrocitás történik a menekültek és a magyar állam vagy a magyar lakosság között, abban Orbán Viktor személyes felelőssége megkerülhetetlen lesz. Ahogyan majd az a fölvetés is, hogy szándékosan szította az erőszakot.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2015. jún. 28., 09:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 37
  grrr
  2015. július 01., szerda 06:06
  .
  "Magyarország lehetett volna nagyvonalú, gyorsan és kulturáltan megoldhatta volna a nagy számú menekült fogadását, szűrését és tovább irányítását – amit mellesleg így is meg kell tennie, mert az a bizonyos kerítés egyelőre inkább vágy, mintsem realitás. A kulturált eljáráshoz pedig biztosan lett volna komoly nemzetközi anyagi támogatás – "

  Reggelenként erősen megvisel az emberi hülyeség áradása.

  Kulturáltan a nyakába sózni egy milliós menekültáradatot a Nyugatnak, elvégre ott nem emberek élnek, nekik nem baj, ha ellepik őket a migránsok tömegei, őket ott egye meg a fene ahol vannak.

  Te meg, Te szerencsétlen mosod kezeidet mint Pilátus. Mint egy nagyon kulturált Pilátus, hogy a fene egye meg az ilyen kulturált hülyéket.

  Megjegyzem a kulturált szűrést azért részletezhetné a nagyon kulturált kolléga elvégre a menekült akik jobbára minden papír nélkül érkezik (esetleg nem véletlenül nincsenek papírjai) azt mond amit akar, oszt a magyar illetékes ugorjon mán ki Csádba és érdeklődjön a helyi törzsfőnöknél az illető felől.

  Minek vesz számítógépet, hát nincs az embernek elég baja enélkül is?

  " A kulturált eljáráshoz pedig biztosan lett volna komoly nemzetközi anyagi támogatás – "

  Hát persze te nagyon kulturált marha.

  Cameron pl. alig várja, hogy végre már Angliában randalírozzanak azok akik pillanatnyilag Franciaországban törnek-zúznak. Ennek sürgetése euromilliárdokat is megért volna Cameronnak, miért nem fordult Orbán egyenesen őhozzá?


  Minek vesz számítógépet az ilyen nagyon kulturált marha, hát nincs az embernek elég baja enélkül is?
 2. 36
  Tamás Csacsicska
  2015. június 30., kedd 23:05
  Orbán egy másodpercig nem kereste a kérdés MEGOLDÁSÁT - ő azonnal ítélt és máris TÁMADOTT. A menekültek nem Magyarországra menekülnek (mert nem hülyék), pusztán itt találkoznak először a schengeni határral és az ezzel járó problémákkal.
  .
  Magyarország lehetett volna nagyvonalú, gyorsan és kulturáltan megoldhatta volna a nagy számú menekült fogadását, szűrését és tovább irányítását – amit mellesleg így is meg kell tennie, mert az a bizonyos kerítés egyelőre inkább vágy, mintsem realitás. A kulturált eljáráshoz pedig biztosan lett volna komoly nemzetközi anyagi támogatás – helyette Orbán kisírt Brüsszelben egy minimumot - pontosan úgy, mint egy zokogó cigány az előszoba ajtóban. Aki szomjas gyermekének ugye adunk vizet, de azért a lakásba már nem engedjük be.
  .
  Ami pedig az USA-Mexikói kerítést illeti: itt nem menekültekről, hanem illegális bevándorlókról van szó. Akik úgy kezdenék az életüket az USA-ban, hogy első lépésként megszegik annak törvényeit – és ez nem kecsegtet valami jóval a befogadó ország szempontjából. Őket nem háború, vagy emberjogi-politikai hátrány űzi, hanem egyszerűen szeretnének jobb életkörülmények között élni. Viszont akik a közel-keletről érkeznek, azok mögött valós háborús helyzet, lényegében közvetlen életveszély lebeg.
  .
  Magyarországon az egész kérdés politikai tartalmat hordoz: Orbán a legaljasabb indulatokat élesztgeti azért, hogy a feltörő Jobbik előrenyomulását fékezze. Ráadásul még idióta is, mert jelen pillanatban nincs nagy jelentősége a Jobbik előretörésének – a közelben nincsenek választások, a Fidesz-Jobbik egyensúlynak pillanatnyilag nincs politikai hozadéka. Viszont Orbánban lobog, sőt lángol a gyűlölet és számára közömbös, hogy ezzel rombolja-e, vagy építi az ország mentális állapotát.
 3. 35
  Pasinszki
  2015. június 30., kedd 21:09
  "Orbán Viktor személyes felelőssége"
  Hú, ezzel most nagyon ráijesztett a szerző a mi bölcs vezérünkre.
  Kérem, ez az ember szemrebbenés nélkül kirabolta a magánnyugdíjpénztárakat, arcizma se rendült, mikor az előző napi kormánymegállapodás szerinti F16-osok helyett bejelentette a Gripenek beszerzését, fapofával titkosította a paksi beruházást, fikarcnyi lelkifurdalás nélkül támadta az egyesületeket, most legújabban meg a közérdekű adatok beszerezhetőségét akarja ellehetetleníteni.
  Komolyan gomdolja a szerző, hogy a mi bölcs vezérünket aggasztja bárki bánata?
 4. 34
  betamás
  2015. június 30., kedd 00:36
  Az index információi szerint (hivatkozás a police.hu-ra es a délhirre) a konflitus két férfi összetűzése miatt alakult ki, akik közül az egyik megtaposta a másik Koránját. 2013-ban volt még hasonló konfliktus a menekülttáborban, akkor az volt a vita oka, hogy egyesek kirkettezni akartak, mások kosárlabdázni. A menekültekkel kapcsolatos konfliktusoknak tehát nem a kormány tevékenysége áll a hátterében, hanem a menekültek eltérő kúltúrája, amely ilyen feszültségek kezelésére is kihat.
 5. 33
  grrr
  2015. június 29., hétfő 20:04
  Kedves reuters, én is érzem, hogy nagy karrier előtt állok.

  És hogy szerethetnek engem a Narancsban!
 6. 32
  Cyrano
  2015. június 29., hétfő 19:15
  Barikám, tudja mi a különbség a vallási áhítat és a vallási tolerancia között?

  És arra mi a bősz (erőst kormánypárti) magyarázata arra, hogy püntlich arra bóklászott 100 rendőr talpig pajzsban, gázpray-vel, teljes készenléti felszereléssel?
  Jah tudom: az erdőszéli rőzseszedő anyókát kísérték át az úton. Vagy cseresznyét szedtek...esetleg vadvirágot.
 7. 31
  reuters
  2015. június 29., hétfő 19:05
  Nem csodálkoznék, kedves grrr, ha a MaNcs tudósítóként szeretné alkalmazni.
  És nemcsak Debrecenből!:)
 8. 30
  grrr
  2015. június 29., hétfő 18:58
  "Késekkel, botokkal támadtak Debrecenben a menekültek
  MTI, 2015. 06. 29. 17:17 (Frissítve: 2015. 06. 29. 18:02)
  Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.

  A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ. A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen – tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott,.."

  Nincs is szebb mint a vallásos áhítat, Mézespuszedlim!
 9. 29
  Cyrano
  2015. június 29., hétfő 18:46
  De viccesnek tetszik lenni...
  Érteni kellene az emberi elkeseredést.
  Érteni kellene a vallási érzelmeket (ateistaként én próbálkozom ezzel).
  Rettenetes, szegény rendőrök nem plakátot védtek?
  grrr, maga egyre rémesebb.
  Mondhatnám, egyre barikásabb...
 10. 28
  grrr
  2015. június 29., hétfő 18:33

  Orbán Viktor a mai napon Debrecenben az idegengyűlölő plakátjait lengette és a nyelvét nyújtogatta a menekültekre.
  A menekültek ezalatt hárfáztak és Vergiliust olvastak eredetiben.

  Allah csúnya! Allah pfúj! Allah bibis! - kiabálta ekkor Orbán Viktor.

  A menekültek csipketerítőket kezdtek horgolni, míg mások gobelinhímzéssel múlatták az időt.
  - Gyurcsány táncoljon a sírodon, visszataszító idegen - jegyezte meg óhindiül a menekültek korelnöke
  majd kelet felé leborulva imádkozni kezdett.

  A menekültek kórust alakítottak és ótiroli népdalokat énekeltek szimbolakísérettel.

  Orbán Viktor ekkor őrjöngeni kezdett, autókat dobált meg, kukákat borogatott majd felgyújtotta őket.

  A rendőrség csak nagy erőkkel tudta megfékezni a magából kikelt kormányfőt aki pillanatnyilag a haját tépi és sírdogál amit a menekültek gregorián kórusa kísér.


  Kedves olvasóink!

  A Narancs helyszíni tudósítását olvashatták.
Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk