Neorendőrök

  • t.
  • 1996. december 12.

Publicisztika

Mint hírlik, sikerült megtalálni Bodrácska főrendőr utódját a kiváló Balogh János ezredes személyében. A derék kopó neve régi szép emlékeket idéz, amikor még Pongor őrnagy (később ales) oszlatta a tömeget, ha épp arra járt. Pongor Sándor állt ott szolid polgári ruhában, kezében
Mint hírlik, sikerült megtalálni Bodrácska főrendőr utódját a kiváló Balogh János ezredes személyében. A derék kopó neve régi szép emlékeket idéz, amikor még Pongor őrnagy (később ales) oszlatta a tömeget, ha épp arra járt. Pongor Sándor állt ott szolid polgári ruhában, kezében bömbinek nevezett tölcsérszerű tárggyal, és ha beintett, kezdődhetett a tánc. Legényei, bizonyos Balogh János főhadnagy vezetésével, nekiláttak a tömegoszlatás fáradságos, ám lélekemelő munkájának. Áldásos tevékenységének emlékét máig szívében őrzi az immár hatalmat gyakorló demokratikus ellenzék egy jelentősebb csoportja. Talán ezért is esett rá a választás. Ha az eddig egymás lelövöldözésével és kézigránát-hajigálással elfoglalt maffia az utcára találna menni, leszámolás helyett tüntetés céljából, hát Balogh jól feloszlatná őket.

Az, hogy Balogh főrendőr lett, annyit jelent, sokan roppant büszkék lehetnek magukra a daliás időkből. Tőlem a mai magyar parlament elnöke vette el az útlevelet, téged a mai Budapest főrendőre vert orrba, s. k. Van most egy divatja a rendőrromantikának. A Magyar Televízió politikai magazinműsora (A Hét) rátalált a film noiros hangvételre, a feszültségkeltés és a karakterrajz amúgy játékfilmes eszközeire. Vegyük például a múlt heti adást. Először portréfilm az új országos rendőrfőkapitányról, akit most ugye "fel kell építeni". Kemény fiú, ez rögtön látszik rajta. A festői szépségű BAZ megyéből érkezik a fővárosba, ott régen nagy divatja volt a kriminalitásnak, ma - Forgács tevékenysége nyomán is - majdnem a legjobb felderítési statisztikákkal bírnak az országban. Forgács keveset beszél, egy főrendőr ne is legyen szószátyár ember, a riport mégsem rövid: sok vágókép, irodába érkezés, irodából távozás, kimerevített képek, lassítások, mint Sam Peckinpah-nél vagy John Woo-nál. Feliratok: "Csak egy zsaru vagyok", noha ez el sem hangzik a szövegben. Forgács László országos rendőrfőkapitány mindenesetre komoly imidzsteremtési esélyt kapott a közszolgálatitól, filmszakmai segítséget, és aki látta, biztos, hogy keménykezű, kevés beszédű, tökös zsarut lát bele, akivel legalábbis egy 21 részes sorozatot szeretne végigizgulni. A felépítendő imidzset ki kell emelni, arra rá kell erősíteni, és ezt kollégáink is tudják A Hétnél. A következő riportban megjelent Cs. Attila, akiről a bulvárlapok olvasói már régen tudhatják, hogy az elhunyt Prisztás mellett őt tartja a szakmai közvélemény jelentős keresztapának. Cs. Attila a legmegfelelőbb film noiros helyszínen nyilatkozik: ökölvívó-edzőteremben, érezze a hülye néző, hogy itt kemény világ van. Aztán bemegy valami rendőrségi ingatlanra, mellette a bodyguardok - nota bene: ő sem egy apróvad -, a háromajtós szekrény lányosan pirulva húzná össze magát látványuktól.

Balogh tömegoszlató rutinját is felplankolja majd a jól kézben tartott közszolgálati médium, "hogy is volt az, Balogh úr, mikor a hídnál megjelentek a motorosok, a tömeg meg azt skandálta: Ha megépül ez a gát, leúsznak a Yamahák?" Balogh úr majd mesél, meg megmutatja, hogy kérném szépen, így ütöttem azt a szakállas, otromba fejét, és indulhat a 21 részes tévémozi, de az is lehet, hogy végtelenítik majd, mint a Dallast.

Figyelmébe ajánljuk