Oszlásnak indult

Publicisztika

A Fővárosi Bíróság december 15-i elsőfokú ítéletében feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. Bár az ítélet írásos indoklása lapzártánkig nem készült el, a tudósítások alapján rekonstruálhatók a határozatot hozó bíró, dr. Pataki Árpád érvei és elgondolásai. (Dr. Pataki Árpád több alkalommal ítélkezett a Narancs ellen indított helyreigazítási perekben. Hol lapunk javára ítélt, hol nem, hol egyetértettünk vele, hol nem.)

A Fővárosi Bíróság december 15-i elsőfokú ítéletében feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. Bár az ítélet írásos indoklása lapzártánkig nem készült el, a tudósítások alapján rekonstruálhatók a határozatot hozó bíró, dr. Pataki Árpád érvei és elgondolásai. (Dr. Pataki Árpád több alkalommal ítélkezett a Narancs ellen indított helyreigazítási perekben. Hol lapunk javára ítélt, hol nem, hol egyetértettünk vele, hol nem.)

Az ítélet - avval együtt, hogy a másodfokon eljáró bíróság vagy helyben hagyja, vagy nem - mérföldkő az igazságszolgáltatás rendszerváltás utáni történetében. Az első alkalom, amikor a magyar állam a törvény erejével és minden tekintélyével fellép a rasszista uszítás ellen - anélkül, hogy a belőle okszerűen következő fizikai erőszak közvetlen veszélye bizonyítást nyert volna. Ha jogerőre emelkedik, akkor bebizonyosodik, hogy a jelenlegi jogi szabályozás is elegendő lehet a kisebbségek elleni durva, ám fizikai erőszakot nem alkalmazó, avval csak fenyegető fellépés megakadályozására.

Az FB szerint a 2007 nyarán létrehozott szervezet azért működik jogszabályellenesen, mert tevékenysége félelmet kelt, és sérti a romák méltóságát. Az ítélet az egyesületre vonatkozik, azaz nem terjed ki közvetlenül a fekete egyenruhában masírozgató honpolgárok csoportjára, a "mozgalomra". De a bíróság nyilvánvalóvá tette azt is, hogy nemigen lát különbséget az egyesület és a "mozgalom" között, és azért az egyesület ellen lép fel, mert az rendelkezik jogi személyiséggel: betiltani is csak őt lehet. De a két szervezet egymással "szimbiózisban van", és az egyesületet épp azért helyezte az ítélet törvényen kívül, mert a "mozgalom" jogsértő magatartást valósított meg. Az alperesek hiába próbáltak úgy tenni, mintha az egyiknek semmi köze nem lenne a másikhoz.

A bíróság a 2007. év végi tatárszentgyörgyi gárdajárást vizsgálva - amikor ezek a kifogásolt jogsértő magatartások konkrétan is megvalósultak - többek közt két ilyen fontos momentumot emelt ki: a "cigánybűnözés" szó használatát, illetve magát az egyenruhás felvonulást. A bíróság "nem azt állítja, hogy nincsenek roma származású elkövetők, azonban ennek középpontba állítása és ezzel indulatok keltése jogállami keretek között elfogadhatatlan". Valamint: "Ma Magyarországon a Magyar Gárda ruházata alkalmas lehet arra, hogy egy kisebbség reális érzékenységét megsértse, attól függetlenül, hogy volt ilyen cél." (Az idézetek az index.hu és az MTI tudósításaiból valók.)

Az FB jóérzésű, roma és nem roma emberek régóta hangoztatott kifogásait ismerte el, amikor úgy vélte: a félelemkeltés is alkalmas lehet mások jogainak megsértésére, és nem kell konkrét fizikai erőszak ahhoz, hogy egy többségi csoport egy kisebbségit rettegésben tartson. (Lásd Oszolj! c. vezércikkünket a 2007. karácsonyi dupla számban.) A bíróság egyfajta nyelvhasználatot, viseletet, ideológiát - jelképeket és demonstrációkat helyezett törvényen kívül, s ezzel a szólásszabadságot a félelem nélkül és méltósággal élt élethez való jog alá rendelte. Nem véletlen, hogy Gaudi-Nagy Tamás - az alperes jogi képviselője - perbeszédében a klasszikus liberális, a szólásszabadságot védő érveket emlegette fel, amikor arra hivatkozott: a betiltáshoz hasonló jogkorlátozó lépést a közvetlen veszélyeztetés és a jogsérelem bekövetkezésének realitása indokolhat. De a Magyar Gárda nem takarózhat a szólásszabadsággal, hisz felvonulásainak központi eleme nem a "véleményük kifejtése", hanem a cigányság fenyegetése, azaz nyílt támadása volt.

Azt, hogy mi következik ebből az ítéletből, ha jogerőre emelkedik, ma még nem tudjuk pontosan. Draskovics Tibor igazságügyi miniszter is tanácstalan volt, midőn az ítélethirdetés után úgy nyilatkozott, nem egészen tudja, "hogyan lehet fellépni egy mozgalom ellen, ha az törvényellenes magatartást tanúsít". Pedig a dolog nem is olyan bonyolult. Az egyesület felszámolása nyilván nem marad hatás nélkül a gárda tevékenységére: egyrészt elveszíti anyagi és szervezési bázisát; de egy elmarasztaló jogerős ítélet pr-nak sem a legjobb. És Vona Gábor ugyan vigasztalhatja magát azzal, hogy a gárda "feloszlathatatlan", és a "tevékenységét a jövőben is folytatja", ez talán mégsem lesz olyan egyszerű. Ha más néven akarnák újraalapítani ugyanezt az egyesületet, amely ugyanezekkel a célokkal szervezne ugyanilyen demonstrációkat, az illetékes bíróság aligha tehet mást, mint elutasítja a bejegyzésüket. Ha bárki a tatárszentgyörgyihez hasonló felvonulásokat jelent be a rendőrségen, a rendőrség a rendezvényt megakadályozhatja, vagy ha ezt nem teszi, úgy a demonstráció után a résztvevőket felelősségre lehet vonni. Ha a fekete ruhások bejelentés nélkül kívánnák megtartani valamely településen gyűlöletpartijukat, a rendőrségnek kötelessége lesz fellépni velük szemben.

Nem állítjuk, hogy az esetleges jogerős ítélettől a gárda automatikusan elenyészik, vagy hogy hívei ne próbálnák majd kitapogatni, mit enged meg nekik a magyar jogrend és igazságszolgáltatás - az ítélet után és ellenére. Azt sem gondoljuk, hogy az etnikai erőszakra uszítás, a kirekesztő gonoszság a jövőben már sose fogja megtalálni kifejeződési formáit.

De a magyar állam az első lépést megtette.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.